Πώς τα Σκόπια έφεραν την Ελλάδα στα πρόθυρα της «σαλαμοποίησης»: Η κυβέρνηση παγιδεύτηκε από τις «αγκυλώσεις» της

Aπό την αρχή που ξεκίνησαν οι περιβόητες διαπραγματεύσεις στο Σκοπιανό είχαμε πει ότι η «χαμογελαστή» κυβέρνηση Ζ.Ζάεφ επί της ουσίας δεν προτίθετο να προβεί ποτέ ούτε καν σε παραχωρήσεις προς την ελληνική πλευρά πόσο μάλλον να συμφωνήσει σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Οι απαιτήσεις της είναι οι ίδιες με της πρότερης κυβέρνησης Γκρουέφσκι, πράγμα που δείχνει ότι δεν έχει να κάνει η πολιτική υφαρπαγής του ονόματος και της ιστορίας της Μακεδονίας με προσωπικές επιλογές του πρώην πρωθυπουργού αλλά με στρατηγικές επιλογές της ελίτ των Σκοπίων.

Ξέρουν ότι χωρίς το κομμάτι της ελληνικής Ιστορίας που διεκδικούν δεν μπορούν να επιβιώσουν καθώς δεν δημιουργείται το κρίσιμο ηθικό δυναμικό που μπορεί να κρατήσει ένα έθνος εν ζωή.

Είναι πολύ δύσκολο να αποδεχτεί ο λαός που κυβερνάς ότι η ιστορία του ξεκίνησε ξαφνικά το 1903 με μια εξέγερση γενικώς και αορίστως, σλαβόφωνων, η οποία δεν είχε κάποιο ξεχωριστό εθνικό υπόβαθρο.

Συνεπώς χρειάζεται επειγόντως ένας ιδρυτικός μύθος.

Έτσι οι Σκοπιανοί πονηρά σκεπτόμενοι δεν κάνουν πίσω όχι μόνο σε γλώσσα και ταυτότητα τα οποία επί της ουσίας τα έχουν πάρει με τις ευλογίες της κυβέρνησης αλλά τώρα δεν κάνουν πίσω ούτε καν στο να αποδεχτούν μια σύνθετη ονομασία.

Ο λόγος είναι πολύ απλός: Ούτε οι ίδιοι πίστευαν ότι τόσο εύκολα η ελληνική κυβέρνηση θα παρέδιδε γλώσσα και ταυτότητα.

Και όχι μόνο αυτό αλλά είναι και διαθέσιμη να δώσει χωρίς ουσιαστική δέσμευση το «πράσινο φως»  για την έναρξη των προενταξιακών διαπραγματεύσεων για την μελλοντική είσοδο των Σκοπίων στην ΕΕ.

Είναι διαθέσιμη να κινήσει τις διαδικασίες ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟΜ και αυτό με απλές υποσχέσεις και μέχρι το Φθινόπωρο βλέπουμε.

Γιατί έγινε αυτό; Λόγω των ιδεολογικών αγκυλώσεων του βασικού κυβερνώντος κόμματος, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ. Στην Αριστερά η Ιστορία δεν έχει το ίδιο βάρος όπως σε άλλους χώρους ή τουλάχιστον δεν την αντιλαμβάνονται ως αυτό που είναι αλλά ως κάτι αφηρημένο και αποκομμένο από το παρόν.

Έτσι βιάστηκαν να κάνουν παραχωρήσεις. Παραχωρήσεις οι οποίες παγίδεψαν την κυβέρνηση και πέραν αυτού έδωσαν στους Σκοπιανούς το «σήμα» ότι αυτοί μπορούν να κάνουν «παιχνίδι» από την θέση του «οδηγού».

Δεν είναι τυχαίο ότι τα ξένα κέντρα την Ελλάδα πιέζουν και όχι τα Σκόπια για την εύρεση λύσης.

«Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει από τον κ. Ζάεφ να κάνει το αποφασιστικό βήμα για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Όμως όλοι ξέρουν ότι η διαπραγμάτευση οδηγεί σε «σαλαμοποίηση» που αυτός είναι και ο πραγματικός στόχος των Σκοπιανών καθώς έτσι θα πετύχουν στο τέλος «να τα πάρουν όλα και να μη δώσουν τίποτα πίσω» (βασικός κανόνας στον πειρατικό κώδικα της Καραϊβικής: Τake everything, give nothing back)

Κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι παρά τις πιέσεις κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει δεκτό αλλά δύσκολο να γίνουν πιστευτοί καθώς δεν δείχνει η κυβέρνηση ότι διαθέτει πλέον το σθένος για να πάρει την πρωτοβουλία τον κινήσεων και είναι δεδομένο ότι ο Ζόραν Ζάεφ, θα ζητήσει παράταση χρόνου.

Μια παράταση χρόνου που αποσκοπεί στην αύξηση των πιέσεων στην Ελλάδα καθώς οι κρίσιμες ημερομηνίες πλησιάζουν.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων δηλώνοντας αισιόδοξος επισήμανε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις για την επεξεργασία τεχνικών λεπτομερειών του πλαισίου συμφωνίας Κοτζιά-Ντιμιτρόφ. Διευκρίνισε, επίσης, ότι δεν είχε την Παρασκευή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά είναι έτοιμος να επικοινωνήσει μαζί του.

Φυσικά και είναι αισιόδοξος, κατάφερε να δουλεύει ο χρόνος υπέρ του. Εμείς υποχωρούμε και παραβιάζουμε τους κανόνες της λογικής και το κυριότερο της ίδιας μας της επιβίωσης.

Το ζήτημα θα απασχολήσει και την σημερινή συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολμαίου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο.

Η Αθήνα επιμένει στο erga omnes που σημαίνει συνταγματική αναθεώρηση αλλά η ίδια η ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με τα δεκάδες συλλαλητήρια που ετοιμάζονται σε αρκετές πόλεις της χώρας με κεντρικό σύνθημα «Ούτε Μακεδονία ούτε παράγωγα».

Ο ελληνικός λαός ξέρει πολύ καλά ότι δεν υπάρχει «ολίγον έγκυος» και δεν δέχεται «λύσεις» οι οποίες ήδη από την επόμενη ημέρα θα δημιουργήσουν τετελεσμένα αλυτρωτισμού και μελλοντική απειλή για την εδαφική ακεραιότητα τς Ελλάδας.

Τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας βρίσκονται επί ποδός το τελευταίο δεκαήμερο:

Απλοί πολίτες, εκπρόσωποι σωματείων, πολιτιστικοί σύλλογοι και επιμελητήρια έχουν μπει στη μάχη της διοργάνωσης, ενώ δεκάδες λεωφορεία έχουν ήδη ναυλωθεί από πόλεις και χωριά της Μακεδονίας προκειμένου να μεταφέρουν τον κόσμο στα σημεία των συγκεντρώσεων.

Να σημειώσουμε ότι και η σκοπιανή αξιωματική αντιπολίτευση του VMRO-DPMNE οργάνωσε μαζικό συλλαλητήριο με κεντρικό σύνθημα να μην αλλάξει το όνομα της ΠΓΔΜ και να πραγματοποιηθούν άμεσα εκλογές.

Πάντως μην γελιόμαστε από αυτά, εάν οι Σκοπιανοί κρίνουν ότι πήραν ότι ήθελαν μην εκπλαγείτε αν αυτά τα συλλαλητήρια «εξαφανιστούν» και στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί κυριαρχήσει επίσης «ξαφνικά» κάποιο… «ναι».

Ήδη με γλώσσα και ταυτότητα έχουν κερδίσει σχεδόν ότι θέλουν και το «Βόρεια Μακεδονία» τους βολεύει ιδιαίτερα καθώς δημιουργεί «απωθημένα ενοποίησης»

loading...