Καρφιά Κοντονή προς τους δικαστές για την ηλεκτρονική υποβολή πόθεν έσχες


Με "λοξή ματιά" προς τους δικαστές ήταν ο χαιρετισμός που απηύθυνε ο Σταύρος Κοντονής, κατά την έναρξη των εργασιών εκδήλωσης με θέμα «Έλεγχος και διαφάνεια, θεμελιώδη στοιχεία της Δημοκρατίας».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα του πόθεν έσχες, το οποίο το προηγούμενο διάστημα είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στους δικαστικούς κύκλους.
Ειδικότερα, ο κ. Κοντονής αναφέρθηκε στη δημιουργία της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, στη σύσταση της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, στην καθιέρωση ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και τη διασταύρωση των στοιχείων με τις φορολογικές δηλώσεις.

Επιπλέον ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στη διερεύνηση σκανδάλων που δεν ήταν προτεραιότητα επί σειρά ετών, καθώς και στην πλήρη αναμόρφωση του συστήματος και των διαδικασιών των Δημοσίων Συμβάσεων, με διαφανείς όρους στα Δημόσια έργα, καθώς και το σύστημα προμηθειών υγείας.

«Καρφιά» προς τους δικάστές
Παράλληλα, ο κ. Κοντονής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα του «πόθεν έσχες», το οποίο όπως είπε «βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των μεταρρυθμίσεων και θεσμικών τομών υπέρ της διαφάνειας και το οποίο αν και με τις διάφορες κατά καιρούς μορφές του μετρά αρκετά χρόνια ζωής, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και αποκάλυψε τις επιδιώξεις ορισμένων να αποτελούν ανέλεγκτο σώμα υπεράνω του νόμου».

«Το θέμα του ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, αρχικώς των πολιτικών προσώπων και, ακολούθως, των δικαστικών λειτουργών και των λοιπών κρατικών λειτουργών και υπαλλήλων, συνδέθηκε εξαρχής από τον κοινό νομοθέτη με τη διασφάλιση της διαφάνειας στο δημόσιο βίο, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την αποτροπή των φαινομένων αθέμιτου πλουτισμού.

Με τις τελευταίες νομοθετικές τομές, ελήφθη μέριμνα ώστε μέσω του ελέγχου από ανεξάρτητα όργανα να υπάρξουν ακόμα περισσότερες εγγυήσεις υπέρ της αμεροληψίας, της αντικειμενικότητας αλλά και της πληρότητας του ελέγχου όλων για όλα».

«Η ηλεκτρονική υποβολή των πόθεν έσχες διασφαλίζει την ασφάλεια»
«Με τις νέες νομοθετικές μεταβολές, πάντα στο πλαίσιο των θεμελιωδών αρχών του νομικού συστήματος και των επιστημονικών δεσμεύσεων», πρόσθεσε ο κ. Κοντονής «ελήφθησαν μέτρα για να ενισχυθεί η ακεραιότητα και να προληφθούν οι ευκαιρίες για διαφθορά μεταξύ των κρατικών λειτουργών. Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι σχετικά με την ηλεκτρονική εφαρμογή περί πόθεν έσχες, ελήφθησαν ικανά μέτρα, προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια του συστήματος και να μηδενιστούν οι κίνδυνοι επέμβασης τρίτων και διαρροής των δεδομένων.

Παράλληλα, η πρόβλεψη, μεταξύ άλλων, για υποχρέωση δήλωσης μετρητών χρημάτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων που φυλάσσονται εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων θεωρήθηκε ως κατ’ αρχήν πρόσφορο και αναγκαίο μέτρο για τη διαπίστωση μεταβολής της περιουσιακής κατάστασης του υπόχρεου που δεν δικαιολογείται από τα νόμιμα έσοδά του. Πίσω από τη θέσπισή του κρύβεται και η σκέψη της δυνατότητας να λειτουργήσει αυτή η πρόβλεψη και αποτρεπτικά για τη μη αποδοχή δωρεών κινητών πραγμάτων μεγάλης αξίας».

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Ακαδημία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Ινστιτούτο Τοπικής Διακυβέρνησης και Καινοτόμων Πολιτικών και το Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας με τη θεσμική υποστήριξη του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.
loading...
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger

1 σχόλιο :

  1. ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ......ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΕ.....ΟΠΟΙΟΑΝΔΙΠΟΤΕ Τ Ο Μ Ε Α.......ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΝΑ ΕΤΟΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.....ΤΟ ΚΑΝΑΤΕ Ο Χ Ι..........ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ.....ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ..........ΞΕΦΤΥΛΕΣ.....ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή