Με μήνυση κατάτου Ν. Στεφανή, η ΔΕΗ επιχειρεί να φιμώσει την κριτική #skouries

Για ψευδή καταμήνυση και δυσφήμηση ανώνυμης εταιρείας έχει μηνύσει η ΔΕΗ Α.Ε. ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών τον Νίκο Στεφανή, πρώην μηχανικό επί 25 χρόνια στα ορυχεία της. Αιτία (ή αφορμή) της μήνυσης είναι η μηνυτήρια αναφορά σχετικά με τη μεγάλη κατολίσθηση της 10-6-2017 στο ορυχείο Αμυνταίου, την οποία κατέθεσε ο Ν. Στεφανής στον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και δημοσιεύσαμε και στο antigoldgr.org.H μηνυτήρια αναφορά που ζητούσε από τη δικαιοσύνη να διερευνήσει τις ευθύνες της ίδιας της επιχείρησης για την καταστροφική αστοχία που προκάλεσε τεράστια οικονομική ζημία και έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο τον οικισμό των Αναργύρων και τους κατοίκους του, χαρακτηρίζεται από την ΔΕΗ «ψευδής και συκοφαντική». Και αυτό διότι – κατά την ΔΕΗ – θα έπρεπε οι πάντες, συμπεριλαμβανομένου και του Ν. Στεφανή, να έχουν αποδεχθεί ως απολύτως αληθείς και μη επιδεχόμενες αμφισβήτησης τις διαβεβαιώσεις της οτι «δεν είχε δοθεί καμία ένδειξη» για μια κατολίσθηση τόσο μεγάλης κλίμακας και οτι «είχαν ληφθεί όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και του εξοπλισμού» – αλλά όχι των κατοίκων του παρακείμενου οικισμού τους οποίους η ΔΕΗ καθησύχαζε οτι δεν διατρέχουν κίνδυνο. Βεβαίως τα όποια μέτρα ελήφθησαν απεδείχθησαν τραγικά ανεπαρκή γιατί οι μηχανικοί και οι τεχνικοί σύμβουλοι της ΔΕΗέπεσαν τρομακτικά έξω στις προβλέψεις τους, παρ’οτι το φαινόμενο της μετακίνησης εδαφών βρισκόταν σε εξέλιξη από μέρες και παρακολουθούνταν. Η εταιρεία που τώρα εγκαλεί και διαμαρτύρεται δεν «είδε» την κατάρρευση που ερχόταν. Την είδε και την προείπε, δυο εβδομάδες πριν, ο μηχανικός μεταλλείων της ΔΕΗ κ. Μάριος Λεονάρδος αλλά δεν εισακούστηκε.

Για την στήριξη της αξίωσής της να γίνονται δεκτοί ως «ευαγγέλιο» οι ισχυρισμοί της, η ΔΕΗ επικαλείται την «υπεύθυνη επιχειρησιακή της στρατηγική» και τη μακρόχρονη εμπειρία της στην εξόρυξη λιγνίτη. Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα, είναι γνωστή εταιρεία η ΔΕΗ. Είναι γνωστές και οι προηγούμενες αστοχίες στα ορυχεία και η τακτική της να αποποιείται τις ευθύνες της αλλά και οι χειρισμοί της στο ζήτημα της μετεγκατάστασης οικισμών. Στη μήνυσή της προς το Ν. Στεφανή, η εταιρεία τονίζει οτι «προέβη σε απερίφραστες δεσμεύσεις προς τους κατοίκους του οικισμού των Αναργύρων οτι θα πράξει, εφ’οσον χρειαστεί, ο,τι περαιτέρω αναγκαίο για τη στήριξη των κατοίκων του οικισμού» – κατόπιν εορτής βέβαια και αφού μόνο από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα. Έστω κι έτσι, καλή είναι η δέσμευση. Μόνο που όπως διαβάζουμε, η εταιρεία τώρα αρνείται να αναλάβει το κόστος ενοικίου για τους υπόλοιπους κατοίκους (πέραν των 35 οικογενειών που απομακρύνθηκαν από την «κόκκινη ζώνη» αμέσως μετά την καταστροφή) γιατί «με βάση το πόρισμα δεν φταίει για την κατολίσθηση».

Φταίει ο… Χατζηπετρής για την κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου. Το πόρισμα δεν δόθηκε στη δημοσιότητα αλλά φέρεται να μην αποδίδει στη ΔΕΗ καμμία υπαιτιότητα. Το πιθανότερο – και το πλέον συνηθισμένο σε ανάλογες περιπτώσεις – είναι να κρύβονται οι ευθύνες πίσω από προσεκτικά επιλεγμένες λέξεις. Έτσι ώστε από τη μια κανείς να μη μπορεί να ισχυριστεί οτι το πόρισμα μεροληπτεί ή δεν είναι επιστημονικά σωστό και από την άλλη η διακριτική ασάφεια της διατύπωσης των κρίσιμων σημείων του να μην επιτρέπει τη δικαστική απόδοση ευθυνών στην εκμεταλλευτρια εταιρεία. Αλλά τα πορίσματα για την κατολίσθηση στο Αμύνταιο (δύο πορίσματα, ένα της επιτροπής που συνέστησε η ΔΕΗ και ένα της επιτροπής του Υπουργείου) έμειναν απόρρητα και δεν υπήρξε δυνατότητα κριτικής τους ανάγνωσης και αξιολόγησης από ανεξάρτητους ειδικούς, γεγονός που από μόνο του εγείρει υποψίες.

Πάντως ο καθηγητής του ΕΜΠ, πολιτικός μηχανικός και μεταλλειολόγος Κωνσταντίνος Λουπασάκης, είναι σαφής: και τα δύο καταστροφικά φαινόμενα, η κατολίσθηση του ορυχείου και οι εδαφικές υποχωρήσεις που παρατηρούνται από το 2006 στον οικισμό των Αναργύρων ευθύνεται η εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ. Το ίδιο είναι το συμπέρασμα και του καθηγητή σεισμολογίας του ΑΠΘ Θεόδωρου Τσάπανου: Ευθύνεται η ΔΕΗ.

Μετά από όλα αυτά, της ΔΕΗ της φταίει ο Στεφανής που είπε τα πράγματα με το όνομά τους; Θεωρούμε οτι η μήνυση αυτή είναι μια προσπάθεια φίμωσης της δικαιολογημένης κριτικής προς την εταιρεία που ακούγεται από πολλές πλευρές. Και ως τέτοια, μας αφορά όλους. Εννοείται οτι ο συναγωνιστής μας Νίκος Στεφανής θα μας έχει δίπλα του στο δικαστήριο.

Μήνυση by Σύλλογος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής Δημητρίου Υψηλάντη on Scribd

loading...