Οι γυναίκες πρόσφυγες κινδυνεύουν ακόμα από την κλειτοριδεκτομή

Ένα θέμα - ταμπού για πολλές κοινότητες προσφύγων και μεταναστών θίγει στη νέα μελέτη του το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα και αφορά τον ακρωτηριασμό γενετικών οργάνων των κοριτσιών.

Ένα θέμα - ταμπού για πολλές κοινότητες προσφύγων και μεταναστών θίγει στη νέα μελέτη του το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα και αφορά τον ακρωτηριασμό γενετικών οργάνων των κοριτσιών. Η μελέτη παρουσιάστηκε χθες στην Αθήνα προκειμένου να ανοίξει διάλογος για τις πολιτικές παρέμβασης προκειμένου να μην υπόκεινται τα κορίτσια σε αυτή την μορφή έμφυλης βίας. Άλλωστε, ανάμεσα στις 6 χώρες της Ε.Ε. όπου διεξήχθη η έρευνα, η Ελλάδα έρχεται δεύτερη μετά τη Μάλτα στην εκτίμηση κινδύνου για τον ακρωτηριασμό γενετικών οργάνων σε γυναίκες που προέρχονται από αφρικανικές και αραβικές χώρες.

“Ζητούμενο για εμάς είναι η ασφαλής διαμονή των γυναικών” τόνισε η Φωτεινή Κούβελα, γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων, υπογραμμίζοντας ότι για την προστασία αυτών των γυναικών από την έμφυλη βία αξιοποιούνται οι υφιστάμενες δομές φιλοξενίας για κακοποιημένες γυναίκες. Από την πλευρά της, η Ελένη Πετράκη, εκ μέρους της Υπηρεσίας Ασύλου, διαβεβαίωσε ότι “οι γυναίκες που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό γενετικών οργάνων αναγνωρίζονται ως θύματα βίας”, όπως επίσης και “οι γυναίκες που μπορεί να μην έχουν ακρωτηριαστεί, αλλά στη χώρα τους διατρέχουν αυτόν τον κίνδυνο”. Ωστόσο, όπως εξήγησε “είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί από την υπηρεσία ασύλου, γιατί αυτές οι γυναίκες είναι φοβισμένες”.

“Ο ακρωτηριασμός γενετικών οργάνων είναι ένα έθιμο που δεν σχετίζεται υποχρεωτικά με το Ισλάμ και γιαγιάδες ή θείες από χώρες όπως η Σομαλία ή το Σουδάν είναι αυτές που μπορούν να ωθήσουν τα κορίτσια στον ακρωτηριασμό ως δείγμα αγνότητας προς τον σύζυγο ή για να αποφεύγεται η μοιχεία ή μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη” εξηγεί στην “Α” η ερευνήτρια Νέλλη Καμπούρη μιλώντας για τη δυσκολία συλλογής στοιχείων, αφού, όπως επισημαίνει, “πρόκειται για θέμα ‘ταμπού’”.

Από την έρευνα προέκυψε ότι “αρκετοί νέοι άνδρες απορρίπτουν τις αντιλήψεις που οδηγούν στον ακρωτηριασμό” λέει η Νέλλη Καμπούρη. Ωστόσο, όπως μας εξηγεί, δεν λείπουν και αυτοί που συσχετίζουν τον ακρωτηριασμό με τις κλιματολογικές συνθήκες. “Αρκετοί νέοι άνδρες υποστηρίζουν ότι δεν χρειάζεται οι γυναίκες να ακρωτηριάζουν τα γενετικά τους όργανα γιατί στην Ευρώπη το κλίμα είναι ψυχρότερο και άρα οι γυναίκες δεν έχουν σεξουαλική επιθυμία, αφού η ζέστη είναι αυτή που την προκαλεί” σημειώνει η ερευνήτρια.

Με βάση την έρευνα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα, στην Ελλάδα, τα κορίτσια που προέρχονται από μεταναστευτικό ή προσφυγικό πληθυσμό διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για ακρωτηριασμό γενετικών οργάνων και προέρχονται από χώρες όπως η Αίγυπτος, η Αιθιοπία και η Νιγηρία. Οι ερευνητές έχουν λάβει δύο σενάρια, ένα υψηλού και ένα χαμηλού κινδύνου, εκτιμώντας τη διακύμανση από 25% - 43%. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, στη Μάλτα τα κορίτσια από αφρικανικές και αραβικές χώρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, που κυμαίνεται από 39% έως 57%. Χαμηλότερο κίνδυνο διατρέχουν αυτές οι γυναίκες στο Βέλγιο (16% - 27%), στην Ιταλία (15% - 24%), τη Γαλλία (12% - 21%) και την Κύπρο (12% - 17%).

/left.gr/
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

 1. ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΦΕΡΑΝ.....Μ Ο Κ Ο.......ΣΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΤΙΒΑΖΟΝΤΑΙ......ΑΠΛΗΤΟΙ....ΑΞΕΣΤΟΙ.....ΑΡΚΕΤΟΙ.......ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ......ΑΓΑΝΑΚΤΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ........ΑΙΣΧΟΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. να πανε στις πατριδες τους και να κανουν και βυζεκτομη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εδώ ο κόσμος καίγεται εμείς με το Μ...ι των βρωμιαρηδων σχολουμαστε!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ένα φρικτό έθιμο για την υποβάθμιση και μονο της γυναίκας.
  Ούτε αγνότητα ούτε ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ούτε προστασία της δίνει ο ακρωτηριασμός της κλειτοριδας της και η συρραφή της, αφού ο κόλπος παραμένει ανοικτός.
  Μόνο την αυτοικανοποίηση της στερούν για πάντα και την υπέροχη αίσθηση του οργασμού που ερχετε απο εκει,οπου η φύση της το έδωσε απλόχερα.
  Δυστυχώς σαν γιατρός και γυναίκα το πολεμάω συνεχεια και ελπίζω σε ένα καλύτερο αύριο!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]
Loading...

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]