Πόλεμος στις σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης: Σε ποια αμερικανικά προϊόντα μπαίνουν δασμοί

Με δασμούς – αντίποινα ύψους 2,8 δισ ευρώ σε αμερικανικά προϊόντα απάντησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στο χάλυβα και το αλουμίνιο που εισάγεται από την Ευρώπη.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενημερώνοντας σχετικά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, στο πλαίσιο των κανόνων του διεθνούς εμπορίου, για την εφαρμογή των δασμών εξισορρόπησης, συμπεριέλαβε στη σχετική λίστα εκατοντάδες αμερικανικά προϊόντα, όπως έτοιμα ενδύματα, προϊόντα από σίδηρο και ατσάλι, μοτοσυκλέτες, αλκοολούχα ποτά, προϊόντα καπνού κ.α.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεννόηση με τα κράτη – μέλη της ΕΕ αναμένεται να θέσει σε πλήρη εφαρμογή τα εμπορικά αντίμετρα στις αρχές Ιουλίου, ενώ σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναθεωρήσουν την απόφασή τους για την επιβολή δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο, τότε θα επιβάλει επιπλέον δασμούς ύψους 3,6 δισ ευρώ.

Η Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ, ανακοινώνοντας την απόφαση της Κομισιόν δήλωσε χαρακτηριστικά:«Πρόκειται για μια αναλογική απάντηση στη μονομερή και παράνομη απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να επιβάλουν δασμούς στις ευρωπαϊκές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Επιπλέον, η αντίδραση της ΕΕ είναι πλήρως σύμφωνη με το διεθνές εμπορικό δίκαιο Λυπούμαστε που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μας άφησαν άλλη επιλογή παρά να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της ΕΕ. »

Η απόφαση της ΕΕ, ακολουθεί την επιβολή δασμών σε αμερικανικά προϊόντα από τον Καναδά ύψους 12,9 δισ. δολαρίων ΗΠΑ και απο το Μεξικό που επέβαλε δασμούς σε προϊόντα όπως ο χάλυβας, το χοιρινό και το μπέρμπον.
Γράψτε το Σχόλιο σας
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


Loading...