Τι γίνεται στη Θράκη; Παράνομα όπλα, συλλήψεις και επικίνδυνοι χειρισμοί…

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ ….

Και ξαφνικά εμφανίστηκε μια είδηση, ένα γεγονός, που αφορά την Θράκη και το οποίο υπό «φυσιολογικές» συνθήκες δεν θα έπρεπε να συμβεί ή, τουλάχιστον, δεν θα έπρεπε να δημοσιευθεί.
Η είδηση – γεγονός, όπως αυτό δημοσιεύθηκε από το «Πρώτο Θέμα», δείχνει να πηγάζει από κάποιο αστυνομικό δελτίο, και αφορά την σύλληψη 14 ατόμων σε Θράκη και Καβάλα (μέσα σε δύο 24ωρα), τα οποία κατείχαν όπλα κρότου και φωτοβολίδων…

Τι μπορεί να σημαίνει όμως αυτή η ανακάλυψη των αστυνομικών αρχών και γιατί δεν δημοσιεύθηκαν τα ονόματα (ή έστω τα αρχικά) των συλληφθέντων;

Μήπως επειδή όλοι τους είναι μουσουλμάνοι και διανύουμε την περίοδο της νηστείας του Ραμαζάν; (ιερή και αυστηρή νηστεία των μουσουλμάνων κατά την οποία απαγορεύεται αυστηρά να τρώνε ή να πίνουν ακόμη και νερό από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου)

Μήπως αυτές οι συλλήψεις θεωρήθηκαν τυχαίο γεγονός (έγιναν μετά από καταγγελίες πολιτών;), ενώ έγινε κάκιστη αξιολόγηση των ευρημάτων (όπλων) τα οποία συνδέθηκαν με την χρονικά πρόσφατη συνήθεια (όχι έθιμο) των μουσουλμάνων να πυροβολούν με τη δύση του ηλίου για να ειδοποιηθούν οι ομόθρησκοί τους για να φάνε ή να πιούνε ελεύθερα;

Τι ακριβώς είναι τα όπλα που βρέθηκαν και ποια η χρήση τους

Σύμφωνα με την δική μας εμπειρία, τα όπλα αυτά (κρότου) ακούγονται σαν κανονικά, ενώ δύναται να χρησιμοποιηθούν για εντυπωσιασμό ή εκφοβισμό, αφού είναι ολόιδια με τα κανονικά αντίστοιχα μοντέλα. Παίρνουν σφαίρες δύο διαφορετικών τύπων (πράσινες και κίτρινες), από τις οποίες οι πράσινες είναι μόνο κρότου, ενώ οι κίτρινες χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνες επειδή μια κοντινή «βολή» είναι δυνατόν να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα από την εκτόξευση του αερίου (μέχρι και ασφυξία).
Τα όπλα κρότου μπορούν πολύ εύκολα, με μια απλή αλλαγή της κάννης τους, να μετατραπούν σε κανονικά, άρα και φονικά όπλα. Παλαιότερα χρησιμοποιούνταν σε αγώνες στίβου (από κριτές αγώνων ταχύτητας), αλλά καταργήθηκαν με την χρήση ήχου και φωτός από τους βατήρες εκκίνησης των αθλητών.

Όσο για τα όπλα φωτοβολίδων είναι γνωστό πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για επιθετικούς σκοπούς, ενώ είναι επίσης γνωστό πως παλαιότερα χρησιμοποιούνταν σε βάρκες σε περιπτώσεις κινδύνου. Έχουν όμως και στρατιωτική χρήση, για ειδοποίηση ατόμων ή οργανωμένων ομάδων (ανάλογα με το χρώμα της φωτοβολίδας που εκτοξεύεται). Και να μην ξεχνάμε ότι με τέτοιο όπλο είχε δολοφονηθεί και μάλιστα από απόσταση ένα παιδί στην κερκίδα του γηπέδου της Λάρισας από οπαδό του ΠΑΟΚ…

Τι σημαίνουν ή θα μπορούσαν να σημαίνουν όλα αυτά; Τίποτε ή και πολλά. Το μόνο βέβαιο είναι πως δημιουργούν ένα πλήθος ερωτήσεων που απαιτείται να απαντηθούν άμεσα και υπεύθυνα, αφού συνδέονται με την εσωτερική ασφάλεια της χώρας και, φυσικά, την ασφάλεια των πολιτών…

Είναι τουρκικό το δίκτυο προμήθειας όπλων και τι μπορεί να σημαίνει αυτό;

Τα κύρια ερωτήματα, όμως, έπονται, αφού –όπως ήδη αναφέραμε- η κατοχή και χρήση αυτών των τύπων όπλων είναι κατ΄ εξοχήν παράνομη και διώκεται αυστηρά από το νόμο, αφού δεν χορηγείται πλέον άδεια κατοχής ή χρήσης για κανέναν τύπο αυτών των όπλων και αντιμετωπίζονται από το νόμο ως κανονικά όπλα στρατιωτικού τύπου (ραβδωτή κάννη).

Πώς έφτασαν στα χέρια των συλληφθέντων αυτά τα επικίνδυνα όπλα;

Υπάρχει δίκτυο διακίνησης και πώλησης των όπλων και από ποιους αποτελείται (πωλητές και προμηθευτές);

Αυτό το δίκτυο συνδέεται με την Βουλγαρία ή με την Τουρκία; (Να σημειώσουμε πως πρόσφατα ο Ερντογάν για τους δικούς του λόγους έκανε νόμο με βάση τον οποίο επιτρέπεται η οπλοκατοχή έως και πέντε όπλων –στρατιωτικού τύπου- στους τούρκους πολίτες προκειμένου να εξοπλίσει νόμιμα τα στελέχη και τα μέλη του κόμματός του)

Πόσα τέτοια όπλα (αλλά και ραβδωτές κάννες) υπάρχουν σήμερα στην Θράκη, σε χέρια μουσουλμάνων;

Λάθος χειρισμός από την ΕΥΠ;

Γιατί δεν ανέλαβε την υπόθεση η αντικατασκοπεία της ΕΥΠ, ώστε να, μην γίνουν συλλήψεις, να παρακολουθήσει τους κατόχους που εντοπίστηκαν και να διερευνηθεί το δίκτυο πώλησης και οι προμηθευτές των συγκεκριμένων όπλων;

Ποια σκοπιμότητα μπορεί να υπάρχει στην μη διερεύνηση της πιθανότητας προσδιορισμού της ύπαρξης και κυκλοφορίας ενός αγνώστου αριθμού τέτοιου τύπου όπλων από μουσουλμάνους που ενδεχομένως να εμπλέκονται και σε ομάδες που έχουν εκπαιδευτεί και ενεργούν συντονισμένα κάτω από τον έλεγχο μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας;

Οι ηλικίες των συλληφθέντων δεν σηματοδοτούν τίποτε σημαντικό για το κλιμάκιο της ΕΥΠ στην Κομοτηνή (λίαν προσφάτως «διαλύθηκε» -για λόγους που γνωρίζει μόνο η διοίκηση της ΕΥΠ- στα εξ ως συνετέθη και παραιτήθηκαν παλαιοί και πολύ σημαντικοί αστυνομικοί χειριστές) το οποίο στην καλύτερη περίπτωση σήμερα υπολειτουργεί;

Στο σημείο αυτό σταματάμε τις ερωτήσεις, ενώ υπάρχουν πάρα πολλές άλλες που θα μπορούσαμε να θέσουμε προς τους αρμόδιους (υπεύθυνοι, δυστυχώς, δεν υπάρχουν σε αυτή τη χώρα).
Δυστυχώς, είμαστε σε θέση να θέτουμε αυτές τις ερωτήσεις, ενώ θα έπρεπε να τις έχουν ήδη κάνει (πρώτοι στους εαυτούς τους) εκείνοι που αξιολόγησαν με τον πλέον οικτρό τρόπο αυτή τη σειρά συλλήψεων και των παράνομων αλλά και επικίνδυνων ευρημάτων, που, προφανώς, θεωρήθηκαν φυσιολογικά.

Θα αρκεστούμε πως έναντι της λογικής η ανικανότητα (ή η βλακεία;) υπήρξε ο νικητήριος παράγοντας και σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να υποθέσουμε πως υπήρξε συντονισμένη ενέργεια μη εκμετάλλευσης των αστυνομικών ευρημάτων για λόγους σχετιζόμενους πολιτικές σκοπιμότητες που επιβλήθηκαν ή με φοβικότητα χειρισμού του συγκεκριμένου θέματος απέναντι στο κράτος που χρησιμοποιεί ως κέντρο της δράσης του το δίκτυο μεταφοράς και παροχής των συγκεκριμένων τύπων όπλων.

Η αστοχία χειρισμού μιας τέτοιας υπόθεσης (πολλοί θα την χαρακτήριζαν μοναδική ευκαιρία) μας θυμίζει την ανεξέλεγκτη δημοσιότητα που είχε πάρει η είσοδος των οκτώ τούρκων αξιωματικών με το ελικόπτερο διαφυγής τους από την Τουρκία και η μη εκμετάλλευση εκείνου του γεγονότος που δημιούργησε στη συνέχεια σωρεία προβλημάτων και περιστατικών στην ελληνοτουρκική μεθόριο, μεταξύ των οποίων και την σύλληψη και στη συνέχεια παράνομη κράτηση των δύο στρατιωτικών στον Έβρο.

Ελπίζουμε, μόνο, πως τελικά θα επικρατήσει –έστω και τώρα- η διάθεση επαρκούς διαχείρισης προς όφελος της άμυνας της χώρας και της ασφάλειας των πολιτών της και πως κάποιοι θα αποφασίσουν -επιτέλους- να εργαστούν σύμφωνα με τον θεσμικό τους ρόλο αντί να επιδίδονται σε εσωτερικές ίντριγκες και κομματικά παιχνίδια, εξυπηρετώντας προσωπικά ή ξένα συμφέροντα…

Η είδηση, όπως δημοσιεύθηκε από το «Πρώτο Θέμα»

Ούτε στην… Κρήτη δεν κάνουν τόσες συλλήψεις για παράνομη οπλοκατοχή οι αστυνομικοί, που πέρασαν μέσα σε δυο 24ωρα χειροπέδες σε συνολικά ένδεκα άτομα σε περιοχές της Θράκης και άλλα τρία στην Καβάλα! Σε βάρος τους σχηματίστηκαν ξεχωριστές δικογραφίες για παράβαση του νόμου περί όπλων.

Στην Ξάνθη αστυνομικοί της Ασφάλειας συνέλαβαν έναν 38χρονο μετά από έρευνα στην κατοικία του όπου κατέσχεσαν ένα πιστόλι κρότου με ένα αβολίδωτο φυσίγγιο στον γεμιστήρα, ένα εξάρτημα εκτόξευσης φωτοβολίδων, δυο φωτοβολίδες και μια θήκη όπλου και σε χωριό της Ξάνθης συνέλαβαν έναν 39χρονο που είχε ένα πιστόλι κρότου.

Στην Κομοτηνή, οι αστυνομικοί συνέλαβαν έναν 38χρονο που είχε στο σπίτι του ένα πιστόλι κρότου– αερίου με 40 φυσίγγια, ένα εξάρτημα εκτόξευσης φωτοβολίδων και τρεις γεμιστήρες και έναν 32χρονο στην κατοικία του οποίου βρέθηκαν ένα πιστόλι κρότου– αερίου με γεμιστήρα, ένα εξάρτημα εκτόξευσης φωτοβολίδων και τρεις φωτοβολίδες.

Σε ένα χωριό του Έβρου, αστυνομικοί του τμήματος Φερών συνέλαβαν έναν 64χρονο όταν βρήκαν στο σπίτι του ένα πιστόλι κρότου– λάμψης και 62 φυσίγγια. Στο Διδυμότειχο, αστυνομικοί της Ασφάλειας συνέλαβαν έναν 46χρονο που κατείχε ένα πιστόλι κρότου με θήκη και ένα εξάρτημα εκτόξευσης φωτοβολίδων και έναν 50χρονο που επίσης είχε ένα πιστόλι κρότου και ένα εξάρτημα εκτόξευσης φωτοβολίδων.

Στην Αλεξανδρούπολη, συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Ασφάλειας ένας 66χρονος και ένας 56χρονος που κατείχαν οκτώ όπλα κρότου με 12 φυσίγγια στους γεμιστήρες και δυο εξαρτήματα εκτόξευσης φωτοβολίδων, ένας 54χρονος που κατείχε δυο πιστόλια κρότου με 50 φυσίγγια και θήκες και εξαρτήματα εκτόξευσης φωτοβολίδων και ένας 69χρονος που είχε στο σπίτι του ένα πιστόλι κρότου με γεμιστήρα και 38 φυσίγγια και ένα εξάρτημα εκτόξευσης φωτοβολίδων.

Αλλά και σε χωριά της Καβάλας, αστυνομικοί της Ασφάλειας συνέλαβαν έναν 55χρονο, έναν 47χρονο και έναν 61χρονο, που είχαν συνολικά στα σπίτια τους πέντε πιστόλια κρότου– αερίου με 54 φυσίγγια και τρία εξαρτήματα εκτόξευσης φωτοβολίδων. Όλα τα όπλα, τα φυσίγγια και οι φωτοβολίδες κατασχέθηκαν και οι δράστες οδηγήθηκαν στους κατά τόπους εισαγγελείς.

kostasxan.blogspot.com

loading...