Τσίπρας: Βρισκόμαστε εδώ για να πράξουμε το πατριωτικό μας καθήκον

«Βρισκόμαστε εδώ για να αναμετρηθούμε με το βάρος της δικής μας ιστορική ευθύνης. Για να απευθυνθούμε στους λαούς μας και στους λαούς των Βαλκανίων. Λαούς βασανισμένους στο διάβα της ιστορίας, χτυπημένους από περιφερειακές, διεθνείς αλλά και αδελφοκτόνες συρράξεις,
εθνοκαθάρσεις, αλλαγές συνόρων, παραχαράξεις της αλήθειας, την επιβολή και την κυριαρχία του φόβου. Βρισκόμαστε εδώ για να διαπράξουμε και οι δυο το πατριωτικό μας καθήκον.  Φίλε Ζόραν, όταν συναντηθήκαμε πριν από 6 μήνες στο Νταβός, πολύ λίγοι πίστευαν ότι θα τα καταφέρουμε. Η κοινή μας βούληση ξεπέρασε τους φόβους. Δεν θα μπορούσαμε να βρούμε καλύτερη μέρα για να υπογράψουμε αυτή τη συμφωνία από τη μέρα των γενεθλίων του Μ.Νίμιτς που επί 24 χρόνια παλεύει για αυτό το θέμα.

Η βιωσιμότητα μιας συμφωνίας δεν εξαντλείται στο νομικό της τμήμα, χρειάζεται να ριζώσει στις συνειδήσεις των λαών. Γι” αυτό επενδύουμε σήμερα στα έργα σύνδεσης των δυο χωρών. Είμαι σίγουρος ότι οι λαοί μας θα αποτελέσουν παράδειγμα συναδέλφωσης σε μια περίοδο & περιοχή συγκρούσεων και αποσταθεροποίησης. Ολόκληρη η ανθρωπότητα χρειάζεται παραδείγματα σαν το δικό μας, λαών που αποτινάσσουν το μίσος και προχωρούν.

Θέλω να σας εκμυστηρευτώ ότι είμαι λάτρης της βαλκανικής μουσικής, με τα χάλκινα όργανα. Εξέχουσα θέση σε αυτήν έχουν τα μοιρολόγια αλλά και τα τραγούδια της χαράς, που υμνούν τη γέννηση και την ομορφιά της φύσης και των ανθρώπων μας. Ένα τέτοιο τραγούδι ξεκινάμε να γράφουμε μαζί εδώ στις Πρέσπες. Οι λαοί μας χόρτασαν από μοιρολόγια. Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε ξανά για τη γέννηση του κοινού μας μέλλοντος, να τραγουδήσουμε ξανά χαρούμενα τραγούδια στα Βαλκάνια»

Ζαεφ: Πρέπει να μαθαίνουμε από την ιστορία

«Σε ευχαριστώ για το θάρρος και το κουράγιο Αλέξη Τσίπρα. Δεν ήταν εύκολο. Αλλά αξίζει για το κοινό μας μέλλον. Τις 3 τελευταίες δεκαετίας διδαχτήκαμε πολλά πράγματα. (…) Πρέπει να μαθαίνουμε από την ιστορία και διαρκώς επαναλαμβάναμε ότι οι χώρες πρέπει να ζουν σε ειρήνη, ώστε να επικρατεί ειρήνη και στον κόσμο. Δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα χωρίς θάρρος. Το θάρρος είναι η μεγαλύτερη ανδρεία» είχε πει ο Αριστοτέλης.. Πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη, τόλμη και ελπίδα. Η υπογραφή της τελικής συμφωνίας είναι στρατηγικής σημασίας για το μέλλον των δυο χωρών και μπορεί να μετατοπίσει βουνά. Αυτό που επίκειται είναι να ανοίξουμε τα σύνορα με τις γειτονικές χώρες, για συνεργασίες χωρίς εντάσεις. Να οικοδομήσουμε κοινή ευημερία μέσω ισχυρότερης συνεργασίας στον οικονομικό τομέα»

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έφτασε γύρω στις 10:30 το πρωί στο παραλίμνιο χωριό Ψαράδες, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον Μάθιου Νίμιτς, ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, τον επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν και την Ροζμαρί Ντι Κάρλο, εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, αναπληρώτρια γ.γ. για Πολιτικές Υποθέσεις.

Από την απέναντι πλευρά έφτασε στους Ψαράδες ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, με σκάφος μέσω της λίμνης, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. Αν δεν το επιτρέψουν, θα φτάσουν οδικώς από τη νέα συνοριακή διάβαση στην περιοχή του Λαιμού, η οποία άρχισε να λειτουργεί πρόσφατα.

Τεράστιο το ενδιαφέρον των ΜΜΕ

Το ενδιαφέρον των ΜΜΕ για την κάλυψη της τελετής υπογραφής της συμφωνίας είναι μεγάλο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έχουν διαπιστευτεί περίπου 170 δημοσιογράφοι, εικονολήπτες και τεχνικοί, τόσο από την Ελλάδα και την πΓΔΜ, αλλά και από τη Βουλγαρία και τη Σερβία.

loading...

8 thoughts on “Τσίπρας: Βρισκόμαστε εδώ για να πράξουμε το πατριωτικό μας καθήκον

  1. Γάμω το Μουνι που σε πέταγε μπάσταρδε ανθελληνικό σκουλικι αλλά τι περιμένεις από μιας πουτανας γιο

  2. μουνοπανο καταραμενε και εσυ και τα παιδια που θα σπειρεισ να μην βρεισ ποτε σου ησυχια μουνοπανο καταρα σε εσενα και ολουσ σας καταρα μουλε καταραμενοι να ειστε σε ολη σας την ζωη καταραμενοι να ειστε…

  3. Σήμερα είναι εκεί για να δωρίσει την ιστορία μας και την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ , προκειμένου να φανεί αρεστός στους προστάτες του προκειμένου να τον κρατήσουν στην εξουσία , γιατί η εξουσία είναι το πρόβλημά του , την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και όλη την ΕΛΛΑΔΑ τις έχει γραμμένες , την διατήρησή της εξουσίας διαπραγματεύτηκε ο ΧΑΖΟΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ μαζί την άλλη ΜΟΣΧΑΡΟΚΕΦΑΛΗ , υπουργό εξωτερικών , νομίζω ήλθε ο καιρός να ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ……

  4. Σου εύχομαι ρε προδοτη καρκινο στα αρχιδια σε σενα και στην οικογένεια σου.

  5. ΘΑ ΣΟΥ ΕΞΗΓΗΣΩ ΚΑΡΙΟΛΗ ΚΟΝΤΟΣΤΟΥΠΗ ΑΠΛΥΤΕ ΠΑΜΠΛΟΥΤΕ ΜΠΑΣΤΑΡΔΕ ΟΤΑΝ ΕΛΘΕΙ ΕΚΕΙΝΗ Η ΩΡΑ!!! ΣΥΝΤΟΜΑ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ….ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΙΜΑΙ ΜΠΑΣΤΑΡΔΕ ΚΟΝΤΕ ….ΘΑ ΣΟΥ ΕΞΗΓΗΣΩ………

  6. ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΩΝ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΤΟΣΥΜΜΟΡΙΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ 1946 ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1949 ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΛΑΙ ΣΦΑΓΙΑΣΑΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΩΝ ΦΟΝΙΑΔΩΝ ΠΟΥ ΒΡΗΚΑΝ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΣΤΗΝ ΤΟΤΕ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΥΙΑ,ΣΗΜΕΡΑ ΕΚΔΙΚΗΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΛΙΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ.ΑΣ ΩΨΟΝΤΑΙ ΟΣΟΙ ΤΟΥΣ ΕΦΕΡΑΝ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ….

  7. ETSI ΠANE TA SKATA ANTAMA ΚΑΙ ΑΓΚΑΛΙΑ Ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΣΠΟΥΔΑΣΜΕΝΟΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

  8. Σε καλή μεριά τα εκατομμύρια έχει γυρίσματα ο καιρός…..

Comments are closed.