Η φρίκη των ναζί με τα βασανιστήρια και τις σεξουαλικές κακοποιήσεις στη Χιλή!- Ανοίγουν τα αρχεία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ανοίξουν τα πιο πρόσφατα αρχεία για την Colonia Dignidad στη Χιλή, τόπο βασανιστηρίων και σεξουαλικών κακοποιήσεων που είχε ιδρύσει ένας πρώην ναζί, ενώ τα θύματά του απαιτούν αποζημιώσεις.

«Αποφάσισα να μειώσω κατά δέκα χρόνια την περίοδο προστασίας (σ.σ. του απορρήτου των σχετικών εγγράφων), κι έτσι θέτουμε στη διάθεση των ιστορικών και των μέσων ενημέρωσης τα αρχεία που αφορούν την περίοδο από το 1986 ως το 1996», ανέφερε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, με αφορμή την προβολή στις αίθουσες μιας ταινίας με θέμα την κοινότητα που είχε ιδρύσει ο πρώην ναζί.

Ο Σταϊνμάιερ υπενθύμισε ότι η περίοδος προστασίας του απορρήτου των διπλωματικών εγγράφων έχει διάρκεια 30 ετών και άρα τα αρχεία που χρονολογούνται πριν από το 1985 είναι ήδη διαθέσιμα στους μελετητές.

Περίπου 120 πρώην κάτοικοι αυτής της κοινότητας αποφάσισαν να καταθέσουν ομαδική αγωγή και να απαιτήσουν αποζημίωση ύψους 1 εκατομμυρίων δολαρίων ο καθένας από το κράτος της Χιλής, το οποίο κατηγορούν ότι επέτρεψε την ύπαρξη και τη δράση «μιας από τις πλέον επικίνδυνες θρησκευτικές αιρέσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας», σύμφωνα με τον Βίνφριντ Χέμπελ, τον δικηγόρο που τους εκπροσωπεί — είναι και ο ίδιος ένα από τα θύματα.

Η αγωγή αναμένεται επίσης να στραφεί και εναντίον του γερμανικού κράτους, στο οποίο προσάπτεται ότι δεν έκανε απολύτως τίποτε για να διασώσει τους υπηκόους του.

Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ αναγνώρισε ότι η διαχείριση από τις γερμανικές αρχές την εποχή εκείνη της υπόθεσης της Colonia Dignidad κάθε άλλο παρά περιποιεί «τιμή στην ιστορία του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας».

«Για πάρα πολλά χρόνια, από τη δεκαετία του 1960 ως αυτή του 1980, οι Γερμανοί διπλωμάτες στην καλύτερη περίπτωση απέστρεφαν το βλέμμα» από ό,τι συνέβαινε στην κοινότητα αυτή, σημείωσε. «Σε κάθε περίπτωση (έκαναν) ελάχιστα για την προστασία των συμπολιτών τους σε αυτή την κοινότητα».

Επίσης ο Γερμανός ΥΠΕΞ παραδέχθηκε ότι ακόμη και μετά τον τερματισμό των ωμοτήτων που διαπράττονταν στην κοινότητα, οι γερμανικές αρχές δεν έδειξαν «την αποφασιστικότητα και τη διαφάνεια που ήταν αναγκαίες για να αποδοθούν ευθύνες και να αντληθούν μαθήματα».

Η Colonia Dignidad, ή «Αποικία Αξιοπρέπειας», η οποία είχε ιδρυθεί σε μια περιοχή της άγριας φύσης της νότιας Χιλής το 1961, αυτοπροβαλλόταν ως ένα ειδυλλιακό χωριό για οικογένειες.

Στην πραγματικότητα, ο ιδρυτής της, πρώην δεκανέας του ναζιστικού στρατού, Πάουλ Σέφερ διοικούσε με ανείπωτη βαρβαρότητα την κοινότητα μερικών εκατοντάδων Γερμανών, υποχρεώνοντάς τους να υπακούν σε ιδιαίτερα αυστηρούς κανόνες συμπεριφοράς που ενίοτε έφθαναν ως την δουλεία.

Επίσης διέπραττε σωρεία σεξουαλικών κακοποιήσεων παιδιών.

Μετά τη φυγή του το 1997, οι Χιλιανοί ανακάλυψαν ότι ο γερμανικός θύλακας αποτελούσε επίσης μυστική φυλακή όπου οδηγούνταν αντιφρονούντες και αντίπαλοι της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ, πολλοί εκ των οποίων βασανίστηκαν ή «εξαφανίστηκαν» εκεί.

loading...

1 thought on “Η φρίκη των ναζί με τα βασανιστήρια και τις σεξουαλικές κακοποιήσεις στη Χιλή!- Ανοίγουν τα αρχεία

  1. …ναι,και τα καριολοκομμουνια ποτε θα αποζημιωσουν τα δεκαδες εκατομμυρια των θυματων τους ανα την υφηλιο…μας εχετε πρηξει τα παπαρια με τους ναζι!!!

Comments are closed.