Τσίπρα, ετοίμασε σχέδιο για εθνικό νόμισμα … τώρα!

Εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια τώρα, τα κύρια κέντρα αποφάσεων της ευρωζώνης προσπαθούν να κρύψουν τα τεράστια προβλήματα, παραστάνοντας μάλιστα ότι τώρα η κρίση είναι πίσω μας.
Επιχειρούν έτσι να διατηρήσουν στη ζωή ένα αποτυχημένο οικονομικό μοντέλο, το οποίο, μέρα με τη μέρα, αποκαλύπτει την άκρως αυταρχική του φύση και την αποστροφή του για την πραγματική Δημοκρατία. Η απόλυτα προβληματική δομή της ευρωζώνης απλώς κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Στην Ιταλία είχαμε αρχικά μια πολιτική κρίση και ένα συνταγματικό πραξικόπημα επειδή η νέα κυβέρνηση συνασπισμού δεν άρεσε καθόλου στον άξονα Βρυξελλών-Βερολίνου.

Στην Ελλάδα, τα πράγματα δεν φαίνονται καλύτερα. Υποτίθεται ότι η χώρα θα εξέλθει από τα μνημόνια τον Αύγουστο. Ωστόσο, η οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση, σε μια παρατεινόμενη και ασφυκτική στασιμότητα, με ποσοστά ανεργίας χωρίς προηγούμενο, σχεδόν μηδενική ανάπτυξη και ένα εθνικό χρέος στο 180% του ΑΕΠ, δηλαδή πολύ μεγαλύτερο από το 120% του ΑΕΠ με το οποίο η χώρα μπήκε στα μνημόνια!

Στην πραγματικότητα, οι θεσμοί της ευρωζώνης και οι περισσότεροι από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους παριστάνουν ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα για την Ελλάδα, δηλώνοντας μονότονα ότι η χώρα έχει κάνει πρόοδο και ένας από τους βασικούς λόγους είναι ότι θέλουν να κρύψουν την τεράστια αποτυχία τους. Φαίνεται ότι κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς θα συμβεί με την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, καθώς είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι οι αποκαλούμενες ‘αγορές’ θα αρχίσουν να δανείζουν τη χώρα με λογικό επιτόκιο. Μαντεύουμε ότι οι Ευρωπαϊκοί μηχανισμοί θα συνεχίσουν να δανείζουν κρυφά την Ελλάδα, κάτω από αυστηρή εποπτεία (όπως συμβαίνει και με τις υπόλοιπες χώρες), με τα ΜΜΕ να διαδίδουν το γνωστό παραμύθι περί ‘ανάκαμψης’, κ.λ.π.

Μάλιστα, ο Ντράγκι έκανε κάποιες πρόσφατες δηλώσεις, επιμένοντας ουσιαστικά ότι η Ελλάδα δεν πρέπει ακόμα να βγει από το πρόγραμμα!

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει με το Ιταλικό τραπεζικό σύστημα και το τραπεζικό τέρας που ονομάζεται Deutsche Bank που, εδώ και χρόνια, διατηρούνται στη ζωή με τεχνητή υποστήριξη. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα.

Πράγματι, τα τελευταία νέα σχετικά με την Γερμανική υπερ-τράπεζα δεν είναι (και πάλι) καθόλου καλά.

Όπως ανέφερε πρόσφατα το δίκτυο Real News, ο οικονομικός τύπος προβλέπει και πάλι μια επερχόμενη κρίση όσον αφορά την Deutsche Bank καθώς υπάρχουν νέα ανησυχητικά σημάδια. Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα γίνουν περίπου 9.000 απολύσεις και ότι θα κλείσει το 10% των υποκαταστημάτων της, διακόπτοντας το μεγαλύτερο μέρος της επενδυτικής της δραστηριότητας.

Όλα αυτά συνθέτουν μια εικόνα συστημικής κατάρρευσης που έρχεται από διαφορετικές κατευθύνσεις. Και όμως, ούτε και αυτή η αυξανόμενα ασύμμετρη απειλή είναι ικανή να ταρακουνήσει τους ευρωκράτες που επιμένουν στην εφαρμογή του αποτυχημένου τους μοντέλου και των άκαμπτων νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Και αφού κανείς δεν φαίνεται να γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί την επόμενη μέρα μιας πιθανής κατάρρευσης του εκτρώματος που λέγεται ευρωζώνη, ο καθένας θα κοιτάξει να σώσει τον εαυτό του όπως μπορεί.

Από την αρχή της κρίσης έχουμε βαρεθεί να λέμε ότι η χώρα πρέπει να έχει έτοιμο σχέδιο για επιστροφή σε εθνικό νόμισμα ανά πάσα στιγμή. Δύο είναι οι βασικές, πρώτες ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν: άμεση και πλήρης εθνικοποίηση της κεντρικής τράπεζας και αντικατάσταση του διοικητή της (ανδρείκελο του Ντράγκι και της ΕΚΤ) με έμπιστο πρόσωπο που θα οδηγήσει τη χώρα με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια έξω από το βυθιζόμενο καράβι του ευρώ.

Σου το λέμε λοιπόν, Τσίπρα, για άλλη μια φορά: ετοίμασε σχέδιο για εθνικό νόμισμα … τώρα!

 του system failure

loading...

2 thoughts on “Τσίπρα, ετοίμασε σχέδιο για εθνικό νόμισμα … τώρα!

  1. Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΑΣ ΑΚΟΥΣΕ ΣΑΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΚΑΙ ΤΑ ΞΥΝΕΙ ΜΕ ΚΑΣΜΑ . ΟΤΙ ΤΟΥ ΚΑΤΕΒΕΙ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΒΛΑΚΕΛΛΗΝΑ .ΑΛΛΟΣ ΜΕ ΟΒΟΛΟΥΣ ,ΑΛΛΟΣ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΓΙΕΝ,ΑΛΛΟΣ ΜΕ ΤΟ ΠΟΥΛΙ ΤΟΥ, ΑΛΛΟΣ ΝΑ ΤΥΠΩΣΟΥΜΕ ΔΟΛΑΡΙΑ,ΑΛΛΟΣ ΜΕ ΔΑΡΕΙΚΟΥΣ ,ΟΤΙ ΤΟΥ ΚΑΤΕΒΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗ ΣΤΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΩΛΟ ΜΑΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΒΑΛΟΥΜΕ ,ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ,ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ

  2. ναι μισο λεπτο να παω να ρωτησω τον σερ Ροτσιλντ για να μην εχουμε παρατραγουδα,εν τω μεταξυ εσεις μαζευτε μπολικα ευρω για παν ενεδεχομενο,τωρα παω για κλασιμο και τα ξαναλεμε.

    Αξελ Τσιπραχ

Comments are closed.