Πατούλης για συμφωνία των Πρεσπών: Μονόδρομος το δημοψήφισμα

«Μονόδρομο» χαρακτήρισε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στον ελληνικό λαό για το ονοματολογικό ζήτημα των Σκοπίων, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα και τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Λ. Κυρίζογλου, με αντικείμενο το Μακεδονικό ζήτημα.

«Σε τόσο σοβαρά ζητήματα, που αφορούν το μέλλον της πατρίδας μας, δεν μπορεί να αποφασίζει μια πρόσκαιρη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο λαός πρέπει να πάρει την κυρίαρχη απόφαση. Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος είναι δημοκρατική διέξοδος» επισήμανε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ο πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση για να δεσμεύσει τη χώρα σε αυτή τη συμφωνία. Εγώ δεν συμμερίζομαι την άποψή του, παρά το σεβασμό που τρέφω στο θεσμό που εκπροσωπεί. Γνωρίζουμε καλά ότι δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε κανέναν με βάση τις θεσμικές μας αρμοδιότητες να κάνει δημοψήφισμα. Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε είναι να κινητοποιήσουμε τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να απαιτήσουν αυτές το δημοψήφισμα».

Παρεμβάσεις στη Συνέντευξη Τύπου έκαναν ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χ. Μέτιος, η Αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Δ. Μακεδονίας Π. Βριζηίδου, εκπροσωπώντας τον κ. Βοσκόπουλο, ο  Πρόεδρος της ΠΕΔ Αν. Μακεδονίας Ε. Λαμπάκης, ενώ παραβρέθηκαν ο Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Καραγιάννης και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Ι. Λώλος.

«Η απόφαση αυτή δεν μπορεί να έχει ισχύ, αν δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη της Βουλής και του ελληνικού λαού»

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε την ανάγκη «όλα τα πολιτικά κόμματα να δεσμευθούν ότι δεν θα επικυρώσουν καμία τέτοια συμφωνία με την ψήφο τους, αν και όταν έρθει στη Βουλή η συμφωνία».

«Η πλειοψηφία της Αυτοδιοίκησης εξέφρασε πολύ καθαρά τη διαφωνία της με τη συμφωνία που υπέγραψε η Κυβέρνηση» υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως «η απόφαση αυτή δεν μπορεί να έχει ισχύ, αν δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη της Βουλής και του ελληνικού λαού».
Ειδικότερα τόνισε πως η διαχείριση της ιστορικής κληρονομιάς και των εθνικών συμβόλων δεν είναι υπόθεση ενός κόμματος και μιας κυβέρνησης, επικαλούμενος και την οργή των πολιτών με τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και «με τις αλυτρωτικές προθέσεις των γειτόνων μας», που έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται.

«Διαπιστώνω από την παρουσία μου στη Μακεδονία τις τελευταίες ημέρες, ότι οι πολίτες στην συντριπτική τους πλειοψηφία, όχι μόνον της Μακεδονίας, αλλά όλης της Ελλάδος, είναι εξοργισμένοι .Είναι εξοργισμένοι γιατί κάποιοι βάφτισαν ρεαλισμό την υποχωρητικότητα και γιατί βαφτίστηκε το ξεπούλημα της μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας, ως αναγκαία υποχώρηση και μέρος της λύσης σε ένα πρόβλημα που χρόνιζε» τόνισε.

Επιπρόσθετα εστίασε στην «πρωτοφανή αγριότητα» με την οποία η Αστυνομία αντιμετώπισε την προηγούμενη Κυριακή τους πολίτες εκείνους που ήθελαν να εκφράσουν τη διαφωνία τους με τη συμφωνία των Πρεσπών.

«Πολλή βία, αδικαιολόγητη βία, για την οποία κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν» σημείωσε χαρακτηριστικά και καυτηρίασε και την «ειρωνική στάση» του κ. Κοτζιά απέναντι σε όσους διαφωνούν με τον τρόπο που χειρίστηκε το Μακεδονικό ζήτημα.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ όμως, με αφορμή την επικείμενη κατάθεση του νομοσχεδίου Κλεισθένης του υπ. Εσωτερικών, έθεσε και μία άλλη διάσταση του θέματος. «Αν ψηφίσουν την απλή αναλογική έτσι όπως την παρουσίασαν, θα δημιουργήσουν όχι μόνον ζήτημα κυβερνησιμότητας σε όλους τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, αλλά θα ανοίξουν πληγές σε ευαίσθητα εθνικά περιοχές, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος παρεμβάσεων από δυνάμεις και πρόσωπα που ελέγχονται από εξωχώρια κέντρα και προωθούν αλλότρια εθνικά συμφέροντα», τόνισε.

«Η Αυτοδιοίκηση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ανατροπή της απόφασης»

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Πατούλης τόνισε πως η Αυτοδιοίκηση μαζί με τους πολίτες θα αναλάβει στο επόμενο διάστημα κι άλλες πρωτοβουλίες, ώστε το θέμα, όπως ανέφερε, όχι απλά να μείνει ψηλά στην ατζέντα της καθημερινότητας, αλλά να ανατραπεί μια απόφαση «που βλάπτει μακροπρόθεσμα το συμφέρον της χώρας και προσβάλλει βάναυσα την ιστορική μας μνήμη». Σε αυτή την κατεύθυνση ανέφερε πως η ΚΕΔΕ θα συμμετάσχει στη σύγκληση, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, την επόμενη Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018, στη Θεσσαλονίκη, κοινής – διευρυμένης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, μαζί με τα Δημοτικά Συμβούλια των 38 Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας και με προσκεκλημένους τους φορείς, τα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια της Δυτικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.
«Η αυτοδιοίκηση είναι ένας θεσμός πάνω από κόμματα. Ο δικός μας ο στόχος είναι να ενώσουμε κι όχι να διχάσουμε τους Έλληνες. Να συμβάλλουμε θετικά, με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να μπορέσουμε ως χώρα και ως λαός να σηκώσουμε ξανά ψηλά το κεφάλι» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Απ. Τζιτζικώστας – Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ανακοίνωσε ότι «η Αυτοδιοίκηση βγαίνει μπροστά», ώστε να μην επικυρωθεί η «κατάπτυστη», όπως τη χαρακτήρισε, «συμφωνία των Πρεσπών» με τα Σκόπια «και το κείμενο αυτό να μείνει στην ιστορία ως ένα κείμενο που απλά υπέγραψαν ένας κύριος Κοτζιάς με έναν κύριο Ντιμιτρόφ».
«Ένας και μόνο είναι ο στόχος μας, να μην επικυρωθεί η  συμφωνία των Πρεσπών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας και πρόσθεσε: “ Η αυτοδιοίκηση στη Μακεδονία και σε ολόκληρη την χώρα θα αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε αυτή η συμφωνία να μην επικυρωθεί ποτέ. Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τα Σκόπια δεν αποτελεί λύση, αλλά εθνική ήττα. Η «συμφωνία των Πρεσπών» το μόνο που κάνει είναι να ενισχύει τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αναγνωρίζοντας στα Σκόπια ‘μακεδονική’ γλώσσα, ‘μακεδονική’ ταυτότητα και όνομα».

Ολοκληρώνοντας σημείωσε πως «Ενωμένη η Αυτοδιοίκηση θα εκφράσει τον ελληνικό λαό» και κάλεσε την Κυβέρνηση, το ΣΥΡΙΖΑ, όλα τα πολιτικά κόμματα, και κάθε  Βουλευτή του  Ελληνικού Κοινοβουλίου ξεχωριστά,  να ακούσουν την Αυτοδιοίκηση και τον ελληνικό λαό».

Λάζαρος Κυρίζογλου- Πρόεδρος ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας

Στην παρέμβασή του ο κ. Κυρίζογλου ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Έτσι είναι, έτσι γίνεται με τις συμφωνίες κάτι παίρνουν οι άλλοι και κάτι δίνουμε εμείς. Μετά από μια εξάμηνη διαπραγμάτευση, χωρίς να αποφανθεί η Βουλή επί του θέματος, χωρίς δημοψήφισμα, χωρίς εκλογές, δηλ. χωρίς τη δημοκρατική νομιμοποίηση, υπογράφηκε μια συμφωνία. Εμείς θα συνεχίσουμε να αντιδρούμε στο πλαίσιο του νόμου και του Συντάγματος. Θέλω να καταγγείλω την ακραία στάση της αστυνομίας, αλλά και την αλαζονεία του υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου  Κοτζιά για τους πολίτες που διαδήλωναν ειρηνικά ανήμερα της συμφωνίας στις Πρέσπες. Δεν μπορεί να επιδεικνύεται τέτοια αγριότητα σε πολίτες που διαδηλώνουν ειρηνικά. Αυτό δείχνει μια καθεστωτική και αντιδημοκρατική νοοτροπία. Πρόκειται για ένα θέμα που υπερβαίνει τα κόμματα και τις συμφωνίες. Η συμφωνία που υπογράφηκε είναι απαράδεκτη».

loading...

2 thoughts on “Πατούλης για συμφωνία των Πρεσπών: Μονόδρομος το δημοψήφισμα

  1. Καλα που το καταλαβανε…καλιο αργα παρα ποτε

Comments are closed.