Μουντιάλ: Τα «στημένα» έδωσαν τη νίκη… μισή πρόκριση στην Ιαπωνία

Το πέναλτι του Καγκάβα και η κεφαλιά του Οσάκο μετά από κόρνερ, χάρισαν στην Ιαπωνία τη νίκη με 2-1 επί της Κολομβίας, που έπαιζε με 10 παίκτες από το 3’ και είχε ισοφαρίσει με φάουλ του Κιντέρο.

Νίκη, χάρη στις εκτελέσεις ενός πέναλτι κι ενός κόρνερ που μετατράπηκε σε κεφαλιά-γκολ, και μάλιστα με… ανατροπή για την Ιαπωνία η οποία επικράτησε της Κολομβίας -που έμεινε με παίκτη λιγότερο από το τρίτο λεπτό παρόλα αυτά κατάφερε να ισοφαρίσει προσωρινά- με 2-1, στο πρώτο ματς του όγδοου ομίλου του Μουντιάλ.

Ο Σίνζι Καγκάβα άνοιξε το σκορ για τους «σαμουράι» στο 6’, μετατρέποντας σε γκολ το πέναλτι που κέρδισε ο ίδιος μαζί με την αποβολή του Κρίστιαν Σάντσες, με τους «καφετέρος» να δείχνουν ψυχικά αποθέματα σε πρώτη φάση και να ισοφαρίζουν σε 1-1, έξι λεπτά πριν την ανάπαυλα, με την απευθείας εκτέλεση φάουλ του Χουάν Κιντέρο.

Ωστόσο, η πρώτη επικράτηση χώρας από την Ασία απέναντι σε ομάδα της Λατινικής Αμερικής σε επίπεδο Παγκοσμίου Κυπέλλου ήρθε στην επανάληψη, από το κεφάλι του Γιάγια Οσάκο στο 69ο λεπτό, με το τελικό 2-1 να… βάζει φωτιά σε έναν ούτως ή άλλως αμφίρροπο όμιλο αλλά και να δίνει ξεκάθαρο προβάδισμα πρόκρισης στους παίκτες του Νισίνο Ακίρα…

Στα αξιοσημείωτα και το γεγονός ότι η κόκκινη κάρτα που είδε ο Σάντσες μετά από δύο λεπτά και 56 δευτερόλεπτα είναι η πιο γρήγορη που αντικρίζει ποδοσφαιριστής σε Παγκόσμιο Κύπελλο, ύστερα από αυτή που είχε δει ο Σοχέ Αλμπέρτο Μπατίστα το 1986, σε αγώνα της Ουρουγουάης με τη Σκωτία, ύστερα από μόλις… 54 δευτερόλεπτα!

Το ματς:

Η Κολομβία είχε να διαχειριστεί το πρόβλημα της απουσίας του Χάμες Ροντρίγκες από την 11άδα, λόγω μυϊκών ενοχλήσεων. Το πρόβλημα αυτό έγινε εντονότερο αφού με το… καλημέρα βρέθηκε και πίσω στο σκορ αλλά και να παίζει με παίκτη λιγότερο, μετά το… χαρακίρι του Σάντσες που έδιωξε τη μπάλα με το χέρι κι έδωσε στον Καγκάβα την ευκαιρία να σκοράρει από το σημείο του πέναλτι, στο 6ο λεπτό!

Η Ιαπωνία, που τακτικά είχε επιλέξει το ίδιο σύστημα με τον αντίπαλό της ήτοι το 4-2-3-1, θα μπορούσε να κάνει το 2-0 λίγα λεπτά αργότερα και να… σχολάσει ο γάμος, με τον Ινούα. Απέτυχε, όμως, ενώ όσο περνούσε η ώρα, τόσο οι «καφετέρος» έβρισκαν τα πατήματά τους. Μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να εξισορροπήσουν το ματς, άσχετα αν επιθετικά έψαχναν κυρίως με μακρινές μπαλιές να βρουν τον Ραδαμέλ Φαλκάο για να απειλήσουν…

Οι «σαμουράι» είχαν κάποιες καλές συνεργασίες των δύο εξτρέμ τους, των Γκένκι Χαραγκούτσι και Τακάσι Ινούι, που έμειναν όμως ημιτελείς και κάπως έτσι η Κολομβία φρόντισε κι εκείνη με τη σειρά της να τους… σοκάρει. Όταν και ισοφάρισε με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Κιντέρο, ο οποίος στο 39’ σούταρε έξυπνα κάτω από το τείχος και είδε τη μπάλα να αιφνιδιάζει ακόμα και τον Ειγί Καβασίμα, για να περάσει ξεκάθαρα τη γραμμή και να πάνε οι δυο ομάδες στα αποδυτήρια ισόπαλες.

Στην επανάληψη η Ιαπωνία μπήκε πιο δυνατά στο παιχνίδι, έκλεισε τους χώρους και έχοντας την κατοχή της μπάλας κατάφερε να μεταφέρει στο μισό γήπεδο το παιχνίδι. Μάλιστα, είναι ενδεικτικό πως έχασε τουλάχιστον δύο ευκαιρίες για να βάλει το πολυπόθητο γκολ…

Στον αντίποδα, οι παίκτες του Χοσέ Πέκερμαν δεν μπορούσαν να κρατήσουν την μπάλα στα πόδια τους και μόνο μετά την είσοδο του Χάμες, που «σπατάλησε» μάλιστα και την καλύτερη ευκαιρία τους για να ισοφαρίσουν ξανά, κατάφεραν να δείξουν κάποια σημάδια ζωής.

Ωστόσο, οι Ασιάτες ήταν αποφασισμένοι να μην αφήσουν την ευκαιρία να γράψουν ιστορία να πάει χαμένη και τα κατάφεραν, έστω και με έναν μάλλον ανέλπιστο -βάση σωματοδομής τουλάχιστον- τρόπο. Χάρη στην κεφαλιά του Οσάκο, στο 69ο λεπτό, με το 2-1 να διατηρείται μέχρι τέλους και την Κολομβία να… μπλέκει με το καλημέρα, σε ό,τι έχει να κάνει με την υπόθεση πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. 

loading...