«Δένει» το όνομα ο Ζάεφ: Ετοιμάζει Συνασπισμό για την ευρωατλαντική «Μακεδονία» Εκστρατεία για το δημοψήφισμα

Σκέψεις για την συγκρότηση ενός ευρύτατου συνασπισμού κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων «για την ευρωατλαντική «Μακεδονία», ο οποίος θα στηρίξει την εκστρατεία υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα του φθινοπώρου, καλλιεργούνται στο εσωτερικό της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ,
σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα Plusinfo, που επικαλείται αποκλειστικές πληροφορίες από υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στα Σκόπια.

Η Plusinfo σημειώνει ότι οι κύριοι εταίροι στον κυβερνητικό συνασπισμό, ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζαέφ και ο ηγέτης του αλβανικού DUI Άλι Αχμέτι, θα θέσουν την πρόταση στους λοιπούς εταίρους τους στην κυβέρνηση, στα κόμματα του αλβανικού πολιτικού μπλοκ και σε κοινωνικές οργανώσεις. Στόχος θα είναι όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της ευρωατλαντικής προοπτικής της πΓΔΜ να ενωθούν και να διεξαγάγουν κοινή εκστρατεία, με ένα επιτελείο, στο δημοψήφισμα επί της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, αν η συγκεκριμένη ιδέα προχωρήσει, θα είναι η πρώτη φορά μετά την ανεξαρτησία της χώρας που θα διεξαχθεί κοινή εκλογική εκστρατεία, η οποία θα στηρίζεται από κόμματα και οργανώσεις όλων των πολιτικών αποχρώσεων (αριστερά, δεξιά και κεντρώα κόμματα, κυβερνητικά και αντιπολιτευόμενα) και όλων των εθνοτικών ομάδων (Σλάβοι, Αλβανοί, Τούρκοι, Ρομά, Βόσνιοι, Βλάχοι κλπ).

Παράλληλα, η εφημερίδα Nezavisen Vesnik σημειώνει ότι στη χθεσινή ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της πΓΔΜ, υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας για το θέμα του ονόματος ψήφισαν 69 βουλευτές και εκτιμά ότι ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος αν δεν απουσίαζαν, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, τρεις βουλευτές: ο Φερίντ Μούχιτς του κυβερνώντος SDSM, ο Μεντούχ Θάτσι του αλβανικού DPA, που πρόσφατα εντάχθηκε στον κυβερνητικό συνασπισμό, και ο Ζιγιαντίν Σέλα της αντιπολιτευόμενης «Συμμαχίας για τους Αλβανούς”. Σύμφωνα με την Nezavisen Vesnik, αυτό σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 72 βουλευτές που θα μπορούσαν να στηρίξουν τα επόμενα στάδια της υλοποίησης της συμφωνίας, δηλαδή θα χρειαστούν οχτώ ακόμα βουλευτές για να επιτευχθεί η πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται για την τροποποίηση του συντάγματος.

Γενικότερα, στον σχολιασμό των μέσων ενημέρωσης της γειτονικής χώρας κυριάρχησε η ευρεία πλειοψηφία που καταγράφηκε στην κοινοβουλευτική ψηφοφορία (με την αντιπολίτευση να απέχει). Τα μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν ότι πλέον το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στους πολιτικούς και νομικούς χειρισμούς στους οποίους θα προβεί ο Πρόεδρος της πΓΔΜ, Γκιόργκε Ιβάνοφ, στον οποίο έχει ήδη διαβιβαστεί προς υπογραφή ο νόμος κύρωσης της συμφωνίας.

loading...