Tα 5 αντικλείδια του Ερντογάν για να “κλέψει” τις αυριανές εκλογές

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Καθώς οι Τούρκοι προετοιμάζονται για τις κυριακάτικες εκλογές το Foreign Policy δημοσίευσε ένα περιληπτικό σχέδιο που περιγράφει τους τρόπους με τους οποίους ο Ερντογάν θα μπορούσε να “κλέψει” τις εκλογές, σημειώνοντας πως “η ψηφοφορία της Κυριακής είναι τέτοια που δεν μπορεί να του επιτραπεί να χάσει “.

Η αυριανή ψηφοφορία σε μια περίοδο κρίσης για την γείτονα πρέπει να θεωρηθεί ως δημοψήφισμα για το πρόσωπο και την ηγεσία του Ερντογάν και δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που δηλώνουν ότι η αντιπολίτευση έχει στην πραγματικότητα αυτήν την φορά μια καλή ευκαιρία να κάνει την έκπληξη.

Ο Ερντογάν συχνά καυχιόταν ότι ποτέ δεν έχασε εκλογές και, όπως δείχνουν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, είναι απίθανο να χάσει κι αυτή τη φορά . Από το 2002, ο ίδιος και το κόμμα του AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) κέρδισαν πέντε κοινοβουλευτικές εκλογές, τρεις τοπικές εκλογές, τρία δημοψηφίσματα και μία προεδρική εκλογική αναμέτρηση.

Ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε σε εκλογές που κανονικά δεν θα έπρεπε να πραγματοποιηθούν πριν από το 2019, περισσότερο από ένα χρόνο δηλαδή, με την ελπίδα να πληγεί η αντιπολίτευση, μόνο που η κίνηση αυτή θα μπορούσε να του γυρίσει μπουμπερανγκ, καθώς κάλεσε το λαό για τις πρόωρες εκλογές σε μια στιγμή που η οικονομία ήταν ισχυρή, σε αντίθεση με το τελευταίο διάστημα που καρκινοβατεί με την λίρα να έχει χάσει σχεδόν το 20% της αξίας της , τον πληθωρισμό στο 12% και τα επιτόκια στο 18%.

Την ίδια στιγμή ο βασικός υποψήφιος της αντιπολίτευσης , Μουχάρεμ Ίντσε, αυτή τη βδομάδα συγκέντρωσε τεράστια πλήθη σύμφωνα με ποικίλες αναφορές κερδίζοντας την στήριξη από κοινωνικές ομάδες Τούρκων που όλο και περισσότερο τροφοδοτούνταν με την εξουσία του Ερντογάν.

Ο απλός αλλά σφοδρός προεκλογικός προσανατολισμός του Muharrem Ince βασίζεται στην θέση πως: “Ο Ερντογάν είναι κουρασμένος και αλαζονικός”. Αυτό είπε άλλωσε σε εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές του σε μια συγκέντρωση στη Σμύρνη την Τετάρτη. Οι εκτιμήσεις μεγέθους του πλήθους κυμαίνονταν από 250.000 μέχρι εκατομμύρια, ανάλογα με το ποιος σχολίαζε.

Οι εκλογές της Κυριακής περιγράφονται ευρέως ως οι πιο σημαντικές στην πρόσφατη τουρκική πολιτική ιστορία.

Όπως εξηγεί το Foreign Policy οι προοπτικές παραμένουν ζοφερές για το μέλλον της δημοκρατίας στην Τουρκία. Το Κοινοβούλιο, ειδικά αν παραμείνει στα χέρια του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, δεν θα είναι τίποτα άλλο παρά ένας μηχανισμός επισφράγισης της πολιτικής του. Ο Ερντογάν με τα χρόνια έχει συγκεντρώσει τεράστια δύναμη, διαμορφώνοντας κρατικούς θεσμούς σύμφωνα με τις προτιμήσεις του και εξαλείφοντας οποιονδήποτε από το περιβάλλον του, ο οποίος θα μπορούσε να τον προκαλέσει έστω σε ελάχιστο βαθμό. Κάθε μέλος του κόμματος οφείλει τη θέση του απευθείας στον Ερντογάν. Αυτό το σύστημα παρέμβασης διαπερνά όλα τα επίπεδα της γραφειοκρατίας.

Έτσι και πάλι, στις 24 Ιουνίου η απώλεια δεν είναι επιλογή για τον Ερντογάν.

Ακολουθούν οι τρόποι με τους οποίους ο Ερντογάν μπορεί να “κλέψει” τις εκλογές, σύμφωνα με το Foreign Policy :

1) Έχει ήδη εκπονήσει εκλογικό νόμο για λιγότερη επίβλεψη των ψηφοδελτίων:

Έχει επιφέρει αρκετές αλλαγές στον εκλογικό νόμο, δύο από τις οποίες θα μπορούσαν να διαφοροποιήσουν το παιχνίδι. Η πρώτη αλλαγή είναι η κατάργηση της απαίτησης ότι όλα τα ψηφοδέλτια πρέπει να υπογράφονται από τους υπαλλήλους. Αυτή η πρακτική θα ανοίξει το σύστημα για κατάχρηση με προφανείς τρόπους.

2) Οι σύντροφοι του κόμματος του Ερντογάν θα διαχειριστούν και θα διορίσουν αξιωματούχους για την εκλογική διαδικασία της Κυριακής:

Η δεύτερη μεταβολή του εκλογικού νόμου του Ερντογάν αφορά τους εποπτικούς μηχανισμούς της εκλογικής επιτροπής. Ενώ στο παρελθόν τα πολιτικά κόμματα όριζαν υποψηφίους που είχαν επιλεγεί με κλήρωση, σύμφωνα με τους νέους κανόνες οι επιτηρητές πρέπει να επιλεγούν μεταξύ των τοπικών αξιωματούχων των οποίων οι θέσεις τελικά καθορίζονται από την κυβέρνηση.

3) Εναλλαγή θέσεων ψηφοδελτίων ειδικά σε κουρδικές περιοχές:

Η καταστολή της κουρδικής ψηφοφορίας είναι κρίσιμη για την κυβέρνηση. Σε περιοχές κουρδικής πλειοψηφίας ο Ερντογάν “πρέπει” να ωθήσει το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα κάτω από το όριο του 10% για να εξασφαλίσει ότι το κόμμα του θα κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο .

4) Ο Ερντογάν εξουσιάζει πλέον ουσιαστικά το δικαστικό σύστημα, τον στρατό και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης …όλα αυτά θα αξιοποιηθούν:

Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, το δικαστικό σύστημα και ο στρατός βρίσκονται τώρα υπό τον έλεγχο του Ερντογάν. Ο στρατός ξεκληρίστηκε κυριολεκτικα μετά την αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016. Ο εθνικός τύπος, εν τω μεταξύ, κυριαρχείται από τους ανθρώπους του Ερντογάν.Τις τελευταίες δύο εβδομάδες του Μαΐου, μια έρευνα κατέδειξε ότι ο πρόεδρος και το κόμμα του έλαβαν πολύ περισσότερη κάλυψη σε τρεις κυβερνητικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, συμπεριλαμβανομένου ενός που εκπέμπει στην κουρδική γλώσσα.

5) Καμία λεπτομέρεια δεν έχει αγνοηθεί, αλλά “κατεργαριες” της τελευταίες στιγμής δεν αποκλείονται αρκεί να εξασφαλίσουν τη νίκη μιας και ο “σουλτάνος” δεν αφήνει τίποτα για την εκλογή αυτή στην τύχη.

loading...