Νίκος Ανδρουλάκης: Δυστυχώς στην Ελλάδα ο λαϊκισμός είναι erga omnes

«Αντί να γίνει ένας ορθολογικός διάλογος πάνω στα θετικά και τα αρνητικά της συμφωνίας και όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να έχουν μια κοινή στρατηγική τι βλέπουμε;

Ο κ. Τσίπρας να το αξιοποιεί, για να στήσει διαιρετικές τομές στο πολιτικό σύστημα και ο κ. Μητσοτάκης για μικροκομματικά οφέλη. Να μην παίξουμε το παιχνίδι ούτε του ενός ούτε του άλλου».

Όπως τόνισε, δεν πρόκειται για τελική λύση, αλλά για μια ενδιάμεση συμφωνία, έναν οδικό χάρτη. «Δεν θα έρθει προς ψήφιση καμιά συμφωνία, όπως δεν ήρθε το 1995. Πρόκειται για έναν οδικό χάρτη. Κι αν ο κ. Ζάεφ δεν μπορεί να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του, γιατί εμείς να πρέπει να φορτωθούμε αυτή την αποτυχία;»

Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι στα εθνικά θέματα πρέπει να επικρατεί μετριοπάθεια, ούτε ο κ. Τσίπρας να πανηγυρίζει για κάτι που δεν είναι συμφωνία, ούτε ο κ. Μητσοτάκης να παίρνει ακραίες τοποθετήσεις. «Να μην φορτωθούμε τον «μουτζούρη» που τόσα χρόνια είχε η πλευρά των Σκοπίων, ειδικά με τη στάση του κ. Γκρουέφσκι», υπογράμμισε.

«Δυστυχώς στην Ελλάδα, ο λαϊκισμός είναι erga omnes. Όπως επικράτησε τα προηγούμενα χρόνια για τα οικονομικά θέματα, επικρατεί και για τα εθνικά θέματα».

Αναφερόμενος στη θέση που κατέθεσε ο ίδιος στον Κίνημα Αλλαγής τόνισε: «Όταν κλήθηκα να πω τη θέση μου στο Πολιτικό Συμβούλιο ήταν αυτή ακριβώς. Η παράταξή μας, σεβόμενη τις εθνικές θέσεις όπως αυτές χαράχτηκαν μετά το 1995 και την Ενδιάμεση Συμφωνία του Ανδρέα Παπανδρέου, πρέπει να κρατήσει μια μετριοπαθής στάση, να αναδείξει τα θετικά και αρνητικά του οδικού χάρτη. Η παράταξή μας δεν πρέπει να μπει στο παιχνίδι ούτε του Τσίπρα, ούτε του Μητσοτάκη».

Κίνημα Αλλαγής

Σχετικά με τις διαφορετικές θέσεις που εκφράστηκαν στην παράταξη, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι όλα τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, και η κ. Γεννηματά, συμφώνησαν πως πρέπει να υπάρξει μια λύση με γεωγραφικό προσδιορισμό, άρση του αλυτρωτισμού και erga omnes.

«Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σχετικά με την εθνότητα και τη γλώσσα. Εμείς με συνεπή, μετριοπαθή και ρεαλιστική στάση πρέπει να αναδείξουμε τα προβληματικά σημεία κι αν μπορούμε να τα διορθώσουμε».

Τέλος, αναφερόμενος στα σενάρια διάσπασης του ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε: «Είναι επιμέρους οι διαφωνίες για να οδηγηθούμε σε διάσπαση. Πρέπει να στηρίξουμε την ενότητα, να σεβαστούμε τους 212 χιλιάδες πολίτες που μας ψήφισαν για να υπάρξει μια ισχυρή δημοκρατική παράταξη στις επόμενες εκλογές.

Εκεί πρέπει να μείνουμε προσανατολισμένοι, να μην τους απογοητεύσουμε.

Να συστρατευτούμε όλοι πίσω από το ρεαλισμό και τη μετριοπάθεια για το καλό της πατρίδας μας. Τα εθνικά θέματα πρέπει να μας ενώνουν και όχι να γίνονται με έναν θλιβερό τρόπο, πεδίο εσωκομματικών συγκρούσεων. Δεν πρόκειται να παίξω αυτό τον ρόλο όσο και αν κάποιοι το επιδιώκουν».

loading...