Και διηγώντας τα να κλαις

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Κατά την ομιλία του της… βρεγμένης γάτας στο προχθεσινό υπουργικό συμβούλιο – απόντος του Καμμένος που είχε… «ένα πολύ σημαντικό ραντεβού»! – ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στα τρομερά και φοβερά επιτεύγματα στον τομέα της οικονομίας επί των ημερών του.

Όπως είπε, άβυσσος χωρίζει την δική του διακυβέρνηση από την διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.

Εκείνη ακριβώς την ημέρα – 2 Ιουλίου 2018 – το ΙΟΒΕ είχε ανακοινώσει επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Ιούνιο. Δηλαδή τον μήνα ακριβώς που ο κ. Τσίπρας υπέγραψε τις δύο φοβερές και τρομερές συμφωνίες του – στο Eurogroup και στο Σκοπιανό.

Ανακοινώθηκε, λοιπόν, εκείνη την ημέρα ότι ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος επιδεινώθηκε και έπεσε στις 102,5 μονάδες (από 104,2 τον Μάιο.

Αυτό συνέβη διότι στο μεν λιανεμπόριο είχαμε υποχώρηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών, η οποία προσφάτως αποτυπώθηκε και στα σχετικά στοιχεία του ΑΕΠ, ως αποτέλεσμα των πιέσεων στο διαθέσιμο εισόδημά τους από τα νέα μέτρα άμεσης και έμμεσης φορολογίας το 2018. Και στην φθίνουσα τάση στον Κατασκευαστικό τομέα, κυρίως στο σκέλος που αφορά στα ιδιωτικά έργα.

Και επειδή στην προπαγάνδα είναι εύκολα και τα ψέματα και οι συγκρίσεις, υπενθυμίζω ότι τον Ιούνιο του 2014 το Οικονομικό Κλίμα – και μάλιστα σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μηνιαίας έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – ο δείκτης οικονομικού κλίματος (economic sentiment index, ESI) είχε διαμορφωθεί στις 103,7 μονάδες από 99,1 μονάδες τον Μάιο του 2014.

Και μάλιστα, σε αντίθεση με τον αντίστοιχο δείκτη για το σύνολο της Ευρωζώνης που είχε μειωθεί στις 102 μονάδες από 102,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφερόταν συγκεκριμένα ότι «αξίζει να τονισθεί η αύξηση κατά 4,6 μονάδες στην Ελλάδα, που φέρει τον δείκτη πάνω από τον μακροχρόνιο μέσο όρο του για πρώτη φορά μετά τον Αύγουστο του 2008 (ο μακροχρόνιος μέσος δείκτης της περιόδου 1990-2012 είναι 100 μονάδες).

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, οι επιμέρους δείκτες επιχειρηματικής εμπιστοσύνης – της βιομηχανίας, του τομέα των υπηρεσιών, του λιανικού εμπορίου και του κατασκευαστικού τομέα – είχαν σημειώσει βελτίωση τον Ιούνιο του 2014, όπως και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης των νοικοκυριών (-49,8 από -52,5 μονάδες).

Στη βιομηχανία, ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στις 1,3 μονάδες από -4,9 μονάδες, στον τομέα των υπηρεσιών στις 18,4 από 6,5 μονάδες, στο λιανικό εμπόριο στις 2,5 από -7,4 και στον κατασκευαστικό τομέα στις -19,1 από -20,3.

Στους επιμέρους δείκτες για τα νοικοκυριά, βελτίωση σημειωνόταν τον Ιούνιο του 2014 όσον αφορά τις προσδοκίες τους για την οικονομική τους κατάσταση τους επόμενους 12 μήνες (-38,7 από -45,3 μονάδες) και τη γενική οικονομική κατάσταση το επόμενο 12μηνο (-36,6 από -46,3 μονάδες).

loading...