Η Standard & Poor’s αναβάθμισε την Ελλάδα σε «Β+» από «Β»

Η βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα επιβεβαιώθηκε σε «Β», ωστόσο οι προοπτικές (outlook) υποβαθμίστηκαν σε σταθερές, από θετικές

Σε «Β+» από «Β» αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο οίκος αξιολόγησης S&P Ratings, στον απόηχο της συμφωνίας του Eurogroup.

Η βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα επιβεβαιώθηκε σε «Β», ωστόσο οι προοπτικές (outlook) υποβαθμίστηκαν σε σταθερές, από θετικές.

Όπως επισημαίνει ο οίκος, οι πιστωτές ενέκριναν τη δημιουργία αποθεματικού ρευστότητας και πρόσθετων μέτρων ελάφρυνσης χρέους πριν τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, γεγονός που μειώνει σημαντικά τους κινδύνους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους κατά τα επόμενα δύο χρόνια.

Όσο για την υποβάθμιση του outlook, ο οίκος εξηγεί πως οι σταθερές προοπτικές αντικατοπτρίζουν την ισορροπία των κινδύνων για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, σημειώνεται.

Ταυτόχρονα, οι ελληνικές τράπεζες σημειώνουν πρόοδο όσον αφορά στη μείωση των υψηλών επιπέδων μη εξυπηρετούμενων δανείων, εξέλιξη που στηρίζει τις οικονομικές συνθήκες και συμβάλλει στην τόνωση της ανάπτυξης.

Στον αντίποδα, το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος παραμένει υψηλό και, ιστορικά, η δυνατότητα των τοπικών αρχών να προσελκύουν άμεσες επενδύσεις, κρίνεται αδύναμη.

Ο οίκος ενδέχεται να αναβαθμίσει εκ νέου τις αξιολογήσεις σε περίπτωση που ενισχυθεί η προβλεψιμότητα των πολιτικών, αυξηθούν οι καθαρές άμεσες ξένες επενδύσεις και συρρικνωθούν περαιτέρω τα NPLs.

Ωστόσο προειδοποιεί πως σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή αντιστροφής των μεταρρυθμίσεων, μη μη συνέχειας της δημοσιονομικής εξυγίανσης ή σε περίπτωση αδύναμης οικονομικής ανάπτυξη θα υπάρξει υποβάθμιση.

Πηγή: www.newmoney.gr

loading...