Αυτό είναι το κείμενο της ΠΡΟΔΟΤΙΚΗΣ συμφωνίας για το Σκοπιανό

Το κείμενο της συμφωνίας για το Σκοπιανό δόθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στα κόμματα.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 19:00 οι επιτελείς των κομμάτων πήραν στα χέρια τους το κείμενο της συμφωνίας ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ για το ονοματολογικό.
Τόσο στο ελληνικό όσο και στο αγγλικό κείμενο, δεν υπάρχει αναφορά στη σλαβική ονομασία «Severna Makedonija», η οποία, σύμφωνα με το χθεσινό «non paper» του Μαξίμου, θα χρησιμοποιείτο στη χώρα μας, βάζοντας τέλος στον αλυτρωτισμό των γειτόνων – Έως το τέλος του 2018 οι αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων – Παραπέμπεται σε Επιτροπές το θέμα της χρήσης των εμπορικών σημάτων (μακεδονικός χαλβάς), οι οποίες θα βγάλουν αποτέλεσμα σε τρία χρόνια – Οι κωδικοί της χώρας θα είναι MK και MKD
Σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 3:

«Σε συνέχεια αυτών των διαπραγματεύσεων έχουν ήδη γίνει αμοιβαίως αποδεκτά και συμφωνήθηκαν τα ακόλουθα:

Α) Το επίσημο όνομα του Δεύτερου Μέρους θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» το οποίο θα είναι το συνταγματικό όνομα του δεύτερου μέρους και θα χρησιμοποιείται erga omnes όπως προβλέπεται στην παρούσα συμφωνία. Το σύντομο όνομα του δεύτερου μέρους θα είναι «Βόρεια Μακεδονία»

Β) η ιθαγένεια του δεύτερου μέρους θα είναι Μακεδονική – πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας όπως αυτή θα εγγράφεται σε όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα

Γ) η επίσημη γλώσσα του δεύτερου μέρους θα είναι «Μακεδονική Γλώσσα» όπως αναγνωρίστηκε από την 3η Συνδιάσκεψη των Η.Ε. για την τυποποίηση των γεωγραφικών ονομάτων που διεξήχθη στην Αθήνα το 1977 και περιγράφεται στο άρθρο 7 (3) και 4() της παρούσας συμφωνίας

Δ) Οι όροι «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» έχουν την έννοια που αποδίδεται στο άρθρο 7 της παρούσας συμφωνίας.

Επίσης σύμφωνα με την 4η παράγραφο του πρώτου άρθρου τα επόμενα βήματα καθορίζονται ως εξής προκειμένου τα Σκόπια να έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους εως το τέλος του 2018:

Α) Το Δεύτερο Μέρος (σ.σ. ΠΓΔΜ) χωρίς καθυστέρηση, θα καταθέσει τη Συμφωνία στο Κοινοβούλιό του για κύρωση

Β) Σε συνέχεια της κύρωσης της παρούσας Συμφωνίας από το κοινοβούλιο του δεύτερου Μέρους, το Δεύτερ Μέρος θα γνωστοποιήσει στο Πρώτο Μέρος (σ.σ. Ελλάδα) ότι το κοινοβούλιό του έχει κυρώσει την Συμφωνία

Γ) το δεύτερο Μέρος εφόσον το αποφασίσει, θα διεξάγει δημοψήφισμα

Δ) το Δεύτερο Μέρος θα ξεκινήσει τη διαδικασία των συνταγματικών τροποποιήσεων όπως προβλέπεται στην παρούσα συμφωνία

Ε) το Δεύτερο Μέρος θα ολοκληρώσει in toto τις συνταγματικές τροποποιήσεις εως το τέλος του 2018

Ζ) Μόλις το Δεύτερο Μέρος γνωστοποιήσει την ολοκλήρωση των προαναφερόμενων συνταγματικών τροποποιήσεων και όλων των εσωτερικών νομικών διαδικασιών του προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η παρούσα Συμφωνία το Πρώτο Μέρος θα κυρώσει χωρίς καθυστέρηση την παρούσα Συμφωνία

Σύμφωνα με την παράγραφο 11 του ίδιου άρθρου οι διαδικασίες «για την ταχεία τροποποίηση του Συντάγματος» της γειτονικής χώρας θα ξεκινήσουν «με την κύρωση της Συμφωνίας από το κοινοβούλιό του ή σε συνέχεια δημοψηφίσματος»…

Στην παράγραφο 12 αναφέρεται ότι το όνομα και οι ορολογίες της παρούσας Συμφωνίας, δηλαδή «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» κλπ «θα ενσωματωθούν στο Σύνταγμα του δεύτερου Μέρους. Η αλλαγή αυτή θα γίνει en bloc με μια τροποποίηση…».

Παράλληλα στην πρώτη παράγραφο του 2ου άρθρου επισημαίνεται ότι η Ελλάδα «συμφωνεί να μην αντιταχθεί στην υποψηφιότητα ή την ένταξη του Δεύτερου Μέρους, υπο το όνομα και τις ορολογίες» της Συμφωνίας σε διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς οργανισμούς και θεσμούς όπου η Ελλάδα είναι μέλος.

Αξίζει να επισημανθεί ότι πουθενά στο αγγλικό ή στο ελληνικό κείμενο δεν γίνεται αναφορά σε «Severna Makedonija». Στο χθεσινό non paper του Μαξίμου αναφερόταν ότι «το όνομα “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”, που θα αναγνωρίζεται στη χώρα μας ως “Severna Makedonja”, βάζει τέλος στον αλυτρωτισμό που ενείχε η ονομασία “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, το οποίο αποτελούσε τη συνταγματική ονομασία της γείτονος και με το οποίο είχε ήδη αναγνωριστεί από περισσότερα από 140 κράτη σε διμερές επίπεδο, μεταξύ των οποίων τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα».

loading...

3 thoughts on “Αυτό είναι το κείμενο της ΠΡΟΔΟΤΙΚΗΣ συμφωνίας για το Σκοπιανό

  1. ΜΗΠΩΣ ΘΥΜΑΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΒΟΛΕΜΕΝΟ "ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΩΤΗ" ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΙΡΟ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΣΤΗΝ Υ Ε Ν Ε Δ
    ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
    ΠΟΥ ΤΟΝ ΣΟΥΤΑΡΕ ΤΟ ΚΛΕΦΤΟΠΑΣΟΚ
    ΜΕΤΑ ΕΚΑΝΕ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ
    ΜΕΤΑ Η ΨΩΦΟΔΕΞΙΑ ΤΟΝ ΕΧΩΣΕ ΣΤΟΝ ΑΝΤΕΝΑ
    ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΠΗΓΕ ΣΤΟΥΣ ΑΝΕΛ
    ΠΟΥ ΟΡΓΩΝΕ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΓΚΑΡΙΖΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
    ΚΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ Ο ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ Ο ΚΟΥΙΚΑΡΑΣ
    ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΥΤΟΣ "ΠΟΛΕΜΑΡΧΟΣ" ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΟΙ ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΤΟΥ
    ΜΗΠΩΣ ΑΛΩΝΙΖΕΙ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΕΞΟΔΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΧΑΜΠΑΡΙ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ?????

  2. Εάν αποκαλέσουμε τα κατεχόμενα “νότια Τουρκία”, θα σε ενοχλήσει;

    Τι πίνεις και δεν μας δίνεις.
    «Το όνομα δεν έχει σημασία. Δεν θα είχα αντίρρηση, αν ήθελαν να λέγονται και Βόρεια Ελλάδα, αρκεί να διασφαλίζονται τα εθνικά συμφέροντα και να εξευρεθεί ο τρόπος να ξεπεραστούν οι πρόνοιες του Συντάγματος των Σκοπίων, που μιλούν για αλυτρωτισμό», τόνισε ο Πρόεδρος της νότιας ΕλληνοΚυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο και στους δημοσιογράφους Λάζαρο Μαύρο και Μάριο Πούλλαδο.
    Ο κ. Αναστασιάδης της νότιας ΚυπρΕλλάδας διερωτήθηκε εάν «είναι το όνομα που έχει σημασία ή η ταυτότητα του καθενός», και «γιατί να γίνεται καβγάς για ένα όνομα, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος, τη δυνατότητα και τις προοπτικές της Ελλάδας, μέσα από επενδύσεις να ασκεί επιρροή και να ελέγχει ένα λιλιπούτειο γειτονικό κράτος».
    Επειδή θα λέγεται Βόρεια Μακεδονία; Μα φοβόμαστε αν ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν ή όχι Έλληνας; Δεχόμαστε να μπούμε στο διάλογο της αμφισβήτησης ενός γεγονότος.
    Σε συνομιλία, που είχα με Σκοπιανούς, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μου έλεγαν, συνέχισε ο Πρόεδρος, ότι σημαία δεν είχαν, λόγω του φανατισμού, όμως, που προκλήθηκε, απέκτησαν, εθνική ταυτότητα ή συνείδηση δεν είχαν, και απέκτησαν εξαιτίας του φανατισμού, που καλλιεργούνταν στην Ελλάδα, στη Μακεδονία.
    Αν στη διαπραγμάτευση διαγραφούν τα άρθρα, που μπορεί να παρενοχλούν ή να αποτελούν έστω απομακρυσμένη απειλή για την Ελλάδα, το όνομα δεν έχει καμία σημασία, καθώς δεν θα χάσει ο ελληνισμός την ταυτότητά του.

    http://ixnos.blogspot.com/2018/06/blog-post_25.html

Comments are closed.