Αλαλούμ παντού!

Του Θανάση Κ.

*Τι σας έλεγα;
Το ΔΝΤ δηλώνει δημόσια πως το Ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο μακροχρόνια! Έγινε τεχνητά «βιώσιμο» ως το 2032: διότι απλούστατα οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να… μην πληρώνουμε τόκους και χρεολύσια στο ένα τρίτο του χρέους μας για τα επόμενα 14 χρόνια!

Αλλά αν είναι έτσι, όλα τα χρέη μπορούν να γίνουν «βιώσιμα»…
Και μετά το 2032, πάλι θα πρέπει να δουν τι θα κάνουν με την περίπτωσή μας. Για την ώρα μας έχουν επιβάλει πρωτογενή πλεονάσματα δυσθεώρητα – δηλαδή αυστηρή λιτότητα διαρκείας – ως το 2060! Που το ίδιο το ΔΝΤ τα θεωρεί ανέφικτα!
Να σημειωθεί ότι στο τέλος του 2014, επί Σαμαρά – σύμφωνα πάντα με το ΔΝΤ – το χρέος μας είχε μπει πλήρως σε «τροχιά βιωσιμότητας»…
Κι όχι για κάποια χρόνια, αλλά για πάντα!
Αφού τότε ο ίδιος Οργανισμός προέβλεπε πως το 2022 θα είχε πέσει γύρω στο 105% του ΑΕΠ!
Ενώ τώρα προβλέπουν πως το 2022 θα εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από το 161% του ΑΕΠ!
Στα τέλη του 2014 το ΔΝΤ και οι υπόλοιποι δανειστές ΔΕΝ ζητούσαν περαιτέρω μείωση των κυρίων συντάξεων, ούτε «επαν-υπολογισμό» τους τότε, ούτε μείωση του αφορολόγητου (που το είχε αυξήσει ο Σαμαράς τότε)…
Τώρα τα ζητούν και επιμένουν ότι είναι «διαρθρωτικά μέτρα», όχι δημοσιονομικά. Δηλαδή χρειάζονται και θα παραμείνουν – και τα έχει υπογράψει δύο φορές ως τώρα η κυβέρνηση Τσίπρα – ανεξάρτητα από τα πλεονάσματα.
Κάποιος παρακαλώ να τα θυμίζει όλα αυτά στους Συριζαίους, που εμφανίζονται στα πάνελ: Να τους θυμίζει τις συντριπτικές συγκρίσεις του σήμερα, με το τέλος του 2014, όταν ο Σαμαράς έβγαζε πραγματικά τη χώρα από τα μνημόνια…

* Τι άλλο σας έλεγα;
Ότι αυτή η Συμφωνία με τα Σκόπια είναι στον αέρα!
Και αποδείχθηκε πως είναι εντελώς στον αέρα…
–Πρώτον γιατί βγήκε ο Τράμπ και δήλωσε πως το ΝΑΤΟ είναι άχρηστο! Όσο άχρηστη είναι και η ΝΑFTA που ο ίδιος εγκατέλειψε και κατήγγειλε.
Για να καταλάβουμε: υποτίθεται ότι οι Αμερικανοί είχαν μεγάλη «πρεμούρα» να εντάξουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ!
Και τώρα ο Αμερικανός Πρόεδρος λέει δημόσια πως το ΝΑΤΟ είναι άχρηστο!
Δηλαδή οι Αμερικανοί μας «πίεζαν» να βάλουμε τα Σκόπια σε ένα Αμυντικό Οργανισμό που ο Πρόεδρος τους τον απαξιώνει και προεξοφλεί ότι μπορεί να τον εγκαταλείψει κι όλας, όπως ήδη εγκατέλειψε τη NAFTA!
Κάτι δεν πάει καλά σε όλα αυτά – ή μου φαίνεται;

(Ξέρω θα μου πείτε το «γεωπολιτικό» επιχείρημα ότι έβαλαν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, για να τα «σταθεροποιήσουν» και για να εμποδίσουν την Ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια.
Δύο απλές ερωτήσεις εδώ:
–Πρώτον, το ΝΑΤΟ ποιος θα το «σταθεροποιήσει», όταν το απαξιώνει ο Αμερικανός Πρόεδρος;
–Και δεύτερον, αν τα βρει ο Τράμπ με τον Πούτιν τις επόμενες εβδομάδες που θα συναντηθούν, θα τα βρει στα μεγάλα και στα συνολικά:
Ιράν, Ουκρανία, Β. Κορέα Κίνα, Κουρδικό, Συρία…
Αυτοί πάνε για διεθνές «ξανα-μοίρασμα»! Τι ακριβώς θα σημαίνει τότε το επιχείρημα: «να εμποδίσουμε τη ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια», όταν Αμερικανοί και Ρώσοι πάνε να τα εξομαλύνουν τις σχέσεις τους και να τα βρούνε διεθνώς συνολικά;
Συμπέρασμα: Μήπως φάγαμε μια γεωπολιτική…«παραμύθα» χωρίς αντίκρισμα, διότι κάποιοι ήθελαν οπωσδήποτε να νομιμοποιήσει η Ελλάδα τον ψευδομακεδονικο αλυτρωτισμό; Μήπως, λέω…)

* Τι άλλο σας έλεγα;
Ότι οι ίδιοι οι Σκοπιανοί δεν επιθυμούν κυρίως την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, αλλά την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και πολύ σωστά από την πλευρά τους. Η ίδια η προ-ενταξιακή διαδικασία σημαίνει σοβαρά χρήματα από τώρα…
Αλλά πάει κι αυτό!
Τρείς ευρωπαϊκές χώρες (φανερά) η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία (και άλλες δύο παρασκηνιακώς: Φιλανδία και Σουηδία) έβαλαν βέτο στην ένταξη των Σκοπίων.
Δηλαδή «άνθραξ ο θησαυρός» (για την ώρα τουλάχιστον και για τα επόμενα χρόνια).
Ο Ζάεφ, όμως, είχε σκοπό να συνδέσει το δημοψήφισμα στα Σκόπια για την επικύρωση της Συμφωνίας με την ένταξή τους στην Ευρώπη. Να τους πει δηλαδή: ψηφίστε τη Συμφωνία των Πρεσπών, για να ανοίξει ο δρόμος να μπούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να αρχίσουμε να εισπράττουμε από τώρα.
Αυτό μπορούσε πράγματι, να λειτουργήσει ως «δέλεαρ» και να υπερψηφιστεί η Συμφωνία στο ερχόμενο δημοψήφισμα.
Αλλά τώρα δεν υπάρχει πια αυτό το «δέλεαρ». Ξέρουν οι πάντες πως ο προ-ενταξιακός δρόμος θα παραμείνει κλειστός για χρόνια. Επομένως εξανεμίζονται οι πιθανότητες να περάσει το δημοψήφισμα από τα Σκόπια. Οπότε η Συμφωνία ακυρώνεται – και μάλιστα με ευθύνη των Σκοπιανών (και γυρνάμε στην «προτέρα κατάσταση»: Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 και FYROM).
–Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα: Ο Ζάεφ είχε αναλάβει την υποχρέωση να αλλάξει και το Σύνταγμά των Σκοπίων, για να απαλείψει τα «αλυτρωτικά»…
Όμως δεν διαθέτει την «ενισχυμένη πλειοψηφία» στη Βουλή των Σκοπίων, για να κάνει τις απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές. Είχε προγραμματίσει, λοιπόν,  μετά το δημοψήφισμα να κάνει και εκλογές. Για να διευρύνει την κοινοβουλευτική του βάση και να αποκτήσει την απαραίτητη ενισχυμένη πλειοψηφία συνταγματικής αναθεώρησης…
Όμως με άκυρη επί του παρόντος την προοπτική Ευρωπαϊκής ένταξης των Σκοπίων, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα ανεβάσει τα ποσοστά και τους βουλευτές του στη Βουλή (όπως δεν είναι καθόλου βέβαιο, ότι θα κερδίσει ούτε το δημοψήφισμα).
Οπότε αδιέξοδο και από δω…
Στην καλύτερη περίπτωση το πράγμα θα καθυστερήσει πολύ ακόμα…
Τότε, όμως δεν είναι πια πιθανό να έλθει για επικύρωση στην Ελληνική Βουλή στο άμεσο μέλλον, αφού πρέπει να έχουν μεσολαβήσει όλες οι αλλαγές και εγκρίσεις που έχει δεσμευτεί η πλευρά των Σκοπίων.
Άρα, είναι πολύ πιθανότερο να έλθει – αν ποτέ έλθει – εδώ μετά τις επόμενες ελληνικές εκλογές. Ενώ ο Μητσοτάκης έχει ήδη δεσμευτεί και μέσα και έξω από τη χώρα – να μη την επικυρώσει!
Άρα οι ξένες διπλωματικές υπηρεσίες έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν, ότι η αυτή η Συμφωνία πηγαίνει για.. βρούβες…

* Τι άλλο σας έλεγα;
Ότι το μεταναστευτικό έχει αρχίσει να διαλύει την Ενωμένη Ευρώπη!
Προκάλεσε το Brexit, προκάλεσε μετατόπιση μεγάλων τμημάτων των ευρωπαϊκών κοινωνιών δεξιότερα (έως πολύ δεξιότερα)…
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην ΕΕ συμπαγείς δεξιές κυβερνήσεις που δεν θέλουν να ακούσουν ούτε κουβέντα για «απορρόφηση λαθρομεταναστών»: στην Αυστρία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Τσεχία, τη Σλοβακία τώρα και την Ιταλία. Κι από κοντά και η Φιλανδία…
Αλλά κι από τις υπόλοιπους χώρες, ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν προτείνει κλειστά hot spots κι αυτός. Και σιγοντάρουν οι Ολλανδοί, οι Φιλανδοί, οι Δανοί και οι Σουηδοί.
Και μέσα στη Γερμανία, η Μέρκελ διαπιστώνει πως το αδελφό της κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας είναι πιο κοντά στον Όρμπαν της Ουγγαρίας και στον Κοτς της Αυστρίας, παρά στην ίδια και στην πολιτική της!
Και γενικά η ίδια η Μέρκελ πέφτει συνεχώς στις δημοσκοπήσεις οι Σοσιαλδημοκράτες εταίροι της πέφτουν επίσης, ενώ ανεβαίνει συνεχώς το ακροδεξιό AfD που σε λίγο θα πλησιάζει τα ποσοστά της Le Pen.
Και γι’ αυτό υπάρχει πια «κυβερνητική αρρυθμία» στη Γερμανία…

Οι χώρες που έχουν σταθερές κυβερνήσεις στην Ευρώπη είναι κυρίως οι χώρες που έχουν σηκώσει μπαϊράκι κατά των Βρυξελών, κατά της «πολιτικής ορθότητας» και κατά της λαθρο-μεταναστευτικής λαίλαπας.
Κι έτσι στη Σύνοδο Κορυφής αποφασίστηκε ως «ενδιάμεση λύση» («συμβιβασμός»), όλα εκείνα που μέχρι πριν λίγα χρόνια, τα θεωρούσαν «ακραία» και δεν ήθελαν ούτε να τα ακούσουν οι «ευρω-προοδευτικοί»:

–Κλειστά hot spots (δηλαδή «Αμυγδαλέζες») για το διαχωρισμό προσφύγων (που είναι πλέον ελάχιστοι) από λαθρομετανάστες.
–Επανα-προώθηση των λαθρομεταναστών στις χώρες προέλευσής τους με κίνητρα για να τους αποδεχθούν.
–Καταμερισμός των αληθινών προσφύγων, με ποσόστωση ανάμεσα στις χώρες-μέλη (αν και σε εθελοντική βάση – δηλαδή «Ζήσε Μάη μου»…)
–Πολύ καλύτερη φύλαξη των Ευρωπαϊκών συνόρων (έναντι της Τουρκίας, της Λιβύης και του Μαρόκου)…
–Και δημόσια αναγνώριση απ’ όλους, ότι πίσω από τις «ροές» βρίσκονται εγκληματικά κυκλώματα «διακινητών».

Μ’ άλλα λόγια ό,τι ακριβώς τους έλεγε ο Σαμαράς, ήδη από το 2014!
Τότε τα αποδέχθηκαν, αλλά δεν τα εφάρμοσαν ποτέ.
Τώρα αυτά που τότε δεν εφάρμοσαν, σήμερα … ξανα-αποδέχονται, αλλά πια δεν φτάνουν, γιατί το λαθρο-μεταναστευτικό ήδη τους έχει κάνει μπάχαλο.
Και στην Ευρώπη συνολικά και στις κοινωνίες τους ξεχωριστά.

Να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι από τους υποτιθέμενους «ακροδεξιούς» της Ευρώπης ΔΕΝ αρνούνται να υποδεχθούν αληθινούς πρόσφυγες – θύματα πολέμων. Αρνούνται να παραλάβουν λαθρομετανάστες που έρχονται κουβαλώντας σακουλάκια με… «άσπρες σκόνες», συνεννοημένοι με διάφορες περίεργες ΜΚΟ που δεν τους πηγαίνουν στην πατρίδα τους, αλλά τους φέρνουν στην Ελλάδα και την Ιταλία….
Χαρακτηριστικό παράδειγμα: τα πλοία των γερμανικών ΜΚΟ που περισυνέλεξαν λαθρομετανάστες από τη Λιβύη και τους πήγαιναν στην Ιταλία.
Όπου ο Σαλβίνο τους είπε να τσακιστούν να φύγουν.
Κι ύστερα τους πήγαν στη Μάλτα. Όπου κι από εκεί τους έδιωξαν τελικά.
Και κατέληξαν στην Ισπανία.
Όπου ο Σοσιαλιστης Σάντσεθ τους δέχθηκε. Κι ύστερα… συνειδητοποίησε τι έκανε και πρότεινε μαζί με τον Μακρόν κλειστά (ελεγχόμενα) hot spots: επί ευρωπαϊκού εδάφους, αλλά ακόμα και πλωτά, στα αφρικανικά παράλια.
Δηλαδή «Αμυγδαλέζες» παντού – με «σοσιαλιστική βούλα» μάλιστα!

Γιατί ξαφνικά έχουν προσχωρήσει στα κλειστά hot spots όλοι, ακόμα και οι Σοσιαλιστές στην Ευρώπη;
Γιατί είδαν σε τι κόλαση κατάντησε τα Ελληνικά νησιά του Αιγαίου ο Τσίπρας!

Δεν ασχολούμαι εδώ με τον Τσίπρα, που είναι απλώς μια παραφωνία σε όλα αυτά. Μια παραφωνία που δεν θα κρατήσει πολύ…
Απλώς σημειώνω ότι υπολόγιζε «να πάρει κάτι» για το χρέος πουλώντας τη «Μακεδονία». Και δεν του έδωσαν τίποτε!
Η Συμφωνία που πήρε για το χρέος, ήταν πολύ υποδεέστερη από την «έξοδο» που είχε διασφαλίσει ο Σαμαράς το 2014 – χωρίς εκείνος να διαπραγματευθεί απολύτως τίποτε στα εθνικά θέματα…
Τώρα ο Τσίπρας έλπιζε να πάρει πίσω χιλιάδες λαθρομετανάστες από την Γερμανία για να του δώσει η Μέρκελ «κάτι», έστω και εκ των υστέρων – κάποια «αναβολή» στην νέα περικοπή συντάξεων του χρόνου!
Δεν ξέρω τι ακριβώς του είχε υποσχεθεί η Μέρκελ…
Ξέρω ότι δεν θα πάρει απολύτως τίποτε! Ούτε αυτή τη φορά…
–Γιατί, πρώτον, το ΔΝΤ καιροφυλακτεί να εφαρμοστούν τα πάντα.
–Και γιατί η ίδια η Μέρκελ είναι σε πολύ αδύναμη θέση πλέον. Και μέσα τη χώρα της και στο ευρωπαϊκό σκηνικό γενικότερα.
Και να ήθελε να του «δώσει» κάτι, δεν μπορεί πια…
Έκανε το λάθος να χρησιμοποιήσει τον Τσίπρα ως «χρήσιμο ηλίθιο».
Και τώρα διαπιστώνει πως ο Τσίπρας δεν είναι πια «χρήσιμος»…
Και ίσως δεν ήταν ο μόνος ηλίθιος…

Τι να πούμε και για εκείνους του Χριστιανοδημοκράτες ηγέτες που νόμισαν ότι θα γέμιζαν την Ευρώπη με εκατομμύρια μουσουλμάνων λαθρομεταναστών, χωρίς να προκαλέσουν σεισμικές αντιδράσεις μέσα στις ευρωπαϊκές κοινωνίες;
Και τώρα εισπράττουν το Brexit, τον Σαλβίνι στν Ιταλία, τον Κότς στην Αυστρία, αντίστοιχους σε Πολωνία, Τσεχία – και να δούμε τι άλλο μας περιμένει ακόμα…
Ενώ από μακριά κοιτάζουν το Ευρωπαϊκό «αλαλούμ» και χαμογελάνε (για διαφορετικούς λόγους) ο Τράμπ, ο Ερντογάν και ο Πούτιν.
Αξιοθρήνητη κατάντησαν την Ευρώπη.

Πράγματι, ο Τσίπρας έχει πάψει να τους είναι και τόσο «χρήσιμος»…
Αλλά πολύ πιο ηλίθιοι υπάρχουν κι αλλού!

loading...

3 thoughts on “Αλαλούμ παντού!

  1. Σαμαρά, κόψε τις εξυπνάδες, δεν σε πιστεύει κανείς, και μην ξεχνάς ότι εσύ με τον Βενιζέλο, με το κούρεμα καταστρέψατε όλα τα ταμεία, και ολόκληρη την Ελλάδα,

  2. Φίλε ο Σαμαράς έφτιαξε την Ελλάδα της κρίσης με το μικρότερο κόστος…
    Πάρε τώρα Τσιπροκαμμένο να ισιώσεις στην πείνα εξυπνάκια!
    Σου αρέσει όμως γιατί έξυπνος εσύ και όλοι εμείς βλάκες!
    Το έξυπνο πουλάκι απο την μύτη πιάνεται…
    Κορόιδο!
    Ευτυχώς οι Έλληνες ξύπνησαν και θα τους διώξουν!

    Μπράβο Θανασάκο. Βάρα τους αλύπητα τους αξίζει…
    Σαμαρά και πάλι Σαμαρά!!
    ΗΓΕΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ

  3. Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΘΑ ΜΑΣ ΞΑΝΑΣΩΣΕΙ ΘΑ ΔΕΙΣ

Comments are closed.