«Θα τρίζουν τα κόκαλα των Μακεδονομάχων μας» -Απόγονοι των οπλαρχηγών μιλούν για την επαίσχυντη συμφωνία και περιμένουν τον ξεσηκωμό του κόσμου

Οι κουρτίνες στον τέταρτο όροφο της οδού Αριστοτέλους 30, εκεί όπου βρίσκονται τα γραφεία του Πανελλήνιου Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων «Ο Παύλος Μελάς», που ιδρύθηκε το 1923 από οπλαρχηγούς οι οποίοι πολέμησαν στον Μακεδονικό Αγώνα, είναι κλειστές.
Το κλίμα, βαρύ και πένθιμο. Ο πρόεδρος και τα περισσότερα από τα 500 μέλη του συλλόγου σε όλη την Ελλάδα από τη στιγμή που άκουσαν τον Αλέξη Τσίπρα να «ξεπουλά» το όνομα «Μακεδονία» στα Σκόπια δεν έχουν σταματήσει να φυσούν και να ξεφυσούν από τη στενοχώρια τους, ενώ ορισμένοι δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους!

Καθισμένος στο γραφείο του, ο πρόεδρος Μιχάλης Παπανούσης, έχοντας πίσω του το ιστορικό λάβαρο του συλλόγου που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Ευθύμιου Καούδη, βλέπει τις φωτογραφίες των προγόνων του, που έχυσαν το αίμα τους για τη γη της Μακεδονίας. Κοιτάζει στα μάτια τον παππού του, Μιχαήλ Παπανούση, και τον προπάππου του, Γεώργιο Νούση, που έδρασαν στη Δροσοπηγή της Φλώρινας την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα. «Και οι δύο ήταν πολύ περήφανοι γι’ αυτό που έκαναν» λέει στη «δημοκρατία». «Προχθές κηδέψαμε τη Μακεδονία μας. Θα ανοίξουν οι τάφοι των ηρώων μας, εκείνων που σκοτώθηκαν για να είμαστε εμείς ελεύθεροι. Θα τρίζουν τα κόκαλα του Παύλου Μελά, του Ιωνος Δραγούμη και όλων των άλλων Μακεδονομάχων» σχολιάζει ο κ. Παπανούσης. Εξηγεί ότι το τηλέφωνο από τη στιγμή του διαγγέλματος Τσίπρα δεν έχει σταματήσει να χτυπά. «Πρόκειται για μια ταπεινωτική ήττα. Είναι ένα τραγικό γεγονός η εκχώρηση του ονόματος. Παραδοθήκαμε» υπογραμμίζει και ζητά από ακαδημαϊκούς, ιεράρχες και αιρετούς να αναλάβουν πρωτοβουλίες. «Πρέπει να μας οργανώσουν και να ξεχυθούμε στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι. Να πάμε στη Βουλή, στις Πρέσπες και όπου αλλού χρειαστεί και να απαιτήσουμε να μη γίνει αποδεκτή η συμφωνία» συμπληρώνει και καταλήγει ότι θα πρέπει όλος ο Ελληνισμός της Γης να ενωθεί και να διεκδικήσει να μην υπάρξουν νέες «χαμένες πατρίδες».

Με δάκρυα στα μάτια, το μέλος του συλλόγου Τζένη Τσαρδίλα κοιτάζει τα μετάλλια του παππού και του προπάππου της, που στο πλευρό του Κωνσταντίνου Μαζαράκη-Αινιάν προήδρευσαν της Επιτροπής Ευθύνης και Αγώνα στο Βέρμιο. Κοιτάζει με θλίψη τη φωτογραφία του παππού της Θεοχάρη Μπακύρτση στο πλευρό του Καπετάν Αγρα. «Οι πρόγονοί μου έδωσαν όλη τους την περιουσία για τον αγώνα» σχολιάζει στη «δημοκρατία». «Δεν είμαι καθόλου καλά. Πενθώ» αναφέρει. Εξομολογείται, μάλιστα, ότι η 94χρονη μητέρα της το βράδυ της Τρίτης δεν έκλεισε μάτι, έχοντας στο πλευρό της τη φωτογραφία του Μακεδονομάχου πατέρα της. «Μου ζήτησε να την πάω στην εκκλησία, γιατί αισθάνεται ότι είμαστε ανάξιοι και καταστρέψαμε ό,τι κέρδισαν οι πρόγονοί μας» τονίζει η κυρία Τσαρδίλα. Συμπληρώνει μάλιστα ότι η προγιαγιά της ήταν εκείνη που κατέβασε τον Καπετάν Αγρα και τον Αντώνη Μίγγα από την καρυδιά, στην οποία απαγχονίστηκαν από κομιτατζήδες.

Ρεπορτάζ
Βαγγέλης Στολάκης

dimokratianews.gr

loading...