O M.Mάκρι ρίχνει ξανά την Αργεντινή στα «δόντια» του ΔΝΤ: «Δεν τα χρειαζόμαστε αλλά θα πάρουμε 50 δισ. δολάρια»!

Η Αργεντινή δεν είναι μια οποιαδήποτε χώρα, είχε υποστεί τα πάνδεινα στα «νύχια των δανειστών και ο λαός της εξεγέρθηκε και απαίτησε την ζωή του πίσω και την πήρε οπότε το να την ξαναδεί κάποιος να ξαναπέφτει στα «δίχτυα» τους για 50 δισ. δολάρια είναι μια εξέλιξη με πολύ μεγάλους αρνητικούς συμβολισμούς.

Αυτό επετεύχθη υπό την ηγεσία των χαρισματικών Κίρχνερ, πρώτα του εκλιπόντος Νέστωρα Κίρχνερ και μετέπειτα της χήρας του Κριστίνα Φερνάντεζ Κίρχνερ.

Και οι δύο πρόεδροι έδειξαν στα χρόνια της ηγεσίας τους ότι είναι από τους λίγους πραγματικούς ηγέτες του πλανήτη, σε μια κατηγορία στην οποία παίζουν μόνοι τους οι Β.Πούτιν, Σι Ζιπίνγκ, Βίκτορ Ορμπάν και ίσως να μπορούσε να ενταχθεί σε αυτήν και ο Αμερικανός πρόεδρος Ν.Τραμπ εάν δεν δέχονταν τόσο ανηλεή πόλεμο από το σκοτεινό και σε όλους γνωστό, αμερικανικό «βαθύ» κράτος (deep state όπως το αναγνωρίζουν οι ίδιοι οι Αμερικανοί, άλλο ότι στην Ελλάδα πολλοί προσποιούνται ότι δεν γνωρίζουν)

Για αυτούς τους λόγους οι αγορές και τα vulture funds έστω και μετά από 15 χρόνια, δεν μπορούσαν να αφήσουν την Αργεντινή να χαίρει ελευθερίας διότι αποτελεί «κακό» παράδειγμα καθώς κι άλλα έθνη την μιμήθηκαν όπως οι Ισλανδοί (οι οποίοι και τελικώς πέτυχαν και είναιν ανέγγιχτοι).

Θέλουν λοιπόν την επαναφορά της Αργεντινής στην «κανονικότητα» δηλαδή στις αλυσίδες των αγορών.

Για αυτό επί σειρά ετών η Αργεντινή δέχτηκε οικονομικές επιθέσεις και τα διεθνή ΜΜΕ αποδομούσαν την δυναμική της πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντεζ. Προκλήθηκαν μέχρι και ταραχές στα τελευταία της χρόνια ώστε να αποδομηθεί και ο δικός της υποψήφιος για να χάσει τις προεδρικές εκλογές από τον Μ.Μάκρι ο οποίος ήταν ο αγαπημένος υποψήφιος των Αμερικανών και των αγορών

Με την έλευση του Μαουρίτσιο Μάκρι στην εξκουσία ξεκίνησαν όλως τυχαίως και οι ποινικές διώξεις κατά της Κριστίνα για διαφθορά.

Έτσι με τη γνωστή μέθοδο «ασχοληθείτε με άλλα πράγματα όσο εμείς σας ξεπουλάμε» η Αργεντινή βρέθηκε πάλί στο να ζητάει χρήματα για να επιβιώσει και όλοι γνωρίζουν τι σημαίνει αυτό για τον λαό της.

Έρχεται λοιπόν η δεύτερη περίοδος σκλαβιάς και δυστυχώς θα είναι χειρότερη από την  πρώτη

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δέχθηκε να δώσει δάνειο ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Αργεντινή, προκειμένου η χώρα να ενισχύσει την εύθραυστη οικονομία της, με αντάλλαγμα δεσμεύσεις για βαθιές μεταρρυθμίσεις για να περιοριστούν οι κρατικές δαπάνες.

Αυτό σημαίνει όχι απλά λιτότητα, αλλά «εξαέρωση» της μεσαίας τάξης ακριβώς όπως έγινε και εδώ.

Η τριετής συμφωνία μένει να εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ.

«Απευθυνθήκαμε στο ΔΝΤ για προληπτικούς λόγους, προκειμένου να αποφύγουμε μια κρίση», δήλωσε ο Αργεντίνος υπουργός Οικονομικών Νικολάς Ντουχόβνε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Μπουένος Άιρες.

«Είμαστε δεσμευμένοι στην ανοικοδόμηση μιας κανονικής χώρας. Πρόκειται για μια στήριξη στο πρόγραμμά μας με στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας και τη μείωση του πληθωρισμού και της φτώχειας», πρόσθεσε.

Η κατάσταση της οικονομίας της Αργεντινής δεν είναι καταστροφική και πολλοί απορούν πως η κυβέρνηση Μάκρι αποφάσισε να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο.

Η δικαιολογία είναι για να ενισχύσει τα νομισματικά της αποθέματα, να σταθεροποιήσει τις αγορές συναλλάγματος και να δημιουργήσει ένα καλύτερο οικονομικό κλίμα για να προσελκύσει επενδυτές. Ο πληθωρισμός ξεπερνά εδώ και 10 χρόνια το 20%.

Ο κεντροδεξιος πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι ζήτησε τη βοήθεια του ΔΝΤ και ο Ντουχόβνε ξεκίνησε στις 8 Μαΐου τις συζητήσεις με το Ταμείο.

Οι Αργεντίνοι αντιμετωπίζουν με εχθρότητα το ΔΝΤ, το οποίο κατηγορούν για την οικονομική κατάρρευση της χώρας τους το 2001.

Από την πλευρά της η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ συνεχάρη τις αρχές της χώρας για την επίτευξη συμφωνίας.

«Όπως έχουμε υπογραμμίσει και στο παρελθόν αυτό το σχέδιο το έχει καταρτίσει η κυβέρνηση της Αργεντινής και έχει στόχο να ενισχύσει την οικονομία προς όφελος όλων των Αργεντίνων», τόνισε η Λαγκάρντ.

«Είμαι ικανοποιημένη που μπορούμε να συνεισφέρουμε σε αυτή την προσπάθεια προσφέροντας την οικονομική μας στήριξη», πρόσθεσε.

Μετά την κρίση του πέσο τον Απρίλιο και τον Μάιο, στη διάρκεια της οποίας το νόμισμα της αργεντινής υποτιμήθηκε κατά σχεδόν 20% , ο Μάκρι έθεσε ως στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας.

Το έλλειμμα μειώθηκε από το 6% στο 3,9% του ΑΕΠ κατά τα δύο χρόνια που βρίσκεται στην προεδρία ο Μάκρι, ο οποίος εξελέγη στο τέλος του 2015.

Αλλά όλοι ξέρουν πως μειώνονται τα ελλείμματα, έτσι δεν είναι; Όσο για την δανειοδότηση, εδώ στην Ελλάδα θα αποκτήσουμε την ελευθερία μας μετά το… 2050 και βλέπουμε.

Για να θυμηθούν όλοι τι τράβηξε η Αργεντινή το 2001 από το ΔΝΤ και τις «μεταρρυθμίσεις» του με αποτέλεσμα ο Aργεντίνος πρόεδρος Φερνάντο Ντε Λα Ρούα να φύγει με το ελικόπτερο για να γλιτώσει από την οργή του πλήθους (αν και πλήρωσε τα εγκλήματα της πρότερης κυβέρνησης του Κάρλος Μένεμ) παραθέτουμε τα ακόλουθα βίντεο

loading...

1 thought on “O M.Mάκρι ρίχνει ξανά την Αργεντινή στα «δόντια» του ΔΝΤ: «Δεν τα χρειαζόμαστε αλλά θα πάρουμε 50 δισ. δολάρια»!

  1. Ολοκληρη Αργεντινη και δεν εχετε εναν γυφτο να του κανετε πληρεξουσιο να σας φερει απο τα γυφτοκαταπιστευματα 10 τρις να τρωτε με χρυσα κουταλια;
    Εδω ο δικος μας γυφτος, μ' ενα πληρεξουσιο απο δημαρχο, μας εφερε 2.3 τρις απο το γυφτοκαταπιστευμα και μονο για τους δημους.
    Και μας εχει και καταθεσει και 600 δις απο τα δικα του λεφτα και λιμναζουν στον προϋπολογισμο και δεν ξερουμε που να τα ξοδεψουμε. Και εχει και 2.3 τρις στην καβατζα. Ανετα θα μπορουσε να σας δανεισει 50 δις με 1% για εκατο χρονια.
    Που 'σαι μωρη αρχιδω Ψωρροπατερακαινα να τους ανοιξεις τα ματια, που θα τους γδαρει το ΔΝΤ;

Comments are closed.