Κόντρα Περιφέρειας Αττικής-Δήμου για τις πλημμύρες στο Μαρούσι

Κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον δήμο Αμαρουσίου και την Περιφέρεια για τις ευθύνες σχετικά με τις πρόσφατες πλημμύρες στο Μαρούσι.

Ο Δήμος Αμαρουσίου εξαπέλυσε επίθεση στην περιφέρεια Αττικής καταλογίζοντας στη διοίκηση «ανεπάρκεια» στην διαχείριση των μεγάλων προβλημάτων του Λεκανοπεδίου.

«Η κα Δούρου έχει την αποκλειστική ευθύνη για τα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν τις τελευταίες ημέρες την πόλη του Αμαρουσίου, αλλά και την υπόλοιπη Αττική. Από τις ευθύνες αυτές όμως κρύβεται», αναφέρει ο κ. Πατούλης, με τη δήλωσή του να έχει αναλυτικότερα ως εξής:

«Το Μαρούσι, αλλά και η Αττική, πληρώνουν ακριβά την ανεπάρκεια της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, να διαχειριστεί τα μεγάλα προβλήματα του Λεκανοπεδίου.

Η κα Δούρου έχει την αποκλειστική ευθύνη για τα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν τις τελευταίες ημέρες την πόλη του Αμαρουσίου , αλλά και την υπόλοιπη Αττική.

Από τις ευθύνες αυτές όμως κρύβεται.

Αντί να βγει να ζητήσει έστω και μια συγγνώμη από τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, επιλέγει τη σιωπή.

Αντί να βγει να εξηγήσει δημόσια γιατί καθυστερεί απελπιστικά την υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων, εκδίδει ανακοινώσεις γεμάτες ψέματα , για να μεταφέρει τις δικές της ευθύνες, αλλού.

Στις πλημμύρες της Μάνδρας, που χάθηκαν είκοσι συνάνθρωποί μας, έριξε το φταίξιμο στο Δασάρχη.

Για τις ζημιές που έγιναν στο Μαρούσι από την προηγούμενη Πέμπτη, ποιος ευθύνεται; Το γεγονός ότι δεν έχουμε ακόμη θρηνήσει ανθρώπινα θύματα στην πόλη μας, την καθησυχάζει;

9 +3 ερωτήματα για την κα Δούρου

Για την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής θέλουμε να μας πει η κα Δούρου

Ποιο είναι το σχέδιο της Περιφέρειας, με χρονοδιάγραμμα, για να μην επαναληφθούν φαινόμενα σαν τα χθεσινά στην Αθήνα ( Λεωφόρος Μεσογείων, Περισσός, Νοσοκομείο Σωτηρία, Χαλάνδρι , κλπ).
Ποιος είναι ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Αττικής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Ανατολικής Αττικής και ιδιαίτερα για τις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.
Πότε θα ξεκινήσουν επιτέλους τα έργα στη Μάνδρα;
Για τα αντιπλημμυρικά έργα του Αμαρουσίου η κα Δούρου οφείλει να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:

Γιατί καθυστερούν οι υπηρεσίες της να εγκρίνουν τις μελέτες που έχουμε καταθέσει από το 2016, όσον αφορά την οριοθέτηση και διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς. Και μάλιστα μελέτες που θα έπρεπε να έχει εκπονήσει η Περιφέρεια κι όχι ο Δήμος;
Πότε επιτέλους θα δημοπρατήσει το έργο της διευθέτησης του ρέματος Σαπφούς, που αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να υλοποιηθούν στη συνέχεια τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας;
Δεν θα έπρεπε να έχει επισπευτεί το έργο από την Περιφέρεια ,από τη στιγμή μάλιστα που στο ρέμα πέφτουν από το 2014 και τα όμβρια του Δήμου Πεντέλης, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο η κατάσταση; Θα πληρώσει το Μαρούσι για μια ακόμη φορά τον ανεπαρκή σχεδιασμό και πρόβλεψη των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής;
Γιατί ισχυρίζεται ότι έχει εγκρίνει 10,6 εκατομμύρια ευρώ για τη διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς, αλλά στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας έχει εγγράψει μόλις 50.000; Με εικονικούς προϋπολογισμούς εκτελούνται έργα;
Όσα αντιπλημμυρικά έργα ανέλαβε να δημοπρατήσει ο Δήμος Αμαρουσίου, έχουν ήδη δημοπρατηθεί και κάποια εξ αυτών, έχουν ολοκληρωθεί. Η Περιφέρεια πότε θα δημοπρατήσει τα έργα που έχει αναλάβει;
Πότε επιτέλους θα υλοποιήσει η Περιφέρεια τα αντιπλημμυρικά έργα στην Πολεοδομική Ενότητα του Σωρού, που επλήγη την προηγούμενη Πέμπτη από τις πλημμύρες, που αποτελούν δική της υποχρέωση από το 2011, σύμφωνα με απόφαση της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής Έργων του Υπουργείου Υποδομών;
Που βρίσκεται η Περιφέρεια όλες αυτές τις ημέρες που δίνουμε στο Μαρούσι τη μάχη 24 ώρες το 24ωρο, Δήμος και εργαζόμενοι, για να αποτρέψουμε καταστροφές από τις πλημμύρες; Τι έκαναν στο διάστημα αυτό οι υπηρεσίες της ; Πόσα συνεργεία και σε ποια σημεία στο Μαρούσι επενέβησαν;
Γνωρίζει η κα Δούρου ότι το ρέμα Σαπφούς αυτή τη στιγμή έχει γεμίσει από φερτά υλικά και μπάζα , με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος καταστροφών τις επόμενες ημέρες, αν συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις; Έχουν προβλέψει οι υπηρεσίες της να υπάρξει άμεσα καθαρισμός του; Κι αν ναι, πότε ξεκινά αυτός;
Πως θα αντιμετωπιστούν από την Περιφέρεια τα πλημμυρικά φαινόμενα στην Πολεοδομική Ενότητα της Αγίας Φιλοθέης στο Μαρούσι, όπου συναντιούνται το ρέμα Σαπφούς με τον Ποδονίφτη; Υπάρχει στρατηγικό σχέδιο; Κι αν υπάρχει, μπορούμε να ενημερωθούμε γι αυτό επιτέλους επίσημα;
Σε αυτά τα 9+3 ξεκάθαρα ερωτήματα, περιμένουμε άμεσες και ειλικρινείς απαντήσεις. Κι όχι υπεκφυγές και μετατόπιση ευθυνών.

Να σταματήσει να κρύβεται και να ζητήσει μια συγγνώμη

Η κα Δούρου πρέπει να σταματήσει επιτέλους να κρύβεται. Να βγει από το «γυάλινο κλουβί» της και να επισκεφθεί τις περιοχές που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες.

Να δει με τα μάτια της, κι όχι με τα μάτια των συνεργατών της που εμπιστεύεται, τα προβλήματα που προκαλεί η αδράνεια της όλα αυτά τα χρόνια.

Κι ίσως τότε θυμηθεί ότι το 2014 είχε υποσχεθεί ότι θα πήγαινε στο σπίτι της, αν δεν προχωρούσαν τα αντιπλημμυρικά έργα της Αττικής, στη δική της θητεία. Έχουν περάσει 4 χρόνια από τότε που έκανε αυτή τη δήλωση , αλλά τα έργα δεν έχουν προχωρήσει και η ίδια εξακολουθεί να παραμένει στη θέση της.

Δεν περιμένουμε φυσικά να παραιτηθεί, αλλά ας πει τουλάχιστον μια συγγνώμη, στους πολίτες της Αττικής, στους πολίτες του Αμαρουσίου.

Πόσοι ακόμη συνάνθρωποί μας πρέπει να καούν και να πνιγούν, για να ασχοληθεί επιτέλους με τα καθήκοντά της η κα Περιφερειάρχης; Πόσο πιο ακριβά θα πληρώσουμε την ανεπάρκειά της;».

Τι απαντά η Περιφέρεια

Από την πλευρά της, η Περιφέρεια Αττικής κατηγορεί τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου για δημιουργία ψευδών εντυπώσεων.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής αναφέρει:

Με αίσθηση ευθύνης απέναντι στους πολίτες, για την έγκυρη ενημέρωσή τους και προς αποφυγή δημιουργίας ψευδών και εσφαλμένων εντυπώσεων, η Περιφέρεια Αττικής απαντά (ξανά) σε σειρά ερωτημάτων.

Συγκεκριμένα:

Σε ό,τι αφορά στην αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής: για πρώτη φορά στο πλαίσιο μιας συνολικής αντιπλημμυρικής στρατηγικής στην Αττική, η σημερινή Διοίκηση έχει δεσμεύσει για 160 έργα αντιπλημμυρικής υποδομής, μισό δισ. ευρώ.

Τα μέτρα αντιδιαβρωτικής προστασίας που πρέπει να ληφθούν στις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, είναι αντικείμενο ενεργειών του οικείου Δασαρχείου, που, ως γνωστόν, δεν υπάγεται στην Περιφέρεια Αττικής.

Το αντιπλημμυρικό έργο στη Μάνδρα, στο ρέμα Αγ. Αικατερίνη – Σούρες ξεκινά εντός των προσεχών ημερών, με προϋπολογισμό 11 εκατομμυρίων. Το έργο της νέας χάραξης της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θηβών βρίσκεται στη διαδικασία ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Σε ό,τι αφορά στα αντιπλημμυρικά έργα του Αμαρουσίου, οι ευθύνες της Διοίκησης του Δήμου Αμαρουσίου, είναι, δυστυχώς για τους δημότες του, τεκμηριωμένες. Η δε περίπτωση του σκανδάλου του ρέματος Σαπφούς είναι ενδεικτική της αβελτηρίας και της αδιαφορίας της Διοίκησης του Δήμου Αμαρουσίου, σε βάρος των πολιτών και σε βάρος του περιβάλλοντος.

Όπως έχουμε ενημερώσει, εδώ και πάνω από 17 μήνες ο Δήμος Αμαρουσίου δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει, ενσωματώνοντας και τις αναγκαίες τεχνικές συμπληρώσεις, τη μελέτη για τη διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς, που αύξησε από 6,3 σε 10,6 εκ. ευρώ τη χρηματοδότηση που την εγκρίναμε δύο φορές!

Δεν έχουν αποξηλωθεί οι αυθαίρετες κατασκευές και δεν έχει απομακρυνθεί το παράνομο αμαξοστάσιο πίσω από την εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου στο ρέμα Σαπφούς, στο ύψος της οδού Αγίου Αθανασίου, παρά τους κινδύνους που εγκυμονεί σε περίπτωση πλημμυρικών φαινομένων. Χρειάστηκαν 7 χρόνια για να διαπιστώσει η Διοίκηση του Δήμου την αναγκαιότητα διευθέτησης του ρέματος και άλλα 4 χρόνια για να εκπονήσει την οριστική μελέτη που είχε με αίτημά της διεκδικήσει και αναλάβει το 2013 από την Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή Έργων του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών.

Ευελπιστούμε ότι η «διορθωμένη» οριστική μελέτη θα συνοδεύεται με την οριζόμενη, εκ του νόμου 4014/2011, απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) των έργων της οριστικής μελέτης. Στις 4/12/2017, η Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου παραδέχθηκε τελικά ότι η «ώριμη» μελέτη που είχε διαβιβάσει πριν 15 μήνες στην Περιφέρεια ήταν τεχνικά ελλιπέστατη. Η αποστολή της «διορθωμένης» οριστικής μελέτης μετά τις τεχνικές επισημάνσεις της Περιφέρειας Αττικής και με σχεδόν διπλάσιο προϋπολογισμό (από 6.230.000 σε 10.676.400!) αποτελεί αδιαμφισβήτητη ομολογία.

Το έργο της διευθέτησης του ρέματος Σαπφούς έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων της Περιφέρειας Αττικής με προϋπολογισμό 10.6 εκ. ευρώ (πόσο που είναι δεσμευμένο) ενώ οι πιστώσεις για το 2018 είναι απλά ενδεικτικές, επειδή το έργο δεν προβλέπεται να ξεκινήσει εντός του 2018, λόγω των καθυστερήσεων του Δήμου Αμαρουσίου και του χρόνου που απαιτείται για τη δημοπράτησή του.

Η Περιφέρεια Αττικής δεν κάνει διακρίσεις. Δημοπρατεί τα έργα που είναι ώριμα και που συνοδεύονται από άρτιες τεχνικά μελέτες.

Η Περιφέρεια Αττικής έχει, ως όφειλε εκ του νόμου, σύμφωνα με συγκεκριμένο προγραμματισμό, προβεί σε καθαρισμούς των ρεμάτων. Συγκεκριμένα, το ρέμα Σαπφούς, το ανοικτό του τμήμα, έχει καθαριστεί από την Περιφέρεια πρόσφατα, στις 14 Ιουλίου 2018 ενώ εκ νέου οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, από την Παρασκευή 27 ως την Κυριακή 29/7 το καθάρισαν από τα φερτά υλικά.

Σε ό,τι αφορά στα αντιπλημμυρικά έργα στην Πολεοδομική Ενότητα του Σωρού, από το 2011 έπρεπε ο δήμος Αμαρουσίου να καταθέσει μελέτη στην Περιφέρεια Αττικής για τον αποδέκτη του έργου, εκεί δηλ. όπου θα αποχετεύονται τα όμβρια ύδατα.

Η σημερινή πρόταση του δήμου, που επαναλαμβάνει την παλαιότερη και απορριφθείσα από το 2011, είναι επιεικώς απαράδεκτη καθώς δεν πληροί τις τεχνικές προϋποθέσεις ώστε το έργο να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Για το σύνολο του ρέματος του Ποδονίφτη το ΥΠΟΜΕΔΙ έχει αναλάβει τη σύνταξη συνολικής διευθέτησής του, σε συνεργασία με τους δήμους Ψυχικού, Φιλοθέης και Χαλανδρίου, σύμφωνα με το 105/27/11/17 πρακτικό της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής (ΚΣΕ) του άρθρου 140 του ν. 4070/12.

Αυτά είναι τα… ξεροκέφαλα γεγονότα, όσο κι αν δυσαρεστούν κάποιους, οι οποίοι επιχειρούν αναίσχυντα να τα διαστρεβλώσουν.

Τι καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Γιώργος Πατούλης

loading...