Καταρρέει η κυβέρνηση στα Σκόπια: «Είμαστε Μακεδόνες» βροντοφωνάζουν οι εθνικιστικές οργανώσεις!

Μύλος στην κυριολεξία στην γειτονική χώρα μετά το διάγγελμα του Σκοπιανού πρωθυπουργού για την συμφωνία με την Ελλάδα, που έχει φέρει την εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας ένα χρόνο πίσω στον Απρίλιο του 2017, και στην επίθεση ενόπλων εθνικιστικών ομάδων στο κοινοβούλιο της χώρας.

VMRO-DPMNE και πρόεδρος της ΠΓΔΜ δεν στηρίζουν την συμφωνία με την Ελλάδα, απαιτούν διαβουλεύσεις και υποχρεωτικό δημοψήφισμα, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες φέρουν ρωσικό «δάκτυλο» να ξεσηκώνει τις εθνικιστικές οργανώσεις στην χώρα σε ένα σκηνικό που θυμίζει τα γεγονότα του κοινοβουλίου πριν ένα χρόνο και κάτι.

Η οργάνωση «Νεολαία για τη Μακεδονία» ανακοίνωσε μαζική διαμαρτυρία εναντίον της αλλαγής ονόματος των Σκοπίων στις 23 Ιουνίου αυξάνοντας την ένταση στην χώρα .

«Η οργάνωση μας ανακοινώνει διαμαρτυρία ενάντια στην αλλαγή ονόματος. «Περιμέναμε πολύ, αλλά δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την υιοθέτηση του ονόματος Βόρεια Μακεδονία «, αναφέρει πρόσκληση για διαμαρτυρία, που ανακοινώθηκε για τις 23 Ιουνίου μπροστά στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων.

«Δεν θα επιτρέψουμε στους πολιτικούς να αλλάξουν το όνομα και την ταυτότητά μας και με κάθε κόστος θα υπερασπιστούμε το όνομά μας ως Μακεδονία και θα παραμείνουμε Μακεδόνες!
Δεν είμαστε «πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας» ούτε η πατρίδα μας ονομάζεται βόρεια επαρχία. Αυτή η μάχη είναι μια ιερή μάχη όπως αυτή των τελευταίων Μοικανών, αυτή είναι η μάχη για την επιβίωση του μακεδονικού μας λαού! Ή θα κερδίσουμε και θα επιβιώσουμε ή θα πεθάνουμε με τα αγέννητα παιδιά μας και τα εγγόνια μας και τα δισέγγονα μας », αναφέρει η ανακοίνωση της οργάνωσης στο Facebook.

Από την άλλη πλευρά το γνωστό εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη των εσωτερικών οργάνων για να συζητηθούν οι αντιδράσεις πάνω στην συμφωνία με την Ελλάδα .

«Οι απόψεις του VMRO-DPMNE είναι γνωστές, αμετάβλητες και ακριβείς. Δεν θα απομακρυνθούμε από τις αρχικές μας πεποιθήσεις . Το VMRO-DPMNE δεν θα δεχθεί αλλαγή του Συντάγματος, προκειμένου να αλλάξει η ονομασία η χώρα .

Αν ο Ζάεφ προσπαθεί με λαθρεμπόριο και συνθηκολόγηση να γλιστρήσει μέσα από την νόμιμη κοινοβουλευτική διαδικασία, πρέπει να ξέρει ότι το δημοψήφισμα θα πρέπει να γίνει οπωσδήποτε και θα είναι δεσμευτικό και όχι συμβουλευτικό», δήλωσε ο ηγέτης του VMRO-DPMNE, Christian Mickoski σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας με την με την Ελλάδα.

Ο ίδιος κατηγόρησε τον Ζάεφ ότι διεξήγαγε διαπραγματεύσεις που κρατήθηκαν μυστικές από όλους.
«Το VMRO-DPMNE δεν συμπεριλήφθηκε σε αυτές τις διαδικασίες και τώρα είναι ξεκάθαρο γιατί. Ο Ζάεφ μονοπώλησε τη διαδικασία.

Το μόνο πράγμα που συνέβη ήταν ότι είχε μια τηλεφωνική συνομιλία . Αυτή είναι μια νίκη της Ελλάδας, αυτή είναι η λεγόμενη συμφωνία. Εάν αυτή η συμφωνία είναι η αποδοχή μιας αλλαγής στο Σύνταγμα, πρόκειται για σύμβαση συνθηκολόγησης.

Το κακό αποτέλεσμα οφείλεται στην άσκηση διπλωματίας με ανικανότητα και άγνοια. Ο Ζάεφ έδειξε αστάθεια και βιασύνη .

Υπάρχει μια αλλαγή στο σύνταγμα, οπότε τώρα δεν πείθει κανέναν ο Ζάεφ για όσα είπε για την μακεδονική ταυτότητα. Είναι ένας παραπλανημένος και αυτό είναι εις βάρος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας», είπε ο Μιτσκόφσκι.

Σε μια δημοσιογραφική ερώτηση, απάντησε ο ίδιος ότι θα καταψηφίσει το δημοψήφισμα.

«Ας πάμε στις κάλπες αύριο υπό αυτές τις συνθήκες για τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών», φώναξε ο ίδιος εκνευρισμένος .

Πληροφορίες στην γειτονική χώρα φέρουν το Σκοπιανό πρωθυπουργό να έχει να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο κομμάτι των Εθνικιστών , οι οποίοι προφανώς έχουν εκτοξεύσει απειλές εναντίον του, απειλώντας ακόμα και τον ίδιο προσωπικά .

Εκτιμήσεις αμυντικών αναλυτών αναφέρουν ότι η κατάσταση στην γειτονική χώρα θα ενταθεί σταδιακά με άγνωστο όμως αποτέλεσμα, διότι οι εθνικιστές σιγοντάρονται να προκαλέσουν κυβερνητική κρίση και εκλογές στην χώρα αυτή .

Το πως ακριβώς θα λάβει χώρα ένα τέτοιο σενάριο νομίζουμε ότι το είδαμε πριν από καιρό στο κοινοβούλιο, με την συνδρομή μάλιστα στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων.

loading...

5 thoughts on “Καταρρέει η κυβέρνηση στα Σκόπια: «Είμαστε Μακεδόνες» βροντοφωνάζουν οι εθνικιστικές οργανώσεις!

  1. δωσε αερα του χωριατη να σου ανεβει στο κρεββατι
    ο τσιπρας ανοιξε τους ασκους του Αιολου
    αυτα ειναι η αρχη σειρα θα παρουν οι Αλβανοι και το μεγαλυτερο χτυπημα θα ειναι απο την τουρκια μην εχετε συνελληνες αυταπατες ολα τα κομμουνιστικα σιχαματα εχουν προηγουμρνα με την ΕΛΛΑΔΑ
    μελημα τους ειναι η διαλυση της πατριδας μας το ξεπουλημα της και η σκλαβια των ΕΛΛΗΝΩΝ απο τα κτηνη τους γερμανους αυτο ειναι το ονειρο της πορνης ΜΕΡΚΕΛοτι δεν προλαβαν να κανουν συ δευτερο παγκοσμιο πολεμο να το κανουν τωρα και μετα μολις μπουν οι γυφτοσκοπιανοι στο ΝΑΤΟ εχει σειρα η ΣΕΡΒΙΑ και η ΡΩΣΙΑ
    ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ

  2. Γιατί η Βουλγαρία ανησυχεί σφοδρά από την συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ: Γιατί έρχεται η σειρά της…
    Γιατί η Βουλγαρία ανησυχεί σφοδρά από την συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ: Γιατί έρχεται η σειρά της…
    Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε χθες η παρέμβαση της Σόφιας στο θέμα της συμφωνίας Α.Τσίπρα και Ζ.Ζάεφ με την οποία αναγνωρίζεται μακεδονική εθνότητα, μακεδονική γλώσσα και απλά ανακαλύπτεται η… Βόρεια Μακεδονία στα σημερινά Σκόπια. Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας ζήτησε…
    να γίνει ρητή αναφορά ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν τα σύνορα ή να υπάρξουν εδαφικές αξιώσεις από τους Σκοπιανούς ή αξιώσεις στη γλώσσα, στον πολιτισμό, στην ιστορία και στην ταυτότητα της Μακεδονίας. «Η Βουλγαρία αναγνώρισε τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα, τον Ιανουάριο του 1992 και το νέο όνομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως λόγος για μια πιθανή αλλαγή των υφιστάμενων συνόρων ή αξιώσεων στους γείτονες, για τη γλώσσα, τον πολιτισμό, την ιστορία και την ταυτότητα, όπως αναφέρεται σε αυτήν. Το ΥΠΕΞ παροτρύνει τα δύο γειτονικές, εταιρικές και φιλικές χώρες να εγγυηθούν ότι στη συμφωνία μεταξύ τους θα δηλωθούν και θα επιβεβαιωθούν αυτά με σαφήνεια», σημειώνει η ανακοίνωση της Σόφιας. Γιατί, όμως; Τι φοβάται η Σόφια που δεν το φοβάται το Μαξίμου (ενώ την Ελλάδα αφορά περισσότερο); Ιδού λοιπόν: Ενωμένη Μακεδονία (σλαβομακεδονικά: Обединета Македонија Ομπεντινέτα Μακεντόνιϊα) είναι ένας αλυτρωτικός όρος του σλαβομακεδονικού εθνικισμού που έχει ως απώτερο σκοπό την ένωση μιας περιοχής των Βαλκανίων την οποία οι Σλαβομακεδόνες παρουσιάζουν ως τον ευρύτερο μακεδονικό χώρο ο οποίος σύμφωνα με αυτούς διαμελίστηκε μεταξύ της Ελλάδας(«Μακεδονία του Αιγαίου»), της Βουλγαρίας («Μακεδονία του Πιρίν»), της Σερβίας («Μακεδονία του Βαρδάρη») και της Αλβανίας(«Μάλα Πρέσπα» και «Γκόλο Μπάρντο») σύμφωνα με την Συνθήκη του Βουκουρεστίου, με την ελληνική πόλη της Θεσσαλονίκης ως πρωτεύουσα.

  3. . Ο όρος έχει χρησιμοποιηθεί από τα πρώτα χρόνια του εικοστού αιώνα, πολλές φορές συνδεδεμένος με την Βαλκανική Κομμουνιστική Ομοσπονδία. Παρόλο που οι εδαφικές διεκδικήσεις διαφέρει από χώρα σε χώρα, οι περισσότεροι Σλαβομακεδόνες θεωρούν ότι τους ανήκουν οι εξής περιοχές από αυτές τις χώρες: – Τη Μακεδονία του Βαρδάρη (Вардарска Македонија) – η ΠΓΔΜ. – Tη Μακεδονία του Αιγαίου (Егејска Македонија) – οι τρεις μακεδονικές περιφέρειες της βόρειας Ελλάδας. – Τη Μακεδονία του Πιρίν (Пиринска Македонија) – το Διαμέρισμα Μπλαγκόεβγκραντ της νοτιοδυτικής Βουλγαρίας. – Τη Μάλα Πρέσπα και το Γκόλο Μπάρντο (Мала Преспа и Голо Брдо) – μια περιοχή της νοτιοανατολικής Αλβανίας η οποία συμπίπτει περίπου τον Νομό Πόγραδετς και τον Νομό Ντεβόλ (αυτές οι περιοχές μερικές φορές θεωρούνται τμήμα της Μακεδονίας του Αιγαίου). – Την Γκόρα και το Πρόχορ Πτσίνσκι (Гора и Прохор Пчински) – στην νοτιοανατολική Σερβία (η Γκόρα είναι τμήμα του Κοσσυφοπεδίου) Μια σημαντική πτυχή αυτού του δόγματος είναι ότι οι περισσότεροι κάτοικοι του χώρου αυτού εκτός της ΠΓΔΜ είναι καταπιεσμένοι «Μακεδόνες» (δηλ. Σλαβομακεδόνες), και περιγράφουν αυτές τις περιοχές ως τις «αλύτρωτες» περιοχές της Μακεδονίας. Αρα και η βουλγαρική Μακεδονία του Πιρίν (Пиринска Македонија), το διαμέρισμα Μπλαγκόεβγκραντ της νοτιοδυτικής Βουλγαρίας είναι «Μακεδονία» που πρέπει να απελευθερωθεί από τους «Μακεδόνες» και με ελληνική «βούλα» πλέον κατοίκους των Σκοπίων. Για την ακρίβεια, η Σόφια ποτέ δεν περίμενε ότι η Αθήνα θα συναινούσε στην ύπαρξη μακεδονικής εθνότητας και μακεδονικής γλώσσας, οπότε είχε φυλαγμένα τα νώτα της,

  4. Σκετο Μακεδονια θελουν τα ζωα και πρωτευουσα τη Σαλονικη οπως οριζει το αλυτρωτικο τους συνταγμα.Τι δεν καταλαβαινετε;

Comments are closed.