ΜΚΟ: Φύλακες – άγγελοι των «μεταναστών» ή συνεργάτες των διακινητών;

Φύλακας-άγγελος των μεταναστών ή συνεργάτης των διακινητών οι ΜΚΟ; Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ψήφισμά του, ζητεί πάντως να μην τιμωρείται η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους μετανάστες.Η συζήτηση για τον ρόλο των ΜΚΟ άρχισε μετά τις πρώτες αφίξεις μεταναστών και προσφύγων, αλλά κορυφώθηκε- και μάλλον παρεκτράπη- με πρόσφατες δηλώσεις του ακροδεξιού υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος χαρακτηρίζει τις ανθρωπιστικές οργανώσεις «συνεργάτες των διακινητών», γιατί περισυλλέγουν όσους κινδυνεύουν να πνιγούν και τους μεταφέρουν στην Ιταλία. Αλλά και στην Ελλάδα, όπως και στη Μάλτα, υπήρξαν περιστατικά με συνεργάτες ΜΚΟ που βρέθηκαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου όταν βοήθησαν πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο Μίλτος Κύρκος, ευρωβουλευτής με «Το Ποτάμι», λέει ότι οι οργανώσεις αυτές επωμίζονται σημαντικό ρόλο στο προσφυγικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συνεργάζονται με το κράτος. Παραφράζοντας παλαιότερη δήλωση του πρώην υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, ο έλληνας ευρωβουλευτής επισημαίνει: «Στην αρχή είναι το χάος και μέσα στο χάος προβάλλουν οι ΜΚΟ. Χωρίς τις ΜΚΟ ο πολιτισμός μας θα υπέφερε, γιατί οι άνθρωποι θα πνίγονταν ή δεν θα υπήρχε κανείς να τους βοηθήσει, ακόμη κι αν πατούσαν το πόδι τους στην ακτή. Σιγά σιγά έρχεται το κράτος, πάντα καθυστερημένο, πάντα με προβλήματα. Αλλά καταλαμβάνει τον χώρο που του ανήκει, οι ΜΚΟ συνεργάζονται με το κράτος και λαμβάνουν τον χώρο που το κράτος τους παραχωρεί».

«Όχι στην ποινικοποίηση» της ανθρωπιστικής βοήθειας

Την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα, με το οποίο ζητεί από τα κράτη-μέλη να μην τιμωρείται η ανθρωπιστική βοήθεια ως «υποβοήθηση παράνομης εισόδου» ή συναφή αδικήματα. Το ψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό, αλλά παρακινεί τα κράτη-μέλη να δώσουν συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές για το τί επιτρέπεται και τι όχι. Αλλά «αυτό προϋποθέτει ότι το κράτος εξ΄ αρχής θα κάνει έναν κατάλογο συνεργαζομένων ΜΚΟ, θα υπάρχει απόλυτος έλεγχος, θα προσκαλεί τις ΜΚΟ να προσφέρουν συγκεκριμένες συνεργασίες και μόνο αυτές και δεν επιτρέπει σε καμία άλλη ΜΚΟ να παρεμβαίνει στον χώρο. Αν υπάρχει ΜΚΟ, η οποία παραβαίνει τον νόμο, το κράτος οφείλει να της απαγγείλει κατηγορίες».

Στην Ιταλία την ευθύνη για τη διαχείριση μεταναστών που περισυλλέγονται έχει η Guardia di Finanza, η οικονομική αστυνομία, καθώς η διακίνηση ανθρώπων θεωρείται οικονομικό έγκλημα. Ο Μίλτος Κύρκος λέει ότι στη γειτονική χώρα το σύστημα λειτουργεί. Αφήνει να εννοηθεί πάντως ότι δεν αποκλείονται περιπτώσεις, στις οποίες συνεργάτες ΜΚΟ αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες χωρίς συνεννόηση με τις αρχές, για παράδειγμα μπορεί να απενεργοποιούν τον τρανσπόντερ ώστε το σκάφος τους να μη δίνει χαρακτηριστικά αναγνώρισης. «Αν κάποιο σκάφος κλείσει τους τρανσπόντερς που δείχνουν τη θέση του στο χάρτη και επιλέξει αυτό τι θα κάνει και τι παιχνίδια θα κάνει με τους διακινητές ή απλώς με τους ανθρώπους που βρίσκονται στη Λιβύη, αυτό κατά τη γνώμη μου είναι απαράδεκτο» τονίζει ο έλληνας ευρωβουλευτής.

Ζητούμενο το «μητρώο ΜΚΟ»

Τη… σκοτεινή πλευρά της υπόθεσης θέλησε να αναδείξει πρόσφατα, με ερώτηση προς την Κομισιόν, η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ελίζα Βόζεμπεργκ. Και αυτό γιατί, όπως δηλώνει στην Deutsche Welle, «αυξάνονται οι φωνές που μιλούν για ΜΚΟ, οι οποίες είτε συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα, είτε συνεργάζονται με διακινητές και εκμεταλλεύονται την προσφυγική κρίση.

Εκεί λοιπόν η Επιτροπή μου απήντησε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία σε συγκεκριμένες κατηγορίες, αλλά κι εκείνη στέκεται προσεκτική στο ότι υπάρχουν φωνές. Και υπάρχουν φωνές διότι, όπως ξέρετε, η έρευνα στο διαδίκτυο, από το οποίο χρηματοδοτούνται πολλές εγκληματικές οργανώσεις που μπορεί να συνδέονται με ορισμένες ΜΚΟ, είναι σε εξέλιξη. Αυτό όμως το οποίο θα έπρεπε να έχει ξεκαθαρισμένο η επιτροπή είναι ένα μητρώο ΜΚΟ, οι οποίες πράγματι κάνουν πολύ σημαντική δουλειά. Όπως είναι οι Γιατροί του Κόσμου, για παράδειγμα…» Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο Deutsche Welle.

Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

 1. ΧΕΙΑΖΕΤΕ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ? ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΚΑΝΟΝΙΚΩΤΑΤΑ. ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ Ο ΜΑΟΥ - ΜΑΟΥ ΝΕΓΡΟΣ/Α ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΟΥΓΚΛΑ ΤΑ ΕΓΚΑΤΑ ΤΗΣ ΖΟΥΓΛΑΣ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΣΕ 4 ΚΑΙ 5 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑ ΝΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΠΑΞΙΣΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΥΒΙΗ ΕΤΣΙ?
  ΟΙ ΑΡΑΠΑΔΕΣ ΣΑΟΥΔΑΡΑΒΕΣ ΚΑΤΑΡ ΜΠΑΧΡΕΙΝ ΟΛΗ Η ΚΟΠΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΣΙΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΡΙΧΝΕΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΥΣΩΔΗ ΚΟΠΡΑΝΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗΜΕ ΤΟ ΕΤΣΙ ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΒΑΦΤΙΖΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΚΟΠΡΙΤΕΣ ΓΑΛΛΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΙΣΠΑΝΟΙ ΟΛΑΝΔΟΙ ΛΑΘΡΟΚΑΥΛΟ-ΣΩΤΗΡΕΣ ΔΗΘΕΝ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΠΑΕΙ ΣΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΟΥΣ ΝΕΡΑΚΙ. ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΣΚΑΦΗ ΠΛΟΙΑ ΠΟΥ ΧΩΡΑΝΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΛΑΘΡΑΙΟΥΣ ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΡΑΠΑΔΕΣ. ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΩΜΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΕΦΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΒΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΣΩΤΗΡΑΣ ΠΟΥ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ? ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΜΟΛΙΣ ΕΛΑΒΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ Η ΙΤΑΛΙΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝΕ ΟΥΤΕ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ ΕΚΕΙ. ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ 20ετους ΚΑΘΕΙΡΞΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ ΗΤΟΙ ΜΕΛΛΗ ΤΟΥ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΜΕΧΡΙ ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΛΑΚΙΣΑΝΕ. ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΠΑΛΙΑ ΕΙΧΑΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ ΑΛΛΑ ΜΟΛΙΣ ΒΓΗΚΕ Ο ΤΣΟΓΛΑΝΟΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΑΠΛΥΤΗ ΑΛΗΤΕΙΑ ΟΧΙ ΝΟΜΟ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΑΛΛΑ ΒΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΕΛΟΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΙΜΕΝΟΜΑΛΑΚΕΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΤΡΟΧΟΝΟΜΟ ΝΑ ΠΑΡΚΑΡΟΥΝ ΟΙ ΦΟΥΣΚΩΤΕΣ ΜΕ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΑ ΔΕ ΜΕΓΑΛΑ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΚΑ ΝΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΤΑ ΚΑΙ ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΝΑ ΑΠΟΙΧΩΡΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ. ΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΚΥΤΤΑΝΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΟΙ ΑΠΛΥΤΟΙ ΚΑΡΚΙΝΙΑΡΗΔΕΣ ΓΙΑΤΙ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ ΗΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝΕ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΤΩΡΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΙΣΔΟΧΗ 100 200 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ ΣΚΥΒΑΛΑ ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΑ ΚΑΣΤΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ. ΑΥΤΟΣ Ο ΚΟΝΤΟΣ Ο ΑΛΗΤΗΣ ΑΛΛΑ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΥΦΤΕΙ ΘΑ ΒΡΕΙ ΜΕΡΟΣ ΝΑ ΜΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΟΥΦΑΞΕΙ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ

  ΘΕΛΟΥΝΕ ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ ΜΑΙΟ ΤΟΥ 2019 ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ
  ΕΧΟΥΝ ΣΕ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΥΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΚΟΠΙΑΝΟ
  ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
  ΜΕΤΑ ΧΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΒΓΕΙ ΤΗ ΚΑΥΤΗ ΠΑΤΑΤΑ ΑΓΑΝΑΚΤΕΙ Ο ΛΑΟΣ
  ΣΕ ΕΠΤΑ ΜΗΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΞΑΝΑΒΓΑΙΝΕΙ ΤΟ ΤΕΡΑΣ ΑΥΤΟ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΑ ΑΛΛΑ ΑΡΙΣΤΕΡΙΖΟΝΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
  ΕΚΛΕΓΟΥΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΚΑΙ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΤΑΡΤΑΡΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΠΙΠΙΛΑ ΠΡΟΔΟΤΗ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εγώ μόνο ως εχθρούς των Ελλήνων καί της Ελλάδος τους βλέπω........... ...Λ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μ. πίζνες

  Κ.αλά

  Ο.ργανωμένες

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]
Loading...

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]