Ηθικό Αειζητούμενο

Κώστα  Δημ. Χρονόπουλου

Η (Ελληνική) Αριστερά και ιδίως ο κυβερνητικός της κλάδος / εκπρόσωπος  διαφημίζει κάποια χαρακτηριστικά της γνωρίσματα.

Εξέχουσα θέση κατέχει το: “Ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς”.(Σ.Σ Σε αντιδιαστολή με τα λοιπά …. ανήθικα κόμματα; Όπως πχ τους ΑΝΕΛ με τους οποίους συγκυβερνά και συμβαίνει να είναι  Δεξιοί;).
Η διακυβέρνηση όμως  έχει  κόστος και  αποκαλύψεις, αφού “Αρχή άνδρα – και γυναίκα – δείκνυσι”.
Το όποιο “Ηθικό πλεονέκτημα” υπήρχε (;) χάθηκε, ή δεν διαπιστώθηκε.
Περιέργως ακόμη το επικαλούνται ως – υπαρκτό;- προσόν. Ενώ, ταυτόχρονα, αυτοαναιρούνται παραδεχόμενοι ότι δεν τήρησαν τις προεκλογικές τους υποσχέσεις λόγω …. ανάγκης (!).
Αναπόφευκτα αναφύεται το ερώτημα (τροφή για σκέψη /προβληματισμό):
Συνάδει η Ηθική / Ήθος / Αρετή με τους Πολιτικούς / Πολιτική πρακτική;
Είχε δίκαιο ο Μέτερνιχ (καί όσοι ασπάστηκαν και εφάρμοσαν το) ότι :
 ” Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα”;
Η δική μου θέση είναι πως: “Ο σκοπός δεν – πρέπει να – αγιάζει τα μέσα”.
Όντως οι πολιτικοί αναγκάζονται – αιφνιδίως- να παίρνουν αποφάσεις σε απρόβλεπτες,  μη γνωστές εκ των προτέρων καταστάσεις.
Αυτός είναι και ο λόγος που τυγχάνουν διαφορετικής μεταχείρισης  από τους άλλους.
Στην πράξη, δυστυχώς, γίνεται εκμετάλλευση από επίορκους πολιτικάντηδες, οι οποίοι νομίζουν ότι έχουν ασυλία / ασυδοσία.
Έρχονται και οι ανήθικες παραγραφές και …. δένει το γλυκό!
Παράλληλα – και πονηρά – η εκάστοτε εκλογική διαδικασία χρησιμοποιείται ως “κολυμβήθρα Σιλωάμ” ώστε να ξεπλένονται όλα τα ανομήματα τους  … δημοκρατικά.
Αποτελεί αρχή/ μήτρα δεινών η καθαγίαση των μέσων χάριν των σκοπιμοτήτων. Είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο να αποτελεί: πυξίδα, οδηγό, πλοηγό των πολιτικών. Μόνον ως: καταφυγή, δικαιολογία, άλλοθι θα μπορούσε – εκ των υστέρων – κάπως να σταθεί.
Η σύγχυση που επικρατεί  αναφορικά με την Πολιτική  και  την Ηθική  οφείλεται ακριβώς στην, σιωπηρή – μιθριδατικής προέλευσης αποδοχή του ασύμβατου  της συνύπαρξης των δύο. Κάτι που δίνει την δυνατότητα σε ορισμένους πολιτικούς σχηματισμούς να ….. οικειοποιούνται το (Αειζητούμενο = Αεί +ζητούμενο) Ήθος!

ΥΓ. Αν οι πολίτες – επαγγελματικά και κοινωνικά – μιμηθούν τους άρχοντες και εφαρμόσουν την μετερνίχιο θεωρία στην πράξη , τότε (ο γενικευμένος θάνατος της Ηθικής /Αρετής) θα οδηγήσει σε κοινωνική αποσάρθρωση.

loading...