Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΙΤΗ 8 ΙΟΥΛΗ 1997-Σημίτης και Πάγκαλος υπέγραψαν τα..ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο με την «ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ»

Την Τριτη 8 Ιούλη 1997, άρχισε η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Ηταν η μαύρη Τρίτη, που για πρώτη φορά μετά την Ναυμαχία της Έλλης και της Λήμνου, οπότε η Τουρκια κλείστηκε δια πάντως στα στενά, που η Ελλαδα αναγνώρισε επίσημα δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο.Αυτή η Συμφωνία δεν ανετράπει, με ευθύνη της ΥΠΕΞ Ντόρας Μπακογιάννη, που ηταν της ίδιας αντίληψης στα Ελληνοτουρκικα με τον Παγκαλο, παρά μόνον το 2015 με την πολιτική αλλαγή, η οποία σκλήρυνε την στάση της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής απέναντι στις Τουρκικές διεκδικήσεις.

(ΦΩΤΟ 1)

Για παράδειγμα, το Ιμια, στους Τουρκικούς χάρτες (φωτο 1), ηταν Ελληνικά πριν την επαχθή Συμφωνια της Μαδρίτης, κι ηταν γκρίζα ζώνη, έως το 2015 όποτε με την διπλωματία των Παυλόπουλου, Τσιπρα και Καμμένου, εντάχθηκαν τα νησιά ως Ελληνικά ακόμη και στο πρόγραμμα Natura (φώτο 2) και κατά συνέπεια σε όλους τους σχετικούς χάρτες παγκοσμίως .

Δεν είναι και καθόλου τυχαίες οι επιθέσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ/Δημοκρατική Συμπαράταξη/Ελιά αλλά και των ακροδεξιών του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά του Πάνου Καμμένου με το επιχείρημα ότι «η Ελλάδα προκαλεί την Τουρκία στο Αιγαίο» ή το 2016, όταν η Ελλάδα έφερε τον συμμαχικό στόλο του ΝΑΤΟ απέναντι από τον Ερντογάν που μιλούσαν για απώλεια εθνικής κυριαρχίας, ενώ έγινε ακριβώς το αντίθετο κλείνοντας τους Τούρκους στα λιμάνια τους! ενώ η ίδια η Ντόρα Μπακογιάννη, με δυο Έλληνες στρατιωτικούς ομήρους στην Τουρκία, θα μεταβεί προσωπικά να συγχαρεί τον Ταγιπ Ερντογαν στην ορκωμοσία επανεκλογής του!

Τα Ιμια στο πρόγραμμα Natura

Εχουμε γράψει αρκετές φορές πως η Τουρκία ελέγχει τα ΜΜΕ στις γειτονικές χώρες και πως τις χρηματοδοτεί από νόμιμες εμπορικές δραστηριότητες όπως ΣΚΑΙ (Νίκος Παππάς 7.6.2018) ή με την διακίνηση τουρκικής ηρωϊνης (Σαββας Καλεντερίδης 11.6.2018)

Στο περιθώριο της Συνόδου και με την επίβλεψη της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κ. Σημίτης και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σ. Ντεμιρέλ, περιστοιχιζόμενοι από τους υπουργούς Εξωτερικών Πάγκαλο και Τζεμ, υπογράφουν συμφωνία με σκοπό «τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο και την απομάκρυνση του κινδύνου σύρραξης ανάμεσα στις δύο χώρες».

Η συμφωνία έμεινε στην ιστορία ως «Συμφωνία της Μαδρίτης».
Στη συμφωνία αναφέρεται ότι:

«Και οι δύο χώρες θα αναλάβουν προσπάθεια να προωθήσουν διμερείς σχέσεις, που θα βασίζονται σε:
Αμοιβαία δέσμευση για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη συνεχή ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας.
Σεβασμό της κυριαρχίας της κάθε χώρας.
Σεβασμό των Αρχών του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών.
Σεβασμό στα νόμιμα, ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα της κάθε χώρας στο Αιγαίο, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία τους.
Δέσμευση αποφυγής μονομερών ενεργειών στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της επιθυμίας, ώστε να αποτραπούν συγκρούσεις οφειλόμενες σε παρεξήγηση, και
δέσμευση διευθέτησης των διαφορών τους με ειρηνικά μέσα, στη βάση αμοιβαίας συναίνεσης και χωρίς τη χρήση βίας ή την απειλή βίας».

Είναι ακριβώς η τρίτη παράγραφος εκείνης της συμφωνίας, την οποία επικαλείται σήμερα η Τουρκία, για να «νομιμοποιήσει» τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο

loading...