Γιατί φλέγεται η Ευρώπη και ο κόσμος φέτος;

Το καλοκαίρι του 2018 βρίσκει τον κόσμο να φλέγεται. Θύματα και τεράστιες καταστροφές από φονικές πυρκαγιές δεν μετράμε μόνο στη χώρα μας, αλλά και στην  Καλιφόρνια των ΗΠΑ, τη Σουηδία και αρκετές ακόμη περιοχές.
Παράλληλα έντονες ανησυχίες προκαλεί το κύμα καύσωνα και οι θερμοκρασίες ρεκόρ από τον Καναδά έως την Αλγερία και από τη Βρετανία έως το Ομάν και την Ιαπωνία, αλλά και η αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως οι πλημμύρες, που αφήνουν επίσης πίσω τους δεκάδες νεκρούς.

Οι πυρκαγιές τείνουν να κατακαίουν την τελευταία δεκαετία μία έκταση διπλάσια του μεγέθους της Βρετανίας κάθε χρόνο. Οι περισσότερες ξεσπούν σε απομονωμένες περιοχές, όπως στις σαβάνες της Αφρικής ή της Νότιας Αμερικής ή σε δάση από την Αλάσκα έως την ανατολική Σιβηρία όπως διαβάζουμε σε ανάλυση του BBC. Kαθώς όμως δεν απειλούνται ζωές, εστίες, υποδομές, δύσκολα μαθαίνουμε για αυτές. Τα ρεπορτάζ είναι λογικό να εστιάζουν στις τραγωδίες, που φέτος χτυπούν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό την Ευρώπη.

Από 1ης Ιανουαρίου έως 24 Ιουλίου κατεγράφησαν 427 πυρκαγιές ανά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο μέσος όρος της τελευταίας δεκαετίας στο ίδιο διάστημα ήταν αρκετά χαμηλότερος, στις 298 πυρκαγιές. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι η έκταση που έχει καεί, περίπου 55.700 εκτάρια είναι πολύ χαμηλότερη του μέσου όρου των 112.00 εκταρίων. Στις ΗΠΑ αντιθέτως αν και ο αριθμός των πυρκαγιών φέτος είναι οριακά κάτω του μέσου όρου της τελευταίας δεκαετίας (99 πυρκαγιές σε 14 πολιτείες), η έκταση που έχει καταστραφεί είναι μεγαλύτερη του μέσου όρου.

Αυτό που εκπλήσσει στην περίπτωση της Ευρώπης είναι το γεγονός ότι- παρά την ελληνική τραγωδία- η συνολική έκταση που έχει καεί φέτος στις χώρες της Μεσογείου είναι μικρότερη του μέσου όρου της τελευταίας δεκαετίας, ενώ στη Βορειοδυτική Ευρώπη έχει αυξηθεί δραματικά.

Στη Βρετανία η έκταση που έχει καεί από τις αρχές του έτους είναι 13.888 εκτάρια, δηλαδή περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερη του μέσου όρου της δεκαετίας.

Στη Σουηδία είναι 18.500 εκτάρια, δηλαδή 41(!) φορές μεγαλύτερη του μέσου όρου. Σε περιοχές της Δανίας, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Λετονίας, αλλά και της Γερμανίας η καμένες εκτάσεις είναι τουλάχιστον 20 φορές μεγαλύτερες του φυσιολογικού. Αντιθέτως στην Ιταλία, την Κροατία, την Ισπανία και την Πορτογαλία (που έζησε πέρυσι τη δική της κόλαση) φέτος οι καταστροφές είναι πολύ μικρότερες του μέσου όρου.

Οι εμπρησμοί, η αλλαγή στη χρήση γης ή η απουσία επαρκούς σχεδιασμού είναι βέβαια παράγοντες, που δεν μπορούν να αγνοηθούν. Δεν είναι όμως τυχαίο το γεγονός ότι φέτος η βορειοδυτική Ευρώπη ζει ένα πρωτόγνωρο κύμα καύσωνα. Και δεν είναι μόνη. Χώρες όπως η Αλγερία και η Ιαπωνία βλέπουν το θερμόμετρο να σπάει κάθε ρεκόρ. Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού οργανισμού National Oceanic and Atmospheric Administration στο διάστημα 30 ημερών έως και τις 27 Ιουλίου τα θερμόμετρα κατέγραψαν παγκοσμίως 3.092 νέα υψηλά ημέρας και 55 ιστορικά ρεκόρ, καθώς ο υδράργυρος χτύπησε κόκκινο σε δεκάδες χώρες σε τέσσερις ηπείρους. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. 

loading...

3 thoughts on “Γιατί φλέγεται η Ευρώπη και ο κόσμος φέτος;

  1. ΓΙΑΤΙ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΟΙ ΔΥΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

  2. Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

    Μακραίνει δυστυχώς ο κατάλογος των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στις φονικές πυρκαγιές της Δευτέρας καθώς οι νεκροί μετά τον εντοπισμό της σορούς νεαρού άνδρα, το μεσημέρι της Δευτέρας στο Κόκκινο Λιμανάκι της Ραφήνας, έφτασαν τους 92. Στους 25 ανέρχονται οι αγνοούμενοι σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής ενώ 59 σοροί έχουν ταυτοποιηθεί

    Το πτώμα του νεαρού εντοπίστηκε μια εβδομάδα μετά την τραγωδία μισό ναυτικό μίλι απέναντι από το αλιευτικό καταφύγιο Ραφήνας από περιπολικό λιμενικό σκάφος του κεντρικού λιμεναρχείου Ραφήνας.

    Η ανακοίνωση του Λιμενικού:

    Εντοπισμός και περισυλλογή σορού από ΠΛΣ με τη συνδρομή στελεχών της ΜΥΑ ΛΣ-ΕΛΑΚΤ από τη θαλάσσια περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι. Η σορός μεταφέρθηκε στο λιμένα Ραφήνας.

    Στους 25 οι αγνοούμενοι

    Στους 25 ανέρχονται οι αγνοούμενοι σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής ενώ 59 σοροί έχουν ταυτοποιηθεί.

    «Σχετικά με την καταστροφική πυρκαγιά στις πληγείσες περιοχές της Ανατολικής Αττικής από τη διαδικασία και της ταυτοποίησης προκύπτει ότι: Οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε 25 άτομα, οι οποίοι έχουν δηλωθεί επισήμως από οικεία τους πρόσωπα στην υπηρεσία μας και για τα οποία η έρευνα συνεχίζεται. Η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών έχει ολοκληρώσει μέχρι στιγμής την ταυτοποίηση 59 σορών, ενώ εκκρεμεί η ταυτοποίηση για άλλες 28» ανέφερε η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Σταυρούλα Μαλλίρη κατά την επίσημη ενημέρωση το απόγευμα της Κυριακής.

    «Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας κατέληξαν τέσσερα άτομα τα οποία νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Αττικής», πρόσθεσε.

    Οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συνεχίζονται από τα σωστικά συνεργεία σε στεριά αλλά και θάλασσα.

    http://www.zougla.gr/greece/article/entopistike-ptoma-nearou-konta-sto-katafigio-alievmaton-rafinas

  3. η κλυσματικη αλλαγη ειναι εδω,εχουμε κανει γερο κλύσμα στον καιρο με τα μηχανηματακια μας,εσεις να πιστευετε αυτα που λεει η τελοραση ετσι καλα μου παιδια?

    Mr Georgi Soros & Co.

Comments are closed.