Απόφαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Κάθε μέρα που περνάει το αφήγημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ δέχεται καινούργια πλήγματα από την επιδείνωση της διεθνούς οικονομικής και πολιτικής κρίσης. Τη βδομάδα που πέρασε «έσκασε» η ιταλική βόμβα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκαλεί πολιτική κρίση καθώς
μπλοκάρει για χάρη της ΕΕ μια κυβέρνηση που βγήκε με πρόγραμμα αμφισβήτησης της ευρωζώνης και διορίζει πρωθυπουργό τον τεχνοκράτη «ψαλιδοχέρη» του ΔΝΤ! Το ότι η διαμάχη αφορά μερίδες της ιταλικής αστικής τάξης (στέλεχος των τραπεζών και του Μπερλουσκόνι ήταν ο προτεινόμενος υπουργός οικονομικών) δεν μπορεί να κρύψει από την μια το βάθος της οικονομικής και πολιτικής κρίσης και από την άλλη την έκταση του απόρριψης της ΕΕ από τις λαϊκές μάζες που όλο και δυναμώνει! Ο πρόεδρος της Ιταλίας και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αποδεικνύουν ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η σταθερότητα του καπιταλιστικού οικονομικού τους συστήματος. Μπροστά  σε αυτό δεν διστάζουν να καταπατούν και αυτούς τους κουτσουρεμένους  αστικούς δημοκρατικούς θεσμούς. Οι κυβερνήσεις τεχνοκρατών στην Ιταλία έχουν φέρει μόνο ένα αποτέλεσμα, την ενίσχυση της ακροδεξιάς και τη φιλελεύθερη επίθεση. Μια κυβέρνηση της Λέγκας του Βορρά και του κινήματος των 5 αστέρων δε θα είναι τίποτα λιγότερο από μια ρατσιστική, ξενοφοβική κυβέρνηση σκληρής φιλελεύθερης επίθεσης στους εργαζόμενους, μαζικών απελάσεων μεταναστών και βύθισης προσφύγων στη θάλασσα, όπως κι αν θέλει να παρουσιάζεται. Στην Ισπανία ο μισητός Ραχόι αποχωρεί κάτω από το βάρος των σκανδάλων. Τα βαριά σύννεφα στην τουρκική οικονομία συσσωρεύονται σαν αποτέλεσα της κρίσης και των πολέμων που διεξάγει το καθεστώς Ερντογάν εντείνοντας την αβεβαιότητα στην περιοχή και δυσκολεύοντάς τον στις παραμονές εκλογών.  Λίγες βδομάδες πριν η κυβέρνηση του Μάκρι της Αργεντινής κατέφυγε στο ΔΝΤ για να σώσει το νόμισμά της που κατέρρεε μετά την άνοδο των επιτοκίων που αποφάσισε η αμερικάνικη κεντρική τράπεζα. Είναι και αυτό ένα δείγμα της αδυναμίας μιας καπιταλιστικής διαχείρισης που αφήνει άθικτο το κεφάλαιο και τους νόμους του.

Οι αγορές τινάζουν τα επιτόκια σε απαγορευτικά επίπεδα και τα επιτελεία της ΕΕ ξεσκεπάζονται σαν αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή υπηρέτες του κεφαλαίου που ποδοπατούν τη δημοκρατία όπου μπορούν για να επιβάλουν τα συμφέροντα των τραπεζών. Στη Γαλλία ο Μακρόν εξαπολύει επιθέσεις στην εργατική τάξη και τη νεολαία, στη Γερμανία η συγκυβέρνηση δεξιάς και σοσιαλδημοκρατών προσαρμόζεται στις ρατσιστικές κραυγές των φασιστών. Αυτά είναι τα πρότυπα του Μητσοτάκη στην Ελλάδα και τον ίδιο δρόμο ακολουθεί και η κυβέρνηση Τσίπρα.

2.            Οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για το τέλος του μνημονίου και  «καθαρή έξοδο» στις αγορές, ηχούν όλο και περισσότερο σαν κακόηχο αστείο, καθώς οι βασικές δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση σε βάθος δεκαετιών όχι μόνο δεν καταργούν αλλά μονιμοποιούν το «μνημονιακό κεκτημένο» και την επιτροπεία.

Παράλληλα με την πολιτική μόνιμης συντριβής των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων στο εσωτερικό, συνεχίζει την πολιτική πλήρους ευθυγράμμισης με τις επιλογές των ΗΠΑ ΝΑΤΟ για την γεωπολιτική και οικονομική αναβάθμιση του ρόλου της ελληνικής αστικής τάξης στην περιοχή.

Τόσο η μνημονιακή / καπιταλιστική επίθεση σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής όσο και η απόπειρα γεωπολιτικής και οικονομικής αναβάθμισης της ελληνικής αστικής τάξης στο εξωτερικό αποτελούν δύο αλληλένδετες επιλογές του κεφαλαίου με στόχο την υπέρβαση της κρίσης του ελληνικού καπιταλισμού και την διαμόρφωση ενός νέου εκμεταλλευτικού μοντέλου της λεγόμενης «μεταμνημονιακής κανονικότητας».  Με τέτοιο τρόπο πρέπει λοιπόν να αντιμετωπιστούν και από το εργατικό και λαϊκό κίνημα και την αριστερά.

3.            Με αυτές τις εξελίξεις αλλά και με βάση την απόφαση της Συνδιάσκεψης κεντρικό καθήκον για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, για το επόμενο χρονικό διάστημα είναι να δώσει τις δυνάμεις της ώστε η λαϊκή δυσαρέσκεια να προσανατολιστεί «αριστερά, ανατρεπτικά» στον αγώνα για τον κλονισμό και την ανατροπή της πολιτικής κεφαλαίου-ΕΕ-ΔΝΤ. Για να αλλάξει ο πολιτικός συσχετισμός δυνάμεων σε όφελος του αντικαπιταλιστικού προγράμματος και μετώπου. Για να ανοίξει ο δρόμος για να πάρουν οι εργαζόμενοι και ο λαός τον πλούτο και την εξουσία στα χέρια τους. Να μην κερδίσουν από την λαϊκή δυσαρέσκεια και απόγνωση οι δυνάμεις του συστήματος, δεξιές και ακροδεξιές.

Επομένως με βάση τις αποφάσεις της πρόσφατης συνδιάσκεψής της το επόμενο διάστημα και μέχρι το φθινόπωρο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να ιεραρχήσει τα εξής ζητήματα:

4.            Το πιο κρίσιμο μέτωπο πάλης για το αμέσως επόμενο διάστημα είναι η πρωτοπόρα δράση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ενάντια στην 4η αξιολόγηση και την επιτροπεία σε βάθος δεκαετιών που έχει ήδη συμφωνήσει η κυβέρνηση με την ΕΕ και το ΔΝΤ..   .

Η απεργιακή κλιμάκωση και το άπλωμα της εργατικής αντίστασης είναι και ρεαλιστικό και αναγκαίο καθήκον, ανεξάρτητα από την στάση υπονόμευσης και αδράνειας της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας. Το επιβεβαιώνουν οι εργαζόμενοι της Cosco που συνεχίζουν απεργιακά και μετά τις 30 Μάη κερδίζοντας τη συμπαράσταση όλων των εργαζόμενων. Στηρίζουμε όλους τους αγώνες ενάντια στη διαιώνιση του μνημονιακού σφαγείου για να βγαίνουν τα 65 δις που χρειάζονται για τη πληρωμή του χρέους την ερχόμενη τετραετία, σε άρρηκτη σύνδεση με τους βασικούς στόχους του αντικαπιταλιστικού προγράμματος, όπως την διαγραφή του χρέους, τη διεθνιστική αποδέσμευση από  την ΕΕ, τον εργατικό έλεγχο κλπ.

Πρωτοστατούμε στη μάχη για πανεργατική απεργία και κινητοποιήσεις το διάστημα μέχρι τις 15 Ιούνη που θα έρθουν για ψήφιση στην Βουλή το νομοσχέδιο με τα  55 «προαπαιτούμενα» και το νέο «μεσοπρόθεσμο» και παραπέρα μέχρι και τις 21 Ιούνη που θα συνεδριάζει το eurogroup

Οι αγώνες αυτοί δεν είναι το τέλος αλλά συνέχεια των αγώνων του εργατικού και λαϊκού κινήματος για να ξηλωθεί το μνημονιακό σφαγείο, του κεφαλαίου, όποιο όνομα κι αν του δώσει η κυβέρνηση, των αγώνων για μαζικές προσλήψεις/μονιμοποίηση των συμβασιούχων κόντρα στις απολύσεις και την ανεργία, για το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων / κατάργηση του ταμείου ξεπουλήματος, ριζικές αυξήσεις στους μισθούς, πλήρη επαναφορά των ΣΣΕ και όλα το εργατικό πρόγραμμα που επεξεργαστήκαμε στην Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

5.            Οργανώνουμε μεγάλη πολιτική καμπάνια στους εργαζόμενους και το λαό για την ολόπλευρη προπαγάνδιση των αποφάσεων της Συνδιάσκεψης και της πολιτικής πρότασης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, εννοείται σε σύνδεση με τις πολιτικές εξελίξεις και τα βασικά μέτωπα της περιόδου,  με προβολή του αντικαπιταλιστικού προγράμματος με έμφαση στο ζήτημα της διαγραφής του χρέους,  και προσπάθεια συσπείρωσης δυνάμεων.

Στην κατεύθυνση αυτή:

 θα κυκλοφορήσεις προκήρυξη και αφίσα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ
οργανώνουμε εκδηλώσεις των Τοπικών και κλαδικών επιτροπών
Οργανώνουμε εκδηλώσεις όλες τις  μεγάλες πόλεις μέχρι τέλος του Ιούνη.
Παράλληλα με τις παραπάνω μάχες η ΚΣΕ θα πάρει πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα, με βάση και τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνδιάσκεψής της, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του πόλου της αντικαπιταλιστικής αριστεράς μέσα από την αναδιατύπωση της «πρότασης πολιτικής συνεργασίας των αντικαπιταλιστικών, αντιιμπεριαλιστικών, αντιδιαχειριστικών δυνάμεων» και με έμφαση στους χιλιάδες αγωνιστές που αποδεσμεύονται από το ρεφορμισμό και ψάχνουν αριστερή  αντικαπιταλιστική εναλλακτική.

6.       Αδιάσπαστη πλευρά της δράσης μας το επόμενο διάστημα είναι η ανάπτυξη της αντιπολεμικής, αντιιμπεριαλιστικής και διεθνιστικής δράσης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Πόσο μάλλον που το επόμενο διάστημα θα υπάρχουν πολύ σοβαρές εξελίξεις τόσο με το κλείσιμο της συμφωνίας με την Δημοκρατία της Μακεδονίας όσο και με τον συνεχιζόμενο αντιδραστικό ανταγωνισμό Ελλάδας-Τουρκίας. Καταγγέλλουμε όλα τα εθνικιστικά συλλαλητήρια για τη Μακεδονία που στήνονται από τον ακροδεξιό συρφετό.  Αναπτύσσουμε την παρέμβασή μας ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας μέσω του αιματοβαμμένου «άξονα» με το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ και τη δικτατορία της Αιγύπτου, τις αντιδραστικές κόντρες για τις ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο με βάση τις διατυπωμένες θέσεις μας.

Στην κατεύθυνση αυτή η ΑΝΤΑΡΣΥΑ:

·         Θα αναπτύξει αυτοτελή πολιτική δράση και πλατιά εξόρμηση στους εργαζόμενους με προκήρυξη και αφίσα.

·         Ανέλαβε μια σημαντική πολιτική πρωτοβουλία προς όλες τις δυνάμεις της αριστεράς για κοινή πολιτική δήλωση, συμβολή στην αντιπολεμική δράση του μαζικού κινήματος και  οργάνωση αντιπολεμικών αντιιμπεριαλιστικών κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα, με αποκορύφωμα την νατοική σύνοδο στις 11-12.07, απέναντι στο ΝΑΤΟ, την κυβέρνηση, τον εθνικισμό.

7.Μπαίνουμε μπροστά στις μάχες ενάντια στους φασίστες που προσπαθούν να βγουν από τις τρύπες τους αξιοποιώντας τις εθνικιστικές εκστρατείες για «εθνική συσπείρωση» πότε ενάντια στη Τουρκία πότε ενάντια στη «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Η επίθεση στον Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη ήταν άλλη μια τέτοια επίδειξη δύναμης από τις φασιστικές συμμορίες. Σε μια περίοδο που το αντιφασιστικό κίνημα δυναμώνει σε όλη την Ευρώπη, οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα συνεχίσουν την πάλη ενάντια στην φασιστική απειλή, τον ρατσισμό και τον εθνικισμό με σταθμό ένα μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στην επέτειο στα πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Π. Φύσσα τον Σεπτέμβρη.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ προωθεί την πολιτική της με ενιαίο τρόπο. Τα μέτωπα αυτά δεν είναι ξεκομμένα το ένα από την άλλο. Η κλιμάκωση των αγώνων για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και του λαού ενάντια στο κεφάλαιο και το αστικό πολιτικό σύστημα στο σύνολό του είναι η καλύτερη απάντηση στις εκστρατείες «εθνικής ενότητας» γιατί είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι δεν είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα μπροστά στην «τουρκική επιθετικότητα» ή για το «όνομα της Μακεδονίας». Είναι η πολιτική απάντηση στις πιέσεις της κυβέρνησης και της δεξιάς αντιπολίτευσης για αναμονή μέχρι «να μιλήσουν οι κάλπες». Η πάλη ενάντια στους φασίστες και το ρατσισμό της «ΕΕ-Φρούριο» είναι δύναμη για τους εργατικούς αγώνες ενάντια στα μνημονιακά μέτρα.

8.Το προηγούμενο διάστημα και μετά την Συνδιάσκεψη εκφράστηκαν σοβαρά προβλήματα στην δράση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ιδιαίτερα στον χώρο του εργατικού κινήματος. Τα προβλήματα αυτά προκαλούν σοβαρή πολιτική ζημιά στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την ενότητα και την εμπιστοσύνη του δυναμικού της, την αξιοπιστία της απέναντι σε ευρύτερα στρώματα των εργαζόμενων. Τα προβλήματα αυτά αφορούν διαφορετικά κατεβάσματα ή στήριξη σε διαφορετικά κατεβάσματα σε εκλογές εργατικών σωματείων (ΟΤΑ, επιστισμός), όπως  και στις 30.05.

Το ΠΣΟ επιδιώκει να ανοίξει την συζήτηση για τα ζητήματα αυτά μπροστά σε όλο το δυναμικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με κριτήριο της αποφάσεις της Συνδιάσκεψης, την ενότητα και αποτελεσματικότητα του μετώπου μας.

9.Το ΠΣΟ αποφασίζει να προωθήσει τα πιο άμεσα από τα μέτρα για την καλύτερη οργάνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και πιο συγκεκριμένα: στη συγκρότηση των κάτωθι επιτροπών

·         Οργανωτική επιτροπή

·         Οικονομική επιτροπή

·         Συνδικαλιστική γραμματεία

·         Επιτροπή για ζητήματα πόλης χώρου περιβάλλοντος

·         Γραμματεία νεολαίας

loading...

2 thoughts on “Απόφαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

  1. ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΕΣΥ ΓΑΜΗΜΕΝΕ ΑΛΛΟΔΑΠΕ. ΜΟΛΙΣ ΕΛΘΕΙ ΕΚΕΙΝΗ Η ΑΓΙΑ ΩΡΑ ΘΑ ΤΟ ΦΥΣΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΚΡΥΩΝΕΙ

  2. ποσα παιρνετε απο τον μπαρμπα Γιωργη τον Σορος ωρε ανταρτες του πρωκτου?

Comments are closed.