Θέλει η «αποτέτοια» να κρυφτεί…

Του Θανάση Κ.

Σήμερα θα σας μιλήσω για κάτι… «επίκαιρο» – πολύ επίκαιρο.
Και ταυτόχρονα «διαχρονικό». Πολύ διαχρονικό!
Την προπαγάνδα! Το μόνο που ξέρει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ…
Το μόνο «ατού» του…

Αν και κρίνοντας από τις αντιδράσεις της κοινωνίας σε όλη τη χώρα – κι όχι μόνο στη Μακεδονία – κι αυτό το χάνει πλέον…
–Έλεγαν, χαμηλόφωνα, οι δημοσκόποι, πριν μερικές βδομάδες, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρειο Ελλάδα είναι πια κάτω από 10%. Πράγμα που σημαίνει ότι για να πιάσει το 20% πανελλαδικά (σε τελικό αποτέλεσμα), πρέπει στην υπόλοιπη επικράτεια να ξεπεράσει κατά πολύ το 25%! Από το οποίο απέχει πολύ πια…
–Ύστερα, μετά την υπογραφή της επαίσχυντης Συμφωνίας στις Πρέσπες, φάνηκε πως δεν είναι μόνο στη Μακεδονία μας που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάθει καθίζηση…
Και στη Θεσσαλία και στη Θράκη και στην Κρήτη τα ίδια…
Μου έλεγε ένας φίλος που ταξιδεύει συνεχώς, ότι από τη Δευτέρα που μας πέρασε σε πολλά σημεία της υπαίθρου – αυτός έκανε τη διαδρομή Βόλος-Γιάννενα – έχουν γεμίσει ελληνικές σημαίες τα σπίτια παντού:
Σε πόλεις, κωμοπόλεις, χωριά, ακόμα και στις στάνες και στους αχυρώνες έχουν βάλει ελληνικές σημαίες!
Κι αυτά στη Θεσσαλία και την Ήπειρο, έτσι;
Αντίστοιχα συμβαίνουν στην Κρήτη, σε νησιά, στη Θράκη, παντού…
Γιατί, άραγε;

–Στο μεταξύ μερικά 24ωρα πριν πέσουν οι υπογραφές στις Πρέσπες έγινε δημοσκόπιση (της Marc) που έδειχνε πως ο ΣΥΡΙΖΑ όντως υποχώρησε κοντά στο 16% («πρόθεση ψήφου») – ενώ η «ψαλίδα» με τη ΝΔ άνοιξε απότομα στις 14 μονάδες και πλέον…
Φανταστείτε τι θα γίνεται όταν η κοινωνία «χωνέψει» και τι υπογράφηκε στη Πρέσπες…
–Κι έρχονται πια οι δημοσκόποι σήμερα και λένε ότι στη Βόρειο Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται όχι πια στο 10%, αλλά τώρα πλέον κοντά ή κάτω από το 5%!

Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Ένα πράγμα μόνο: ότι και τη μάχη της προπαγάνδας αρχίζει να τη χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Κατά κράτος…

Η προπαγάνδα, όμως, δεν γίνεται μόνον από τους ίδιους τους ΣΥΡΙΖΑίους, και τα «μέσα» από ελέγχουν ή επηρεάζουν (εφημερίδες, κανάλια, ραδιόφωνα, sites)…
Γίνεται ακόμα – κι αυτή είναι η πιο επικίνδυνη μορφή προπαγάνδας – από  «διαπρεπείς» αρθρογράφους σε «μέσα» που δεν πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ!

Διάβασα ένα τέτοιο άρθρο προχθές, που έλεγε, με δύο λόγια, το εξής:
–Όπως όταν αναδείχθηκε στην Ελλάδα ως κύριο πολιτικό ζήτημα «το μνημόνιο», η Ελληνική κοινωνία μετακινήθηκε μαζικά προς την Αριστερά (κι έτσι επικράτησε ο ως τότε «περιθωριακός» ΣΥΡΙΖΑ), έτσι τώρα, που αναδείχθηκε ως κυρίαρχο θέμα το «Σκοπιανό», η κοινωνία θα μετακινηθεί προς την άκρα Δεξιά!
Τώρα θα με ρωτήσετε:
Και γιατί αυτό είναι «προπαγάνδα»; Μήπως δεν έχει «πυρήνα αλήθειας»;

* Εδώ είναι το πρώτο που θέλω να πω:
Ότι η προπαγάνδα πάντα στηρίζεται σε κάποιαν «αλήθεια». Ή σε κάποια «μισή αλήθεια». Πάντα στηρίζεται σε κάτι που φαίνεται στους πολλούς «αληθοφανές»…
Αν δεν στηρίζεται σε κάτι «αληθοφανές», δεν θα το πιστέψει κανείς, οπότε θα έχει αποτύχει ως «προπαγάνδα»…
Παίρνει λοιπόν κάτι που είναι ή που μοιάζει «αληθινό»,
στήνει πάνω του ένα στρεβλό «αφήγημα»
και το οδηγεί «αβίαστα» σε αυθαίρετα συμπεράσματα,
με έκδηλη πολιτική σκοπιμότητα
που μπορεί να οδηγήσει και σε «αυτό-επιβεβαιούμενη προφητεία»…

* Χρησιμοποιώντας, μάλιστα, γλώσσα που υποβάλει στερεότυπα και εμμέσως καθοδηγεί «αντιδράσεις» εκ μέρους του «κοινού»…
Για παράδειγμα: η αντίδραση της κοινωνίας στο «μνημόνιο», διατυπώνεται ως μετακίνηση «στην Αριστερά»…
Ενώ η πιθανή μετακίνηση της κοινωνίας λόγω του Σκοπιανού, διατυπώνεται ως μετακίνηση στην «ΑΚΡΑ δεξιά»!
Κι εκείνο που υπονοούν οι λέξεις – πίσω από τις οποίες εδώ, όντως «κρύβεται ο Αλέξης» – είναι πως στην πρώτη περίπτωση συνέβη κάτι «θεμιτό» – αφού δεν ήταν αναγκαστικά «ακραίο». Ενώ στη δεύτερη περίπτωση κυοφορείται κάτι «εφιαλτικό» – αφού είναι από χέρι «ακραίο».

Τι μας λέει ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα; Ακριβώς το ίδιο!
Πώς όταν ο ίδιος πρωτοστατούσε στους «αγανακτισμένους» του 2011 – μαζί με τη ΧΑ τότε – δεν έκανε κάτι κακό!
Το γεγονός ότι έβριζαν τον τότε πολιτικό κόσμο, «πουλημένους» και «ταγματασφαλίτες» και έσειαν κρεμάλες στο Σύνταγμα και έδιναν «ραντεβού στα γουναράδικα», δηλαδή στα εκδοροσφαγεία να τους… γδάρουν – δεν ήταν κάτι για το οποίο οφείλουν να απολογούνται.
Ενώ το γεγονός ότι ο κόσμος διαμαρτύρεται σήμερα για το ξεπούλημα της Ελληνικής Μακεδονίας, είναι… «καταδικαστέα ακρότητα»!
Εκείνοι ήταν «σωστοί»! Οι τωρινοί είναι «ακραίοι»…
Εκείνοι ήταν «λαός που δικαίως αγανακτούσε»! Οι τωρινοί – που είναι πολλαπλάσιοι – είναι απλώς… «ακροδεξιά» εθνίκια!
Ε, αυτά που μας λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, τα επαναλαμβάνει με κάπως διαφορετικά λόγια σήμερα, ο αρθρογράφος σε ΜΗ συρριζέϊκο έντυπο…
Συγχαρητήρια…

Και δεν είναι το μόνο του «ατόπημα», βέβαια…
Κι ο τρόπος που το παρουσιάζει – το απαραίτητο προπαγανδιστικό «αφήγημα» – μες την «προοδευτική» δημοσιογραφική… μπίχλα:

* Γιατί φτάσαμε στο (πρώτο) μνημόνιο;
Γιατί, λέει, «φταίει η ΝΔ» που κυβέρνησε το 2004-9.
Με όλες τις ευθύνες που έχει για σφάλματα και παραλείψεις η διακυβέρνηση της ΝΔ τότε, υπάρχουν πράγματα που «ξεχνάει» ο αρθρογράφος μας.
Πολύ ουσιώδη πράγματα:
–Για παράδειγμα, κάθε φορά που τότε (την περίοδο 2004-9) προσπαθούσε η ΝΔ να κάνει κάποιες μεταρρυθμίσεις ή να συμμαζέψει τα πράγματα, το «κραταιόν» ΠΑΣΟΚ εκείνης της εποχής, ήταν απέναντι. Και χάλαγε τον κόσμο να μη γίνει καμία μεταρρύθμιση τότε, καμία ιδιωτικοποίηση, καμία περικοπή σπατάλης…
Το «κραταιόν» ΠΑΣΟΚ τα έκανε αυτά τότε, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ (που κι αυτός τα ίδια έκανε, αλλά ήταν «αμελητέα ποσότης» εκείνη την εποχή…)
–Και στις αρχές του 2009, όταν είχα ξεσπάσει η διεθνής κρίσης και ο Κώστας Καραμανλής ζήτησε από το ΓΑΠ να στηρίξουν από κοινού μέτρα αντιδημοφιλή μεν, αλλά αν εφαρμόζονταν από τότε μπορούσαμε να γλιτώναμε τη χρεοκοπία της επόμενης χρονιάς και τα μνημόνια, τι έκανε ο ΓΑΠ;
Τα απέρριψε κατηγορηματικά!
«Ξέχασε», όμως, να το αναφέρει αυτό ο «διαπρεπής» αρθρογράφος…

* Κι όταν το Σεπτέμρη του 2009 προκηρύχθηκαν εκλογές, η ΝΔ τότε κατέβηκε με πρόγραμμα να εφαρμόσει «ήπια λιτότητα», ο ΓΑΠ απέναντί υποσχέθηκε «παροχές με φούντες» κραυγάζοντας… λεφτά υπάρχουν!
–Κι όταν κέρδισε τις εκλογές ο ΓΑΠ, άρχισε να μοιράζει  «παροχές», λίγο αργότερα φώναζε είμαστε… «διεφθαρμένη χώρα» (ο υπουργός του έλεγε ότι είμαστε σαν τον «Τιτανικό» πριν χτυπήσει το παγόβουνο!), οπότε οι αγορές μας έκλεισαν την πόρτα και αναγκαστήκαμε να πάμε σε μνημόνιο.
Όμως, το «λεφτά υπάρχουν» του ΓΑΠ, δεν αναφέρεται καν στο αφήγημα του «διαπρεπούς» αρθρογράφου…
Για όλα «έφταιγε η ΝΔ» – που ανεξαρτήτως των παραλείψεών της – είχε έγκαιρα επισημάνει τη σοβαρότητα της κατάστασης, είχε εξαγγείλει μέτρα λιτότητας και είχε ζητήσει συναίνεση σε μεταρρυθμίσεις…
Ωραίο «αφήγημα», έτσι;

* Και πιο κάτω εξηγεί, «γιατί απέτυχε» ο ΓΑΠ στο πρώτο Μνημόνιο.
Γιατί νομίζετε;
Γιατί τον… «υπονόμευσε» ο Σαμαράς λέει, και γιατί ο ίδιος το αντιμετώπισε ως «συνηθισμένη» κατάσταση»…
«Λησμόνησε» ξανά να μας πει – ο «διαπρεπής» αρθρογράφος, πάντα – ότι ο Σαμαράς παρά τη διαφωνία του με το πρώτο Μνημόνιο, ψήφισε τις περισσότερες περικοπές σπατάλης, και όλες τις μεταρρυθμίσεις που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση του ΓΑΠ τότε! Κάτι που δεν έχει ξανακάνει ποτέ αντιπολιτευόμενο κόμμα στην Ελλάδα. Ποτέ!
Και πράγμα, που σίγουρα δεν έκανε ο ίδιος ο ΓΑΠ, όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση επί διακυβέρνησης ΝΔ την προηγούμενη πενταετία…

* «Ξέχασε» επίσης ο «διαπρεπής» και – κυρίως… «αμερόληπτος», αρθρογράφος να σημειώσει στο «αφήγημά» του, πως όλες τις αντιρρήσεις του Σαμαρά με το πρώτο μνημόνιο τις αποδέχθηκε εκ των υστέρων το ΔΝΤ: και τους λανθασμένους «πολλαπλασιαστές» και την «αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας» και το «λάθος μείγμα πολιτικής». Όλα!
Κι επειδή το ΔΝΤ αποδέχθηκε πως το πρώτο μνημόνιο ήταν λάθος, ακριβώς στα σημεία που επισήμανε από την πρώτη στιγμή ο Σαμαράς, μπόρεσε να διαπραγματευθεί μαζί του τη διόρθωση των σφαλμάτων.
Κι έτσι το δεύτερο – και διορθωμένο πια – μνημόνιο έβγαινε κι έπιανε τους στόχους του, ενώ το πρώτο δεν έβγαινε…
Αυτά όμως, για κάποιο άγνωστο και μυστηριώδη λόγο, τα «ξέχασε» να τα αναφέρει ο διαπρεπής αρθρογράφος. Δεν τα βρήκε σημαντικά; Ποιος ξέρει…

* Κι ύστερα «ξέχασε» να αναφέρει επίσης, ότι στη δυόμιση χρόνια της διακυβέρνησης Σαμαρά, έγινε μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις ελλείμματος που έχουν υπάρξει ποτέ (από το 9,5% στο 2,6%!), με ταυτόχρονη μείωση φόρων (όπως το ΦΠΑ στην Εστίαση και οι ασφαλιστικές εισφορές). Και επίσης με ταυτόχρονη μείωση χρέους (από τα 342 δισεκατομμύρια στα 317)! Πράγμα που, επίσης, δεν έχει ξαναγίνει ποτέ!
Επί ΣΥΡΙΖΑ οι φόροι ανέβηκαν, τα ληξιπρόθεσμα του δημοσίου ανέβηκαν, τα χρέος εκτοξεύθηκε πάλι, και οι τράπεζες έκλεισαν!
Δηλαδή επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν τα ακριβώς αντίθετα απ’ όσα είχε πετύχει (ή είχε αποφύγει) ο Σαμαράς!
Όμως κι αυτά τα «ξέχασε» ο διαπρεπής αρθρογράφος.

* Και τώρα που ο κόσμος βγήκε στους δρόμους για τα εθνικά θέματα, ο «προοδευτικός» αυτός αστέρας της δημοσιογραφίας, θεωρεί ότι όσοι αντιδρούν για εθνικό ξεπούλημα είναι αυτόματα… «ακροδεξιοί»!
–Κι ότι ο Σαμαράς που κράτησε τη σκληρή γραμμή είναι, ασφαλώς… «γνωστός ακροδεξιός»!
–Αλλά κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης που αφουγκράστηκε τη συντριπτική πλειονότητα της Ελληνικής κοινωνίας και δεν αποδέχθηκε τη χειρότερη συμφωνία που μπορούσε να υπάρξει, ε κι αυτός… «σύρεται» από τους ακροδεξιούς!
–Και ο Ανδρέας Παπανδρέου, που έλεγε ότι «το όνομα της Μακεδονίας είναι το κατ’ εξοχήν όχημα αλυτρωτισμού» – αλήθεια, τι ήταν ο Ανδρέας;
«Ακροδεξιό εθνίκι» κι αυτό;
–Και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής που διακήρυσσε δακρυσμένος ότι:
«Η Μακεδονία είναι μια και είναι Ελληνική» – αλήθεια, τι ήταν ο Εθνάρχης;
«Ανεύθυνος λαϊκιστής» κι αυτός
–Και ο Μίκης που πάει τώρα στα Συλλαλητήρια και καταγγέλλει τους εθνομηδενιστές του ΣΥΡΙΖΑ – αλήθεια τι είναι ο Μίκης;
«Φασιστοειδές» και αυτός;

Ανοιχτά πια αυτό υπονοεί:
Ότι η αντίδραση στην ακραία εθνομηδενιστική και διχαστική πολιτική του Τσίπρα – που μέχρι και τις χειρότερες μνήμες του εμφυλίου είχε το θράσος να αναμοχλεύσει από τις Πρέσπες – είναι αναγκαστικά… «ακροδεξιά»!
Ουσιαστικά εύχεται να γίνει έτσι!
Ενδόμυχα αυτό επιθυμεί: η λαϊκή δυσφορία να οδηγήσει μεγάλο μέρος του λαού στην ακροδεξιά!
Την περίπτωση να οδηγηθεί η πλειοψηφία του κόσμο σε μια στέρεα αντι-αριστερή πλειοψηφία, χωρίς ακρότητες, δεν την υπολογίζει. Δεν την αναφέρει. Δεν την πιθανολογεί. Δεν την θέλει…
Επιθυμεί, κατά βάθος, να χάσει τον κόσμο αυτό η ΝΔ από τα δεξιά της και να τον «καρπωθεί» η ΧΑ (που όμως, υποχωρεί πλέον, μετά τα… «κακαρίσματα» του Μπαρμπαρούση!) Ή τέλος πάντων, να αναδειχθεί ισχυρό, κάποιο νεόκοπο δεξιό κόμμα (που κι αυτό ακυρώνεται μετά τα τελευταία…)

Μια φορά αριστερός εμμονικός, με καριέρα μες την «προοδευτικίλα», πάντα τέτοιος μένει: Αριστερός εμμονικός!
Βλέπει ότι από την ιστορία αυτή χάνει ραγδαία ο Τσίπρας και προσπαθεί-εύχεται και προσεύχεται – να χάσει και η ΝΔ! 

Όπως έλεγαν και οι… αρχαίοι ημών πρόγονοι:
Μη φας έχουμε γλάρο…

Προσπαθεί να το κρύψει, αλλά δεν τα καταφέρνει.

Θέλει η… «αποτέτοια» να κρυφτεί, μα η χαρά δεν την αφήνει!

(Μόνο που σε αυτό, ειδικά, «χαρά» δεν θα δει!)

loading...

2 thoughts on “Θέλει η «αποτέτοια» να κρυφτεί…

  1. ΟΛΕΣ ΕΚΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟΤΕΤΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ

  2. ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΛΕΕΙ Ο ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ.ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΤΟ ΚΟΝΤΡΑ ΤΣΑΝΕΛ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΛΙΑΤΣΟ.Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΤΑ ΤΩΝ ΜΟΝΙΜΩΜ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ ΚΑΝΑΛΙΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΛΙΑΤΣΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΤΟ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ.ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΛΗΓΩΜΕΝΟΥς ΕΛΛΗΝΕΣ Η ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΧΑΙΡΕΚΑΚΑ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ.ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΜΟΥ ΔΙΝΟΥΝ.ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΜΕ ΕΠΙΜΟΝΗ ΚΑΙ ΧΑΙΡΕΚΑΚΑ ΝΑ ΕΠΙΒΑΙΒΕΩΣΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΤΑ ΔΩΣΑΝ ΟΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΥΡΙΖΑ ΑΠΛΩΣ ΤΑ ΥΠΕΓΡΑΨΕ.ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟ ΔΙΕΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΤΣΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΙς ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕς ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΕΣ ΔΕΝ ΔΕΧΤΗΚΕ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΑΝ ΜΕ ΠΕΙΣΜΑ ΝΑ ΤΟΝ ΔΙΑΨΕΥΣΟΥΝ.

Comments are closed.