Βελούδινο διαζύγιο με το ΔΝΤ εξετάζουν οι Ευρωπαίοι

Μέτρα που θα ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις που θα έχει τυχόν μη χρηματοδοτική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα προσπαθούν να καταρτίσουν οι ευρωπαίοι εταίροι, καθώς υπάρχει σοβαρή πιθανότητα το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές για το χρέος να μην γεφυρωθεί.

Μολονότι η δυνητική δανειακή συνεισφορά του ΔΝΤ είναι πολύ μικρή – μόλις 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ – η «σφραγίδα» του θα είχε ιδιαίτερη βαρύτητα στην προσπάθεια της Αθήνας να επιστρέψει πλήρως στην αυτοχρηματοδότηση από τις αγορές μετά την λήξη του Μνημονίου, στα τέλη Αυγούστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ένα από τα μέτρα που εξετάζονται είναι να έλθει στην Αθήνα κλιμάκιο του ΔΝΤ που θα εκπονήσει έκθεση για το χρέος – στο πλαίσιο του Άρθρου 4, που είναι η τακτική επιθεώρηση των κρατών-μελών του οργανισμού.

Η έκθεση δεν θα είναι δεσμευτική για τους Ευρωπαίους, όμως ουσιαστικά θα δίνει σενάρια και δίνει κατευθυντήριες γραμμές που θα μπορούν να υιοθετηθούν από τους εταίρους ώστε να δοθεί η εικόνα πως ικανοποιούνται κάποιες θέσεις του Ταμείου.

Ακόμα υπάρχουν ελπίδες πως η χρυσή τομή για το χρέος θα βρεθεί στη συνάντηση της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με την διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ την Δευτέρα.

Στην πράξη όμως οι διαφωνίες φαντάζουν αρκετά μεγάλες ενώ τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά καθώς οι κανόνες του οργανισμού απαιτούν τουλάχιστον μια πετυχημένη αξιολόγηση – που συνήθως αντιστοιχεί σε τρεις μήνες – προτού εκταμιευτούν χρήματα.

Η κ. Λαγκάρντ θα λάβει μέρος και στο κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

loading...