Αλλεργιογόνο στο κόκκινο κρέας συνδέεται με την καρδιακή νόσο!

Αν και τα υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών στο κόκκινο κρέας είναι γνωστό από καιρό ότι συμβάλλουν στην καρδιακή νόσο για τους ανθρώπους εν γένει, το νέο επιστημονικό εύρημα υποδηλώνει ότι μια υποομάδα του πληθυσμού μπορεί να διατρέχει αυξημένο κίνδυνο εξαιτίας ευαισθησίας στο εν λόγω αλλεργιογόνο.

“Αυτό το νέο εύρημα από μια μικρή ομάδα θεμάτων από τη Βιρτζίνια εγείρει την ενδιαφέρουσα πιθανότητα ότι η αλλεργία στο κόκκινο κρέας μπορεί να είναι ένας μη αναγνωρισμένος παράγοντας καρδιακών παθήσεων”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Coleen McNamara, καθηγήτρια Ιατρικής στο Καρδιοαγγειακό Ερευνητικό Κέντρο του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια. Και πρόσθεσε: “Αυτά τα προκαταρκτικά ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω κλινικές μελέτες σε μεγαλύτερους πληθυσμούς από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές και πρόσθετες εργαστηριακές εργασίες”.

Πόσοι έχουν ευαισθησία σε αυτό το αλλεργιογόνο στο κόκκινο κρέας;
Ο αριθμός των ατόμων με αλλεργίες στο κόκκινο κρέας στις ΗΠΑ είναι ασαφής, αλλά οι ερευνητές εκτιμούν ότι μπορεί να είναι το 1% του πληθυσμού σε ορισμένες περιοχές. Ο αριθμός των ατόμων, που αναπτύσσουν αντισώματα αίματος στο αλλεργιογόνο του κόκκινου κρέατος χωρίς εμφανή συμπτώματα είναι πολύ υψηλότερο: έως και 20% του πληθυσμού σε ορισμένες περιοχές, λένε οι ερευνητές.

Μόλις τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες αναγνώρισαν αυτό το κύριο αλλεργιογόνο στο κόκκινο κρέας, που ονομάζεται γαλακτόζη-α-1 (galactose-α-1),3-γαλακτόζη (3-galactose), ή α-Gal (alpha-Gal), ένα είδος σύνθετου σακχάρου. Διαπίστωσαν, επίσης, ότι ένα τσιμπούρι (με το όνομα Lone Star) ευαισθητοποιεί τους ανθρώπους σε αυτό το αλλεργιογόνο όταν τους δαγκώνει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αλλεργίες στο κόκκινο κρέας τείνουν να είναι πιο συχνές όταν αυτά τα τσιμπούρια ευδοκιμούν σε μια περιοχή, όπως οι νοτιοανατολικές ΗΠΑ, αλλά και άλλες περιοχές, όπως το Long Island στη Νέα Υόρκη.

Αλλεργιογόνα και κίνδυνος για την καρδιά
Οι ερευνητές υποψιάζονταν εδώ και καιρό ότι τα αλλεργιογόνα μπορεί να προκαλούν ορισμένες ανοσολογικές αλλαγές που με την σειρά τους σχετίζονται με την συσσώρευση πλάκας και την φραγή στις αρτηρίες, αλλά κανείς δεν είχε εντοπίσει κάποια συγκεκριμένη ουσία που είναι υπεύθυνη για αυτό το αποτέλεσμα. Στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές έδειξαν για πρώτη φορά ότι ένας συγκεκριμένος δείκτης αίματος για την αλλεργία στο κόκκινο κρέας συσχετίστηκε με υψηλότερα επίπεδα αρτηριακής πλάκας ή με λιπαρές συσσωρεύσεις στην εσωτερική επένδυση των αρτηριών. Ο δείκτης αίματος που ταυτοποίησαν είναι ένας τύπος αντισώματος (ανοσοσφαιρίνη) που εμφανίζεται συγκεκριμένα στο αλλεργιογόνο α-Gal.

Πώς έγινε η έρευνα
Για να προσδιοριστεί αυτός ο δείκτης αίματος, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος από 118 ενήλικες και ανίχνευσαν αντισώματα στο α-Gal, τα οποία υποδείκνυαν ευαισθησία στο κόκκινο κρέας, στο 26% αυτών. Στην συνέχεια οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συσσώρευση πλάκας ήταν 30% υψηλότερη στους ασθενείς με ευαισθησία στο α-Gal, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν είχαν ευαισθησία σε αυτό το αλλεργιογόνος. Αυτές οι πλάκες, χαρακτηριστικό της αθηροσκλήρωσης (σκλήρυνση των αρτηριών), τείνουν επίσης να είναι πιο δομικά ασταθείς, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν αυξημένη πιθανότητα να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα επιστημονικά στοιχεία για την συσχέτιση ανάμεσα στο αλλεργιογόνο στο κόκκινο κρέας και της καρδιακής νόσου εξακολουθούν να είναι προκαταρκτικά, επισημαίνουν οι ερευνητές και σχεδιάζουν να διεξαγάγουν λεπτομερείς μελέτες σε ζώα και ανθρώπους για να επιβεβαιώσουν τα αρχικά τους ευρήματα. Επί του παρόντος, η μοναδική θεραπεία για την αλλεργία στο κόκκινο κρέας, μόλις αυτή εντοπιστεί, είναι η αυστηρή αποφυγή του κόκκινου κρέατος στην διατροφή του ασθενούς.

Μέχρι να διευρυνθεί η εν λόγω μελέτη, οι καταναλωτές ενθαρρύνονται να ακολουθήσουν τις τρέχουσες συστάσεις για έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Αυτό περιλαμβάνει την προσαρμογή σε μια υγιεινή διατροφή, όπως η κατανάλωση πολλών λαχανικών, φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως και άλλων υγιεινών καρδιακών τροφών. Το άπαχο κόκκινο κρέας μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας υγιεινής διατροφής για όσους δεν είναι αλλεργικοί. Άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής που σχετίζονται με την καρδιά περιλαμβάνουν επίσης την επιδίωξη ενός υγιούς σωματικού βάρους, την διαχείριση του άγχους, την αύξηση της σωματικής άσκησης και το κόψιμο του καπνίσματος.

loading...

1 thought on “Αλλεργιογόνο στο κόκκινο κρέας συνδέεται με την καρδιακή νόσο!

Comments are closed.