Σε οριστικό «μπλοκάρισμα» στις διαπραγματεύσεις φέρνει ο Μ. Νίμιτς: Προτείνει τον όρο «Macedonia»

Οριστικό «μπλοκάρισμα» στις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό φέρνει η νέα πρόταση για ονομασία των Σλαβόφωνων και των Αλβανόφωνων των Σκοπίων του ειδικού διαπραγματευτή Μάθιου Νίμιτς για αντικατάσταση του σλαβικού «Severna Macedonija» με τον διεθνή όρο «North Macedonia», δηλαδή κανονική «κορεοποίηση» όπως έχει γράψει και το pronews.gr.

Έτσι και αλλιώς φαίνεται ότι στην κυβέρνηση αναζητούν τρόπο ν΄απεμπλακουν από την διαπραγμάτευση καθώς είναι πλέον σαφής η αδυναμία της να ελέγξει τις αντιδράσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών που αντιτίθεται στην εκχώρηση των ιστορικών δικαιωμάτων που απορρέουν από το όνομα Μακεδονία.

Η νέα ονομασία φυσικά ήδη απορρίφθηκε από το Μαξίμου. Γενικά από το ΣΥΡΙΖΑ και το Μαξίμου διαρρέεται ότι «δεν βλέπουμε τελική συμφωνία». Όχι γιατί δεν θέλουν αλλά γιατί δεν μπορούν να ελέγξουν μια διαδικασία η οποία θα βρει ακτιβιστικά αντίθετη την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Το τι εννοούμε λέγοντας ακτιβιστικά το είδαμε στην Θεσσαλονίκη στις αντιδράσεις για τις περιφρονητικές δηλώσεις του δημάρχου της πόλης Γιάννη Μπουτάρη για την γενοκτονία των Ποντίων.

Σε μια προσπάθεια να πείσει τους πάντες πως ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν βάζουν εμπόδια  στην επίλύση του ζητήματος της ονομασίας, ο κ. Ζάεφ με μια λιτή ανακοίνωση το απόγευμα του Σαββάτου (09/06/2018) ζήτησε λίγο παραπάνω χρόνο, ώστε να υπάρξει, όπως είπε «μια ποιοτική και αμοιβαία αποδεκτή λύση».

Μάλιστα, ο ίδιος δεν διστάζει να ρίξει το ανάθεμα στα ΜΜΕ της γείτονος, τα οποία – ούτως ή άλλως – προβάλλουν την εικόνα διχογνωμίας και διγλωσσίας που ταλανίζει την κυβέρνησή του και επί της ουσίας τον εκθέτει απέναντι στη διεθνή κοινότητα.

«Είναι σημαντικό, να επιτευχθεί μια ποιοτική και αμοιβαία αποδεκτή λύση η οποία θα είναι βιώσιμη και η κυβέρνηση των Σκοπίων παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση λύσης που θα προστατεύει και ενισχύει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των πολιτών της Δημοκρατίας της», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση η κυβέρνηση της γείτονος.

«Οι εικασίες περιφερειακών μέσων μαζικής ενημέρωσης, σε αυτές τις ευαίσθητες στιγμές, δεν μπορούν να συμβάλουν σε αυτόν τον στρατηγικό στόχο εθνικού συμφέροντος», συνεχίζει η κυβέρνηση των Σκοπίων και τονίζει πως «η οικοδόμηση φιλίας μεταξύ των δύο χωρών είναι ένα μεγάλο στοίχημα για το κοινό μέλλον και η συνεργασία στο μέλλον μόνον θα αυξάνεται».

Και καταλήγει: «Η κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων, της ένταξης στην ΕΕ και του ΝΑΤΟ και είναι σαφές ότι για την επίτευξή τους είναι απαραίτητο να ξεπεραστεί το πρόβλημα με το όνομα».

Σε κάθε περίπτωση, η ανακοίνωση του Σκοπιανού πρωθυπουργού δίνει την εντύπωση πως οι γείτονες είναι απολύτως διχασμένοι ως προς το τι να αποφασίσουν για το όνομα και επιχειρούν να κερδίσουν κι άλλο χρόνο, παρά τις αλλεπάλληλες δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ τις προηγούμενες δέκα ημέρες ότι η επικοινωνία με τον κ. Τσίπρα είναι ζήτημα ημερών.

Όμως, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, τα χρονικά περιθώρια της γείτονος είναι πλέον ασφυκτικά: Απομένουν τρεις εβδομάδες έως την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 28 και 29 Ιουνίου, ενώ ακολουθεί η σύνοδος του NATO, στις 11 και 12 Ιουλίου.

Βίντεο όταν έκοβαν την δικηγόρο Ειρήνη Μαρούπα στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, «ΣΗΜΕΡΑ» γιατί απλά είπε το αυτονόητο ότι η Μακεδονία είναι ελληνική και δεν είναι δυνατόν να εκχωρηθεί.

loading...

2 thoughts on “Σε οριστικό «μπλοκάρισμα» στις διαπραγματεύσεις φέρνει ο Μ. Νίμιτς: Προτείνει τον όρο «Macedonia»

  1. Πάει, ο παππούς τζάζεψε ντιπ για ντιπ!

  2. Συλαλλητηριο εξω απο τα σπιτια των προδοτων

Comments are closed.