Ένα βήμα πριν την έξοδο από τα νοσοκομεία χιλιάδες συμβασιούχοι

Το Ελεγκτικό Συνέδριο άνοιξε το δρόμο για την απόλυση καθώς έκρινε μη νόμιμες τις ανανεώσεις των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου πέραν των 24 μηνών
Με άμεση απόλυση κινδυνεύουν χιλιάδες επικουρικοί (συμβασιούχοι) εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, όπως
γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικό και τεχνολογικό προσωπικό. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) επικαλείται απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ανοίγει τον δρόμο για την απόλυση καθώς κρίνει μη νόμιμες τις συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου των επικουρικών εργαζομένων πέραν των 24 μηνών.

Με δεδομένο πως τα δημόσια νοσοκομεία στηρίζονται σημαντικά τα τελευταία χρόνια στην εργασία που προσφέρουν οι επικουρικοί εργαζόμενοι – οι οποίοι κάθε άλλο παρά έκτακτες και προσωρινές ανάγκες καλύπτουν στη λειτουργία του ΕΣΥ-, το ζήτημα μόνο ανησυχία και προβληματισμό για το τι μέλλει γενέσθαι προκαλεί στους εκπροσώπους τους.

Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, το Ελεγκτικό Συνέδριο σε συνεδρίαση του τον περασμένο Δεκέμβριο έκρινε μη νόμιμες τις συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, τόσο των επικουρικών γιατρών όσο και των υπόλοιπων επικουρικών εργαζομένων, που υπερβαίνουν τους 24 μήνες. Η ΟΕΝΓΕ αναφέρει πως οι Ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών δεν έχουν ακόμη στη διάθεση τους το σκεπτικό της απόφασης που φέρεται να έχει εκδοθεί, ωστόσο επικαλείται πληροφορίες που φτάνουν στα νοσοκομεία από τους παρέδρους του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις αναφέρεται πως οι διοικήσεις νοσοκομείων έχουν καλέσει επικουρικούς εργαζόμενους και τους ενημερώνουν για την απόφαση.

Βάσει αυτής, η απόλυση φαίνεται μονόδρομος για όλους τους επικουρικούς γιατρούς που είχαν πάρει παρατάσεις θητείας με νομοθετικές ρυθμίσεις, με την τελευταία να τους διατηρεί στις θέσεις τους έως τις 31/12/2018. Ουδείς ομως αποκλείει ότι μπορεί να δουν την πόρτα εξόδου και οι επικουρικοί, που είχαν προσληφθεί μέσω ΕΣΠΑ και των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έλαβαν παράταση έως 31/01/2019. Εκτός από τους γιατρούς, με άμεση απόλυση κινδυνεύουν και περίπου 1.000 επικουρικοί εργαζόμενοι, κυρίως νοσηλευτές, αλλά και τεχνολόγοι και διοικητικοί.

«Η κυβέρνηση έχει στο ακέραιο την ευθύνη για αυτή την εξέλιξη. Όλο το προηγούμενο διάστημα καλλιεργούσε κλίμα εφησυχασμού και επανάπαυσης λέγοντας ότι κανένας δεν πρόκειται να απολυθεί πριν από τη λήξη της σύμβασης του», αναφέρει η ΟΕΝΓΕ, τονίζοντας πως έχει ζητήσει ήδη συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Πολάκης: γίνεται συνειδητή υπονόμευση από τους δικαστές

Κι ενώ στα δημόσια νοσοκομεία δοκιμάζονται οι αντοχές μόνιμου και επικουρικού προσωπικού λόγω της δραματικής υποστελέχωσης και οι επικουρικοί έχουν συμπληρώσει…χρόνια στην κάλυψη έκτακτων αναγκών, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Παύλος Πολάκης με ανάρτηση του στο facebook, εντοπίζει τον υπεύθυνο και του ζητάει κι εξηγήσεις: φταίνε οι πάρεδροι του Ελεγκτικού Συνεδρίου!

“Μια μερίδα τους θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα δυσλειτουργίας σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας” διαπιστώνει ο αναπληρωτής υπουργός και διαβεβαιώνει τους διαδικτυακούς φίλους του ότι “εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να μη γίνει αυτό”.

“Δεν δώσαμε την ψυχή μας για να ισορροπήσει το σύστημα υγείας 2,5 χρόνια τώρα για να δημιουργήσει πρόβλημα εκ του μη όντος η αγκυλωμένη αντίληψη, η συνειδητή υπονόμευση εκ μέρους κάποιων δικαστών” γράφει ο κ. Πολάκης. Επιπλέον. ξεκαθαρίζει πως η θητεία του επικουρικού προσωπικού παρατάθηκε γιατί ήταν απαραίτητο στη λειτουργία των νοσοκομείων και θα παραταθεί εκ νέου όσο χρειαστεί, “μέχρι την κάλυψη των θέσεων που σήμερα υπηρετεί αυτό το προσωπικό με μόνιμες θέσεις μέσω ΑΣΕΠ”. “Αυτή την πολιτική απόφαση δεν θα την παζάρεψουμε με κανένα επίτροπο και δικαστή ο οποίος είτε από ευθυνοφοβία είτε για άλλους λόγους δεν υπογραφεί εντάλματα να πληρωθούν άνθρωποι που έχουν δουλέψει” καταλήγει η ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.

Αντιδράσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Η ΟΕΝΓΕ θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση για να καθορίσει τη στάση της. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) έχει προκηρύξει στάση εργασίας,πγια την Παρασκευή 11.00 με 15.00, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11.20 έξω από το Υπουργείο Υγείας.

“Παρά τις δεσμεύσεις των Υπουργών Υγείας το Επικουρικό προσωπικό και το πρώην εργολαβικό προσωπικό των Νοσοκομείων, των Προνοιακών Μονάδων που υπηρετεί με συμβάσεις εργασίας (παράταση συμβάσεων έργου) απολύεται άμεσα με βάση τις αποφάσεις του κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου 304 και 305/2017, σύμφωνα με τις οποίες κρίθηκαν άκυρες οι παρατάσεις των συμβάσεων του Επικουρικού και πρώην εργολαβικού προσωπικού που η συνολική διάρκεια υπερβαίνει τους 24 μήνες” αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Η Ομοσπονδία ζητεί να μετατραπούν οι συμβάςεις αυτές σε αορίστου χρόνου και να συσταθούν οργανικές θέσεις στις υποστηρικτικές ειδικότητες. Επιπλέον, θεωρεί πως απέχουν μακρά της υγείας και των θεμάτων της τα κίνητρα της κυβέρνησης και της Αριστοτέλους: “η κυβέρνηση επιδιώκει την ομηρία των συμβασιούχων εργαζόμενων για να ενισχύει το αφήγημά της κατά των δικαστών και για ψηφοθηρικούς λόγους», αναφέρει η Ομοσπονδία, επαναλαμβάνοντας πως οι συμβασιούχοι εργαζομενοι στηρίζουν σημαντικα τα δημόσια νοσοκομεία και πως η απόλυση τους θα προκαλέσει σοβαρή δυσλειτουργία σε αυτά.

loading...