Όσα δεν ξέρετε για το ευχέλαιο – Πότε και γιατί τελείται το μυστήριο


Το μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου Ευχέλαιο είναι ένα από τα επτά μυστήρια της Εκκλησίας μας.


Το μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου, δεν τελείται για να μας πάνε καλά τα πράγματα, για να μην έχουμε αναποδιές ή απλά για να ικανοποιήσουμε κοινωνικούς λόγους…

Το ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου γίνεται κυρίως σε περιπτώσεις ασθενειών. Για αυτό το λόγο ο Ιερέας εύχεται: «Πάτερ Άγιε, ιατρέ των ψυχών καί των σωμάτων… ίασαι τον δούλον Σου… έκ της περιεχούσης αυτόν σωματικής καί ψυχικής ασθενείας…»

Η πρώτη μας κίνηση είναι να συζητήσουμε το πρόβλημα ή το ζήτημα που μας απασχολεί με τον Ιερέα ή ακόμα καλύτερα με τον πνευματικό μας. Μόνο εκείνος είναι αρμόδιος να μας προτείνει τι είναι καλύτερο να γίνει αναφορικά με το πρόβλημα που θα του αναφέρουμε (αγιασμός, ευχή, λειτουργία, ευχέλαιο, εξομολόγηση κλπ).

Για να τελεστεί το μυστήριο του ιερού ευχελαίου απαιτείται να προηγηθεί εξομολόγηση και νηστεία.

Για την τέλεση του μυστηρίου θα πρέπει να προσκληθούν τουλάχιστον δύο Ιερείς. Επτά Ιερείς τελούν κανονικά το μυστήριο του Ευχελαίου, καθώς επτά είναι και τα Αποστολικά και Ευαγγελικά αναγνώσματα, επτά είναι και οι ευχές.

Αυτοί που θα προσκαλεστούν να παραστούν (συγγενείς, φίλοι) στο Ιερό Ευχέλαιο πρέπει να έχουν επίγνωση του μυστηρίου, διάθεση να συμπροσευχηθούν και να παρακαλέσουν απλά και ταπεινά.Πρέπει δε να έχουμε υπόψη μας την ευαγγελική ρήση «Ούχ ως εγώ θέλω, άλλ’ ως Σύ» καθώς και την Κυριακή προσευχή «γενηθήτω το θέλημα Σου…» και τέλος να ζητάμε πρωτίστως την ίαση της ψυχής και μετά του σώματος.

Που είναι γραμμένο και ποιος μας λέει για το Ευχέλαιο;
Στην επιστολή του Ιακώβου. O Απόστολος Ιάκωβος, o Aδελφόθεος, στην επιστολή του λέει: «Εάν κάποιος είναι άρρωστος, να προσκαλέσει τους πρεσβυτέρους της Εκκλησίας να προσευχηθούν γι’ αυτόν καί να τον αλείψουν με λάδι, επικαλούμενοι το όνομα του Κυρίου…» (Ίακ. ε’, 13-15).

«Ασθενεί τις εν υμίν; προσκαλεσάσθω τους πρεσβυτέρους της εκκλησίας, και προσευξάσθωσαν επ’ αυτόν αλείψαντες αυτόν ελαίω εν τω ονόματι του Κυρίου·…»

Με το μυστήριο του ιερού ευχελαίου, αποτυπώνεται η άπειρη αγάπη της Εκκλησίας μας προς τον ασθενούντα συνάνθρωπο μας. Η διάθεση, το ενδιαφέρον για ουσιαστική βοήθεια και συμμετοχή στον ανθρώπινο πόνο. Συμπάσχει, συμπροσεύχεται, εύχεται, ελπίζει στην ίαση του ασθενούς με την παράκληση προς στον Κύριο Ιησού Χριστό.

Ωστόσο, το Ιερό Ευχέλαιο, είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για προσευχή και άφεση των συγγνωστών αμαρτημάτων μας:

«Το ιερό Ευχέλαιο γίνεται και επί υγιαινόντων για τη συγχώρηση των αμαρτημάτων που από άγνοια ή λήθη ή όσα εξ ανεπαρκείας δεν διακρίνει ως αμαρτήματα ο διαπράττων και τα όσα εκ καταπτώσεως αδυνατεί να εξαγορεύσει.
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger

4 σχόλια :

 1. ΑΝΤΕ ΝΤΕΕΕ!!! ΤΣΑΠΕΛΟΕΙΔΗ ΤΟΞΟΚΡΟΤΑΛΕ ΑΡΧΙΝΑ ΤΑ ΕΥΧΕΛΑΙΑ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΓΑΛΕΙΣ ΚΑΝΑΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ ΜΟΛΙΣ ΣΕ ΡΙΞΟΥΝ ΜΕΣΑ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. https://www.pare-dose.net/3767

  Περί ποιμνίων γενικώς...

  Ποιμνίωσις και ποιμνίτης
  Οι περισσότερες ασθένειες θεραπεύονται με ειδική αγωγή που επιβάλλει η ιατρική επιστήμη. Υπάρχουν όμως μερικές που είναι ανίατες, αλλά όχι θανατηφόρες, είναι παρούσες με εξάρσεις και υφέσεις, ώστε να κάνουν το άτομο να είναι συνεχώς ασθενές, κακοδιάθετο και δυστυχισμένο. Μια από τις ασθένειες της ψυχής που δεν θεραπεύεται, αλλά κάνει τον ασθενή χρονίως πάσχοντα, είναι η ποιμνίωσις. Αυτή είναι μια ασθένεια στο τελευταίο στάδιο της, διότι εκεί ο ασθενής έχει αφεθεί πλήρως και έχει κυριευτεί από τον ιό της νόσου.

  Πίσω από κάθε ποιμνίωση βρίσκεται ένας εξαίσιος ποιμνίτης, ένας δηλαδή ταλαντούχος ασθενής, αντιπρόσωπος κάποιου θεού. Αποτελεί δε αυτός ειδική περίπτωση ψυχασθενείας και αντικείμενο Ψυχιατρικής, σαν ιδεώδης τύπος σαδιστή και σαδισμού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εχεις φαει πουτσο μμουσουλμανικο εσυ τα κωλοβαρδουλα σου ανοιχτα σαν μπαλκονοπορτες ειναι
   τρελαθηκεσ απο αγφγανικες τςσουμπαμπες ευκλανιος εγινες...Αιντε στον μπαχτιαρ αιντε στον μπαχτιαρ...

   Διαγραφή
 3. Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΑΣΧΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΥΤΑΤΗ ΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΓΙΑΤΡΕΙΑ 12:55 μ.μ ..... ΕΙΝΑΙ Η ΨΩΡΙΑΣΗ ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΧΕΙ ΦΑΕΙ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ .... ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΣ ΝΑ ΣΕ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΙΕΡΕΑΣ ΜΠΑΣ ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΣΕ ΛΥΠΗΘΕΙ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή