Κίνηση-ματ της Φώφης με τις συντάξεις

Σε μία κίνηση που μπορεί να χαρακτηριστεί ως ματ στην πολιτική σκακιέρα προέβη το Κίνημα Αλλαγής και η Φώφη Γεννηματά, η οποία λίγες ώρες πριν από την συζήτηση στην Βουλή για τα θέματα οικονομίας, με την κατάθεση πρότασης νόμου με τίτλο «Ακύρωση των μειώσεων στις συντάξεις και προώθηση της επαναθεμελίωσης του ασφαλιστικού συστήματος».

Με την κίνηση της αυτή η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ εκτιμά ότι θα σπάσει το δίπολο, καθώς οι κ.κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης θα πρέπει να ανοίξουν τα χαρτιά τους γι’ αυτό το σοβαρό ζήτημα που απασχολεί το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Μάλιστα όπως τονίζουν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη “τώρα θα φανεί ποιος λέει ψέματα και ποιος αλήθεια”. Κι εξηγούν πως εάν ο κ. Τσίπρας δεν αποδεχθεί την πρόταση νόμου, ώστε να ακυρώσει και ο ίδιος όσα ψήφισε δεν δικαιούται να ομιλά για διαπραγμάτευση. “Εφόσον ο Αλέξης Τσίπρας μιλά για κανονικότητα να καταργήσει τις μειώσεις που ο ίδιος ψήφισε”, εξηγούν οι συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά.

Φυσικά στο κάδρο βάζουν και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Διότι όπως λένε οι πηγές της Χαριλάου Τρικούπη “μέχρι τώρα η Νέα Δημοκρατία καταγγέλλει τις μειώσεις που έχουν ψηφισθεί από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά δεν έχει πει κουβέντα για το τι θα πράξει ως κυβέρνηση”. Κι αναρωτιούνται για το εάν η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση θα επαναφέρει τις συντάξεις στα τωρινά δεδομένα, ή απλά θα φορτώσει τις ευθύνες στον Τσίπρα.

Επίσης στο ΚΙΝΑΛ εκτιμούν πως εάν τελικά αποδεχθούν ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. την πρόταση νόμου και την ψηφίσουν, τότε εξηγούν πως “θα αναγκαστούν να κινηθούν στις δικές μας ράγες, που φωνάζουν εδώ και χρόνια ότι είναι απαραίτητη η εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, προκειμένου να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα για τους πολίτες”.

Η αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου του ΚΙΝΑΛ είναι η ακόλουθη:

“Όπως είναι γνωστό με το νόμο 4387/16 (Νόμος Κατρούγκαλου) επέρχονται δραματικές μειώσεις στις νέες συντάξεις , μέσα από τον τρόπο υπολογισμού τους, με τον οποίο οδηγούμαστε σε ένα σύστημα προνοιακών παροχών που παραβιάζει κάθε αρχή αναλογικότητας, ανταποδοτικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Επίσης ο νόμος 4387/16 προβλέπει επανυπολογισμό των παλιών συντάξεων και προσδιορισμό της προσωπικής διαφοράς μεταξύ νέων και παλαιών συντάξεων, την οποία ο μετέπειτα  νόμος 4472/17 περικόπτει από 01-01-2019.

Με την εφαρμογή της σχετικής διάταξης του ν.4472/17, η οποία σημειωτέον ενσωματώθηκε και ψηφίστηκε εκ νέου πριν από ένα μήνα στα πλαίσια του μεσοπροθέσμου προγράμματος 2018-2022, θα υπάρξει σημαντική μείωση για τις παλιές συντάξεις από 1/1/2019, που για τους περισσότερους συνταξιούχους φθάνει το 18%.

Η παράταξή μας έχει υποστηρίξει και αναδείξει την ανάγκη για επαναθεμελίωση του ασφαλιστικού συστήματος με αλλαγή της δομής των συντάξεων, του πλαισίου των εισφορών και της χρηματοδότησης του, με τη κατάργηση του ν.4387/16 και την αντικατάσταση του με ένα δίκαιο ανταποδοτικό και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο πρέπει να προχωρήσει το ταχύτερο με βάση επικαιροποιημένες αναλογιστικές μελέτες.

Ωστόσο, εκείνο το οποίο μπορεί και πρέπει να γίνει άμεσα, είναι η κατάργηση των διατάξεων  του νόμου 4472/2017 με τις οποίες μειώνονται οι συντάξεις από 1/1/2019,    η οποία προβλέπεται με τη παρούσα πρόταση νόμου. Άλλωστε, οι προβλέψεις για τα υπερπλεονάσματα επιτρέπουν την αντιμετώπιση αυτού του συγκεκριμένου προβλήματος.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ: «Ακύρωση των μειώσεων στις συντάξεις και προώθηση της επαναθεμελίωσης του ασφαλιστικού συστήματος». Άρθρο μόνο. Οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 1 και το άρθρο 2 του νόμου 4472/2017 καταργούνται.

Και το ΚΚΕ

Την κατάργηση των ρυθμίσεων του ν. 4387/2016 που προβλέπουν τον επανυπολογισμό των συντάξεων και την περικοπή της προσωπικής διαφοράς, προτείνει, με τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το ΚΚΕ.

«Το ΚΚΕ έχει αποκαλύψει και καταγγείλει το τσάκισμα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων που έχουν οδηγήσει σε μεγάλες περικοπές των μισθών και συντάξεων και διεκδικεί την κάλυψη των απωλειών τους, την επαναφορά της 13ης και 14 σύνταξης.

Ο ν. 4387/2016 με τα άρθρα 14 και 33 όπως τροποποιήθηκαν με τον 4472/2017 προβλέπουν τον επανυπολογισμό των συντάξεων και την περικοπή της προσωπικής διαφοράς έως 18% από 1/1/2019.Οι απώλειες για τους απόμαχους της δουλειάς συνεχίζονται δημιουργώντας συνθήκες απόγνωσης επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι η μεταμνημονιακή εποχή θα συνοδεύετε με νέα μέτρα για την κάλυψη των ματωμένων πλεονασμάτων και την ικανοποίηση των αιτημάτων των επιχειρηματικών ομίλων» αναφέρει στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας το ΚΚΕ και εξηγεί ότι με αυτή την πρωτοβουλία του αυτή στηρίζει τον αγώνα των συνταξιουχικών οργανώσεων και το αίτημα τους για κατάργηση των ρυθμίσεων του Ν. 4387/16 που προβλέπουν τον επανυπολογισμό των συντάξεων και την περικοπή της προσωπικής διαφοράς”.

loading...

6 thoughts on “Κίνηση-ματ της Φώφης με τις συντάξεις

  1. ΣΩΣΟΝ ΚΥΡΙΕ ΤΟΝ ΛΑΟΝ ΣΟΥ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΣΟΝ ΤΗΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΝ ΣΟΥ
    ΝΙΚΑΣ ΤΟΙΣ ΒΑΣΙΛΕΥΣΙ ΚΑΤΑ ΒΑΡΒΑΡΩΝ ΔΩΡΟΥΜΕΝΟΣ
    ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΟΝ ΦΥΛΑΤΩΝ ΔΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ

    ΔΥΝΑΜΗ ΦΩΣ

    ΕΥΤΑΞΙΑΣ

  2. ΚΥΡΙΕ ΕΛΕΗΣΟΝ Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΕΥΛΟΓΕΙ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ
    ΜΑΣ ΚΑΛΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ

    ΔΥΝΑΜΗ ΦΩΣ

    ΜΕΓΙΣΤΙΑΣ

  3. ΠΟΣΟ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΙΑΣΟΣ ΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ!

    Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΕΠΑΙΡΝΕ
    330 € ΣΥΝΤΑΞΗ ΧΗΡΕΙΑΣ
    ΚΑΙ 310 € ΕΚΑΣ. ΣΥΝΟΛΟ 640 €
    Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΓΙΝΕ 320 € ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΑΣ ΚΟΒΕΤΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ.
    ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΟ 640 € ΤΩΡΑ ΕΜΕΙΝΕ ΤΟ ΜΙΣΟ!
    ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ 2,5 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΟΣ.

    ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ΑΛΗΤΑΡΑΔΕΣ, ΠΩΣ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ;

  4. H κ. Γεννηματα ο κ. Κούλης ο κ. Βενιζέλος και τα υπόλοιπα λαμόγια που μας κυβέρνησαν πριν τον Σύριζα, θα πρέπει να ανάβουν μια λαμπάδα για τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμένο γιατί χάρις στην δική τους απατεωνιά και πολιτική ατιμία, βγήκαν απ' τα λαγούμια τους και μπορούν και μιλάνε. Ο σύριζανελ τους έδωσε πάλι φωνή.

  5. ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ Η "ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ", ΕΙΜΑΙ ΟΜΩΣ… ΣΙΓΟΥΡΟΤΑΤΟΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ…ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ Η…"ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ "ΜΑΛΑΚΙΑΣ" ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ" ΜΕ ΤΑ…"ΠΡΟΒΑΤΑ…

    ΚΑΠΟΤΕ ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΑΠΟΚΑΛΟΥΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ…"ΜΑΛΑΚΑ", ΤΟΤΕ ΑΥΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ… "ΝΕΥΡΑ" ΤΟΥ, ΞΗΛΩΝΕ 5 ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΕΙΠΕ…"ΜΑΛΑΚΑ"…

    ΣΗΜΕΡΑ, ΤΙ "ΜΑΛΑΚΑ" ΝΑ ΤΟΝ ΠΕΙΣ, ΤΙ ΝΑ ΤΟΥ ΒΙΑΣΕΙΣ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΔΙΟ, ΤΙ ΝΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ, ΤΙ ΝΑ ΤΟΥ "ΚΛΕΙΣΕΙΣ" ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΤΟΥ, ΤΙ ΝΑ ΤΟΥ ΑΡΠΑΞΕΙΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ, ΘΑ ΚΑΘΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΣΕ ΚΟΙΤΑΕΙ ΣΑΝ…"ΧΑΠΑΚΟΜΕΝΟΣ"…

    ΒΕΒΑΙΑ ΝΑ ΜΗΝ…"ΑΔΙΚΗΣΟΥΜΕ" ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ, ΕΧΕΙ ΤΗΝ…"ΑΠΟΨΗ" ΤΟΥ, ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ, ΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΑΤΟ, ΤΟΝ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗ, ΔΕΝ ΛΕΩ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ… "ΣΟΒΑΡΗ" ΑΠΟΨΗ, ΕΧΕΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΚΑΙ "ΠΟΙΟ ΚΟΜΜΑ" ΘΑ…"ΨΗΦΙΣΕΙ" ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΙΝΑΙ…"ΠΑΡΩΝ" ΣΤΗΝ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ…"ΙΕΡΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ Α.Ε." ΓΙΑ ΝΑ ΦΙΛΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ…ΠΑΠΑ…

    ΔΙΟΤΙ ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ…"ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ" ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ…"ΠΟΙΜΝΙΟΝ" ΜΕ ΤΑ…"ΠΡΟΒΑΤΑΚΙΑ" ΤΟΥ ΠΑΠΑ … ΟΜΩΣ ΜΕΡΙΚΟΙ "ΚΑΚΕΝΤΡΕΧΕΙΣ" ΤΥΠΟΙ, ΘΑ ΑΛΑΛΑΖΟΥΝ ΟΤΙ ΤΕΤΟΙΑ…"ΠΟΙΜΝΙΑ" ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΕ…"ΚΟΜΜΑ" ΧΩΡΙΣΤΑ. ΕΧΟΥΝ ΟΙ…"ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ", ΕΧΕΙ Η… "ΦΙΛΕΥΣΠΝΑΧΝΗ ΕΦΟΡΙΑ", ΕΧΟΥΝ ΟΙ… "ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΑΤΕΣ" ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΤΑ "ΕΠΙΣΗΜΑ" ΜΕΣΑ…ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, ΤΑ ΚΑΤΑ ΚΟΣΜΟΝ… "ΤΣΟΝΤΟΚΑΝΑΛΑ"…

    ΑΠ' ΟΤΙ ΓΝΩΡΙΖΩ, Η "ΕΠΙΣΤΗΜΗ" ΕΧΕΙ ΣΗΚΩΣΕΙ ΤΑ…"ΠΟΔΙΑ" ΨΗΛΑ, ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΩΣ ΑΝΩΤΕΡΩ…"ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ"…

    ΑΠΟ…"ΠΡΑΚΤΙΚΟΥΣ" ΟΜΩΣ…"ΘΕΡΑΠΕΙΑ" ΥΠΑΡΧΕΙ……

    1ον ΓΙΝΕΣΑΙ…"ΕΛΛΗΝΑΣ" ΚΑΙ ΤΙΜΑΣ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ, ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ, ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΣΟΥ.

    2ον ΔΙΑΓΡΑΦΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ ΟΛΑ ΤΑ…"ΚΟΜΜΑΤΑ", ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΑ ΣΕ ΕΧΟΥΝ… ΚΟΜΜΑΤΙΑΣΕΙ…

    3ον ΔΙΑΓΡΑΦΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ ΟΛΑ ΤΑ ΔΟΓΜΑΤΑ, ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΕ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ …ΠΡΟΒΑΤΟ…

    4ον ΠΑΥΕΙΣ ΝΑ…"ΜΙΣΕΙΣ" ΚΑΙ "ΦΘΟΝΕΙΣ" ΤΟΝ ΣΥΝΕΛΛΗΝΑ ΣΟΥ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΙ ΝΑ ΧΩΡΙΣΕΙΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥ…

    5ον ΘΑ ΒΑΛΕΙΣ ΤΑ ΔΥΝΑΤΑ ΣΟΥ ΝΑ…"ΘΥΜΗΘΕΙΣ" ΤΙ ΣΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΟΥ "ΕΤΑΞΑΝ" ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΕΙΤΕ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ, ΕΙΤΕ…"ΑΝΑΠΤΥΞΗ", ΕΙΤΕ… "ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥΣ"…

    6ον ΔΙΩΞΕ ΤΟΝ…"ΦΟΒΟ" ΣΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ…"ΣΚΟΥΛΙΚΙΑ", ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΙ, ΡΑΣΟΦΟΡΟΙ, ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ "ΑΥΤΟΙ"…ΕΣΕΝΑ ΤΡΕΜΟΥΝ…

    7ον ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΤΙ,…"ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ" ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ, ΕΙΣΑΙ "Ε Σ Υ", Ο "ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΑΥΤΟΧΘΩΝ ΙΘΑΓΕΝΗΣ ΕΛΛΗΝ", ΟΛΟΙ ΟΙ…"ΑΛΛΟΙ" ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ…"ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ" ΣΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ "ΚΑΝΕΝΑ" ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΠΑΝΩ ΣΟΥ…

    …ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ, ΑΝ …"ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ" ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ…"ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ", ΘΑ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΔΙΑ…"ΠΑΝΤΟΣ" ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ…"ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ" ΤΗΣ ΦΟΒΕΡΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ, ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ
    "ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ "ΜΑΛΑΚΙΑΣ" ΚΑΤΑ…ΠΛΑΚΑΣ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ", ΧΩΡΙΣ…ΧΑΠΙΑ ΚΑΙ…ΣΟΡΟΠΙΑ…

    ΕΝΑΣ…"ΕΙΔΙΚΟΣ" ΕΠΙ…ΙΑΤΡΙΚΩΝ…"ΘΕΜΑΤΩΝ"…

    ΕΥΤΑΞΙΑΣ

  6. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ Ο….ΜΕΓΑΣ ΤΗΣ ΣΤΟΑΣ…..ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ……….ΑΚΟΥ ΜΕΙΩΣΕΙΣ…….ΔΗΛΑΔΗ…..ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣΕ;……Η……..ΕΠΕΡΝΕ ΤΑ 90 ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΥΡΩ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ…….ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ…..ΕΕΕΕ;……….ΤΩΡΑ ΧΟΥΦΤΩΝΕΙ 80 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ…….ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ……ΠΟΙΑ ΥΓΕΙΑ…….ΑΦΟΥ ΓΙΑ Ο Λ Α………ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ……….ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ.

Comments are closed.