Ιδού η ανάπτυξη! 12 δισ. ευρώ αυξήθηκε το χρέος σ’ ένα χρόνο από τα δάνεια του τρίτου Μνημονίου

Σηµαντική αύξηση του ελληνικού χρέους, λόγω των νέων δανείων του τρίτου Μνηµονίου, καταγράφουν τα στοιχεία που δηµοσιοποίησε χθες η Εurostat.

Συγκεκριµένα, το πρώτο τρίµηνο του 2018 το δηµόσιο χρέος στη χώρα µας αυξήθηκε στα 322,568 δισ. ευρώ ή 180,4% του ΑΕΠ από 317,407 δισ. ευρώ ή 178,6% που ήταν το τέταρτο τρίµηνο του περασµένου έτους. Σε χρονικό διάστηµα 12 µηνών, δηλαδή το πρώτο τρίµηνο του 2018 σε σχέση µε την αντίστοιχη περίοδο του 2017, το χρέος στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά περίπου 12 δισ. ευρώ. Σε ποσοστό του ΑΕΠ η χώρα µας κατέχει την πρώτη θέση, ενώ ακολουθούν η Ιταλία και η Πορτογαλία. Η δοµή του ελληνικού χρέους ήταν σε ποσοστό του ΑΕΠ η εξής: 145,6% δάνεια, 31,6% τίτλοι και 3,2% ταµειακά διαθέσιµα και καταθέσεις.

Αναφορικά µε τις πρώην µνηµονιακές χώρες, τα κοινοτικά στοιχεία δείχνουν σηµαντική υποχώρηση του χρέους. Στην Κύπρο το χρέος µειώθηκε στο 94,7% του ΑΕΠ από 106,0% που ήταν 12 µήνες νωρίτερα, δηλαδή κατά 11,3 ποσοστιαίες µονάδες. Την ίδια περίοδο στην Ιρλανδία η µείωση έφτασε τις 6,5 µονάδες και στην Πορτογαλία τις 3,5 µονάδες. Στην ευρωζώνη το δηµόσιο χρέος ήταν το πρώτο τρίµηνο του έτους 86,8% του ΑΕΠ, έναντι 86,7% το τέταρτο τρίµηνο του 2017. Στο σύνολο της Ε.Ε. το χρέος µειώθηκε στο 81,5% από 81,6% του ΑΕΠ το τέταρτο τρίµηνο.

Σε απόλυτους αριθµούς το υψηλότερο χρέος καταγράφηκε στην Ιταλία µε 2,302 τρισ. ευρώ, ενώ ακολούθησαν η Γαλλία µε 2,255 τρισ. ευρώ, η Γερµανία µε 2,071 τρισ. ευρώ και η Ισπανία 1,160 τρισ. ευρώ. Το συνολικό δηµόσιο χρέος των χωρών της ευρωζώνης ανήλθε το τέταρτο τρίµηνο του 2017 σε 9,780 τρισ. ευρώ και της Ε.Ε. στα 12,592 τρισ. ευρώ.

Χθες η Εurostat δηµοσιοποίησε στοιχεία και για την πορεία του δηµόσιου ελλείµµατος επίσης το πρώτο τρίµηνο του 2018, το οποίο στην ευρωζώνη κυµάνθηκε στο -0,1% του ΑΕΠ έναντι -0,6% το τέταρτο τρίµηνο του 2017. Σε ετήσια βάση το έλλειµµα µειώθηκε δεδοµένου ότι την αντίστοιχη περίοδο του 2017 βρισκόταν στο -1,1% του ΑΕΠ.

loading...

2 thoughts on “Ιδού η ανάπτυξη! 12 δισ. ευρώ αυξήθηκε το χρέος σ’ ένα χρόνο από τα δάνεια του τρίτου Μνημονίου

  1. ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΩΣΠΟΥ ΝΑ ΣΚΑΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΪ

  2. Ακομα μια φορα αποδεικνυεται ξεκαθαρα οτι ενω δηλωνουμε σαν κανονικοι πολιτικοι απατεωνες καθε χρονο πλεονασματα στο τελος το συνολικο χρεος αυξανεται!!!!Πως γινεται αυτο?????Μαλλον ελαχιστοι το σκεφτονται!!…….Πρεπει να ξερουμε οτι τα στοιχεια του Ελληνικου δημοσιου οψεποτε δινονται στη δημοσιοτητα ειναι εμβολιμα και εντελως ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΑ λογω κυριως της απολυτης ελλειψης λογιστικων κανονων και ειδικα του διπλογραφικου συστηματος.ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΠΛΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Η ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΗΜΜΕΛΩΣ ΚΑΙ ΣΠΟΡΑΔΙΚΑ!!Τι να λεμε τωρα!!Οσοι εχουν στοιχειωδεις γνωσεις λογιστικης και διαχειρισης μπορουν να το καταλαβουν!Προκειται για απολυτη ΠΑΡΑΝΟΙΑ!Το χειροτερο ολων ομως ειναι οτι ακομα και εγκυροι οικονομολογοι αρθρογραφοι και αναλυτες ΣΠΑΝΙΑ αναδεικνυουν αυτη την αληθεια η οποια ομως κατα την γνωμη μου ειναι ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ.Αν και δεν θα επρεπε να το αναφερω(σε ενα κατα βαση οικονομολογικο μπλοκ)βλεποντας την μουγκα που επικρατει στον δημοσιο διαλογο θα πρεπει να το πω.ΔΕΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΧΡΕΩΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ,ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ,ΟΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ,ΟΙ ΚΑΤΑΠΤΩΣΕΙΣ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ για να μη μιλησω για τα παγια στοιχεια.ΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΙ ΞΑΝΑΓΡΑΦΟΥΝ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ!!Τα στοιχεια που δημοσιευουν εχουν την εγκυροτητα των στοιχειων ενος βιβλιου ΕΣΟΔΩΝ-ΕΞΟΔΩΝ.Μηπως εχουν ισολογισμο?Μηπως ελεγχονται απο ορκωτους λογιστες?Κυριοι και κυριες αντιλαμβανεστε τι γινεται στο Γραφειο Προυπολογισμου και στο Γενικο Λογιστηριο του Κρατους??Αντιλαμβανεστε τι γινεται στα Νοσοκομεια ,στους οργανισμους,στο στρατευμα,στα ΑΕΙ-ΤΕΙ,στα σχολεια,στις συμμετοχες του Δημοσιου??Οσοι απο μας εχουν καποια εμπειρια μπορουν να το φανταστουν!!.Εγω πιστευω οτι στοιχειοθετουν αριθμους,δεικτες και δεδομενα ΟΠΩΣ τους συμφερουν!!Κυριολεκτικα γραφουν οτι θελουν!…ΑΚΟΥ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ!!!!!!!!!!!!!Τα οποια στοιχεια ειναι συνηθως ελιπη και χειραγωγημενα απο τις πελατειακες και κομματικες ομαδες που λυμαινονται με λογικη συμμοριας το δημοσιο.Αλλωστε αυτο εχει ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ πανευρωπαικα τουλαχιστον με τα πλαστα στοιχεια της ΕΛΣΤΑΤ.Οι κανονες της τελευταιας αλλα και της μητρικης EUROSTAT ειναι σκανδαλωδως ελαστικες και προσαρμοσιμες.Οχι πως και τα αλλα κρατη δεν επιδιδονται στο ιδιο σπορ.Επιδιδονται!! και σηκωνει μεγαλη συζητηση αυτο!Οχι ομως με τον δικο μας τροπο.Εμεις δεν κραταμε ουτε τα προσχηματα…..Το Ελληνικο κομματικο κρατος το οποιο με περισσιο θρασος απαιτει διπλογραφικο απο την καθε μαγαζακι της γωνιας θα επρεπε να διαθετει ΔΙΠΛΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ(ΔΙΕΘΝΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ),ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟ,ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟ ΚΛΠ ΚΛΠ και να ελεγχεται απο ορκωτους λογιστες και απο τις οργανωσεις του ιδιωτικου τομεα(πχ Επιμελητηρια) διασφαλιστικα και επικουρικα(εχουν αλλωστε εννομο συμφερον).ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΑΤΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ.

Comments are closed.