Συγκλονιστικός Άγιος Παΐσιος: Έχουμε ευθύνη! Αν δεν αντιδράσουμε θα… (video)

Σ’ αυτά τα δύσκολα χρόνια ο καθένας μας πρέπει να κάνει ό,τι γίνεται ανθρωπίνως και ό,τι δεν γίνεται ανθρωπίνως να το αφήνει στον Θεό.
Έτσι θα έχουμε ήσυχη την συνείδηση μας ότι κάναμε εκείνο πού μπορούσαμε. Αν δεν αντιδράσουμε, θα σηκωθούν οι προγονοί μας από τους τάφους.”

Αν οι Χριστιανοί δεν ομολογήσουν, δεν αντιδράσουν, αυτοί θα κάνουν χειρότερα. Ενώ, αν αντιδράσουν, θα το σκεφθούν. Αλλά και οι σημερινοί Χριστιανοί δεν είναι για μάχες. Οι πρώτοι Χριστιανοί ήταν γερά καρύδια· άλλαξαν όλο τον κόσμο.

Έγραψε ένας κάτι βλάσφημα για την Παναγία και κανείς δεν μίλησε. Λέω σε κάποιον: «Δεν είδες τι γράφει εκείνος;». «Έ, τι να τους κάνεις, μου λέει. Θα λερωθείς, αν ασχοληθείς μαζί τους». Φοβούνται να μιλήσουν.

– Τι είχε να φοβηθεί, Γέροντα;
– Να μη γράψουν τίποτε γι’ αυτόν και εκτεθεί, και ανέχεται να βλασφημείται η Παναγία!

Να μη θέλουμε να βγάλει ό άλλος το φίδι από την τρύπα, για να έχουμε εμείς την ησυχία μας. Αυτό είναι έλλειψη αγάπης. Ύστερα αρχίζει ό άνθρωπος να κινείται από συμφέρον. Γι’ αυτό βλέπεις ένα πνεύμα σήμερα: «Με τον τάδε να έχουμε σχέσεις, για να μας λέει καλά λόγια. Με τον άλλο να τά έχουμε καλά, για να μη μας διασύρει κ.λπ. Να μη μας πάρουν για κορόϊδα, να μη γίνουμε θύματα».

Άλλος αδιαφορεί και δεν μιλάει. «Να μη μιλήσω, λέει, για να μη με γράψουν οι εφημερίδες». Οι περισσότεροι δηλαδή είναι τελείως αδιάφοροι. Τώρα άρχισε λίγο κάτι να γίνεται – τόσον καιρό δεν έγραφε κανένας τίποτα.

Είχα βάλει τις φωνές πριν από χρόνια σε κάποιον στο Άγιον Όρος. «Πολύ πατριωτισμό έχεις», μού λέει. Πριν από λίγο καιρό ήρθε και με βρήκε: «Όλα τά διέλυσαν, μου λέει, οικογένεια, παιδεία…». Τού λέω καί εγώ με την σειρά μου: «Πολύ πατριωτισμό έχεις!»

Όλη αυτή η κατάσταση έχει κάνει ένα κακό καί ένα καλό. Το κακό είναι ότι και εκείνοι πού είχαν κάτι μέσα τους, άρχισαν να αδιαφορούν, γιατί λένε: «Εγώ θα σιάξω την κατάσταση;».

Το καλό είναι ότι πολλοί άρχισαν να προβληματίζονται και να αλλάζουν. Μερικοί έρχονται και με βρίσκουν και προσπαθούν να δικαιολογήσουν ένα κακό πού έκαναν προηγουμένως, γιατί έχουν προβληματισθεί.

– Δηλαδή, Γέροντα, πρέπει πάντα να ομολογούμε το «πιστεύω» μας;
– Χρειάζεται διάκριση. Είναι φορές πού δεν πρέπει να μιλήσουμε και άλλες φορές πού πρέπει να ομολογούμε με παρρησία το «πιστεύω» μας, γιατί φέρουμε ευθύνη, αν δεν μιλήσουμε.Σ’ αυτά τά δύσκολα χρόνια ό καθένας μας πρέπει να κάνει ότι γίνεται ανθρωπίνως καί ότι δεν γίνεται ανθρωπίνως να το αφήνει στον Θεό. Έτσι θα έχουμε ήσυχη την συνείδηση μας ότι κάναμε εκείνο πού μπορούσαμε. Αν δεν αντιδράσουμε, θα σηκωθούν οι προγονοί μας από τους τάφους.

Εκείνοι υπέφεραν τόσα για την πατρίδα και εμείς τι κάνουμε γι’ αυτήν; Ή Ελλάδα, ή Ορθοδοξία, με την παράδοση της, τους Αγίους και τους ήρωες της, να πολεμείται από τους ίδιους τους Έλληνες και εμείς να μη μιλάμε! Είναι φοβερό!

Είπα σε κάποιον. «Γιατί δεν μιλάτε; Τι είναι αυτά πού κάνει ο τάδε;». «Τι να πεις, μού λέει, αυτός όλος βρωμάει». «Αν βρωμάει όλος, γιατί δεν μιλάτε; Χτυπήστε τον». Τίποτε, τον αφήνουν. Έναν πολιτικό τον έφτυσα. «Πες, τού λέω, “δεν συμφωνώ μ’ αυτό”. Τίμια πράγματα. Θέλεις να εξυπηρετηθείς εσύ και να ρημάξουν όλα;».
Αν οι Χριστιανοί δεν ομολογήσουν, δεν αντιδράσουν, αυτοί θα κάνουν χειρότερα. Ενώ, αν αντιδράσουν, θα το σκεφθούν. ‘Αλλά και οι σημερινοί Χριστιανοί δεν είναι για μάχες. Οι πρώτοι Χριστιανοί ήταν γερά καρύδια· άλλαξαν όλο τον κόσμο. Και στην βυζαντινή εποχή μια εικόνα έβγαζαν από την Εκκλησία και αντιδρούσε ό κόσμος.

Εδώ ό Χριστός σταυρώθηκε, για να αναστηθούμε εμείς, και εμείς να αδιαφορούμε!

Λόγοι Γέροντος Παΐσιου, τόμος Β, σ.34-38


Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

 1. Ε-mail tο : [email protected]

  Aγαπητέ Παίσιε,διάβασα το άρθρο σου.Δεν αναφέρεις πουθενά για ξεσηκωμό των παπάδων και μοναχών στην αθλιότητα που βιώνει η πατρίδα μας.Η Ελλάδα είναι πατρίδα όλων μας και όλοι μας έχουμε την υποχρέωση να συμμετέχουμε ενεργά στις διαμαρτυρίες κατά της ανθελληνικής κυβέρνησης.
  Αντί αυτού,οι "συνάδελφοι" σου ρασοφόροιέχουν λουφάξει στα παπαδομάγαζα και τις ανεξέλεγκτες μονές ρίχνοντας που και που μια χλιαρή δήλωση για τη σημερινή κατάσταση,αλλά πάντα εκ' του ασφαλούς.
  Η υποκρισία Παίσιε έχει τα όριά της κι εσείς την έχετε ξεπεράσει.Οι μόνες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των παπάδων-μοναχών έγιναν για την μη αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες.Απο τότε τίποτα..!..Κι ας ήρθαν τα χειρότερα.
  Λες κι εσεις δεν είστε Ελληνες πολίτες..!
  Λες κι εσείς δεν βιώνετε την οικονομική κρίση για να διαμαρτυρηθείτε..!
  Βέβαια,έχετε το σκοπό σας.Δεν θέλετε να στεναχωρήσετε τους κυβερνώντες,γιατί μόνο έτσι διατηρείτε τα προνόμιά σας,τις κρατικοδίαιτες αμοιβές σας και το μαύρο χρήμα για το οποίο δεν σας ενοχλέί κανείς..!
  Τους πολλούς χαιρετισμούς μου στον Αγιο Πέτρο καθώς και τους δυτυχείς συννέλληνες του παραδείσου που έδωσαν τέλος στην επίγεια ζωή τους,γιατί κάποιοι σαν κι εσάς στη γή είναι βολεμένοι και βουβοί κατ' επιλογή απέναντι στους συνεργάτες-διαπλεκόμενους πολιτικούς και ποτέ δεν θέλησαν να διαμαρτυρηθούν ενεργά μήπως και γλυτώσουν κι άλλοι αυτόχειρες στον δρόμο για τον άλλο κόσμο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και να μην ξεχνάμε ότι οι μεγαλοπαπαδες κράτησαν τα προνόμια τους επί τουρκοκρατίας έτσι?Η Ιστορία το λέει!!!Αυτοί που σφαγιάστηκαν και ήταν πραγματικοί μάρτυρες!!!Ήταν κάποιοι απλοί ΈΛΛΗΝΕΣ ιερείς που περίμεναν την...Θεία βοήθεια!!!Για την λευτεριά της πατρίδος τους αλλά δεν ήξερε η οι δυσμοιροι ότι τους χρησιμοποιούσαν για να ελπίζει ο Ραγιάς!Ενώ αυτοί απολάμβαναν προνόμια και χλιδή από τους μασωνους,τα αφεντικά τους!!!

   Διαγραφή
 2. Αφήστε τον Παισιο και τον κάθε... ((προφητη))!?Κατά μέρους,την μάθαμε την προπαγάνδα σας βρωμομασονοι ιερείς από την εποχή του Βυζαντίου!!!Εσείς κάνατε τους Έλληνες να πέφτουν στα τέσσερα!!!έναν λαό που μιλούσε όρθιος!!!στους θεούς του σαν ίσος προς ίσο!!!Και είμαστε η ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΕΣ!!!Βλέπουμε τον Τζερονυμο που βγάζει τους σταυρούς του μπροστά στους αλλόθρησκους,μην τους προσβάλλει!??Άρα γνωρίζει πολύ καλά(όπως κι όλοι οι αξιωματούχοι της εκκλησιας)ότι οι θρησκείες που πλασαραν τότε τα ρυπαρα έθνη,χαζαροι (εβραιοι Ασκε-ΝΑΖΊ!!),ΗΤΑΝ το ύπουλο σχεδιο-όπλο για να κυριαρχήσουν στη γη.Την δουλειά που τους έχει ανατεθεί κάνουν απλώς οι μεγαλοπαπαδες,εκτός φυσικά από κάποιους απλούς ιερείς που είναι όμως πραγματικοί Έλληνες στην ψυχή!!!!Κάποτε θα το δει ο Έλληνας καθαρά το θέατρο σας,φτάνει να μην έχουν χαθεί τα πάντα!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Loading...