Στην… μπούκα των φυλάρχων του ΣΥΡΙΖΑ η προεδρική ομάδα

Αποκομμένη από το κόμμα φαίνεται να λειτουργεί η κυβέρνηση, παρά την αίσθηση του προηγούμενου διαστήματος ότι θα επιχειρείτο μια επαναδραστηριοποίηση της Κουμουνδούρου.
Αυτό εν τέλει είναι περιορισμένο και μάλιστα σε επίπεδο οργανώσεων που ελέγχονται σχεδόν απόλυτα από κυβερνητικά στελέχη. Αντιθέτως, η στρατηγική χαράσσεται απευθείας από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

«Όλα αυτά θα τα βρουν μπροστά τους. Το επόμενο διάστημα κρύβει εκπλήξεις, κυρίως δυσάρεστες, για την προεδρική ομάδα», δήλωνε με κατηγορηματικό τρόπο στην «Α» κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με μακρά εμπειρία. Μάλιστα αυτό ενώ το κλίμα γενικότερα στην κυβέρνηση είναι χαρούμενο μιας και φαίνεται να έχουν πεισθεί πως όλα οδεύουν στη λύση τους.

Κυβερνητικά θα δείξει ο χρόνος τι θα συμβεί. Κομματικά όμως θα πράγματα οδεύουν προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Όχι μόνο τα προβλήματα του παρελθόντος δεν αντιμετωπίζονται, αλλά αντιθέτως φαίνεται να γιγαντώνονται.

Τα απόνερα της συνάντησης Τσίπρα – Μπουτάρη
Χρειάστηκε άλλωστε να περάσουν κάποιες μέρες για να εντοπιστούν τα απόνερα της συνάντησης Τσίπρα – Μπουτάρη λίγα εικοσιτετράωρα μετά την επίθεση που δέχθηκε ο δεύτερος στις 19 Μαΐου. Σε εκείνη ακριβώς τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός με εντελώς απόλυτο τρόπο και καμία σχετική προηγούμενη απόφαση έδωσε το χρίσμα του κόμματος στον νυν και εκ νέου (εκτός έκπληξης) υποψηφίου δημάρχου Θεσσαλονίκης. Η κίνηση αυτή του Αλέξη Τσίπρα βρήκε εντελώς απροετοίμαστο το κόμμα και πολύ περισσότερο την κομματική οργάνωση της πόλης που δεν είχε ενημερωθεί σχετικά.

Είχαν άλλωστε περάσει μόλις λίγες μέρες από συνέντευξη της επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», Ρίας Καλφακάκου, στην οποία ξεκαθάριζε πως «η Ανοιχτή πόλη είναι αποφασισμένη να είναι παρούσα σαν δημοτική παράταξη σε όλα τα θέματα που αφορούν την πόλη και τους πολίτες και το κάνει συνεχώς». Επί της ουσίας ανακοίνωσε με αυτόν τον τρόπο πως η παράταξη θα ήταν εκ νέου παρούσα στις εκλογές. Με τη διαφορά ότι ο Αλ. Τσίπρας είχε αντίθετη άποψη.

«Οι δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη δεν είναι απλά ότι όρισαν ένα νέο δεδομένο. Επί της ουσίας ο Αλέξης Τσίπρας ακύρωσε όλη την τοπική της Θεσσαλονίκης αλλά κυρίως την Ανοιχτή Πόλη. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίξει τον Γιάννη Μπουτάρη, τότε είναι αυτονόητο πως η ομάδα της Ανοιχτής Πόλης έχει δύο επιλογές. Είτε να συστρατευτεί με τον νυν δήμαρχο, είτε να εγκαταλείψει», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο συνομιλητής μας.

Πανελλαδικά (και πολλά) τα προβλήματα
Μόνο που το κακό προηγούμενο της Θεσσαλονίκης έχει προκαλέσει πολλαπλά προβλήματα σε όλη την Ελλάδα. Και αυτό γιατί όσοι συμμετέχουν στους κομματικούς συνδυασμούς σε επίπεδο αυτοδιοίκησης αντιλαμβάνονται πως δεν έχει κανένα νόημα καν να προετοιμαστούν για τις εκλογές.

«Είναι κοινό μυστικό ότι βολιδοσκοπούνται πρόσωπα κοινής αποδοχής για να στηριχθούν. Αυτό όμως έχει προκαλέσει πρόβλημα στις παρατάξεις του κόμματος γιατί εκείνοι που επί σειρά ετών ακόμα και με προσωπικό κόστος εκπροσωπούσαν και κρατούσαν ζωντανό το κόμμα σε επίπεδο τοπικό, αντιλαμβάνονται πως δεν έχει κανένα νόημα να συνεχίσουν. Τουλάχιστον όχι πριν το κόμμα –με εντολή Τσίπρα– ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του», εξηγεί.

Ήδη σε τοπικό επίπεδο καταγράφεται αποστασιοποίηση των στελεχών η οποία εκτιμάται πως θα γίνει εντονότερη το επόμενο διάστημα για έναν ακόμα λόγο: «Επιχειρείται το τελευταίο διάστημα εντονότερα ένα άνοιγμα στην κεντροαριστερά και περισσότερο στο Κίνημα Αλλαγής, το οποίο αρχικά ξένισε αλλά τώρα προκαλεί αποστροφή στα χαμηλόβαθμα κομματικά στελέχη», μας εξηγεί ο συνομιλητής μας, ο οποίος δεν αποκλείει το επόμενο διάστημα να καταγραφούν αρκετά αντάρτικα στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Φλερτάρισμα…
Τελευταίο κρούσμα πολιτικού φλερτ ήταν αυτό του προέδρου της Βουλής από τη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη.

Ο Νίκος Βούτσης επεσήμανε την ανάγκη σύγκλισης του ΣΥΡΙΖΑ με προοδευτικές δυνάμεις μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα «Το τέλος των Μνημονίων: Αριστερά – Προοδευτική διακυβέρνηση», υποστηρίζοντας ότι η συζήτηση για την επόμενη ημέρα των Μνημονίων έχει ήδη ξεκινήσει.

Το πολιτικό φλερτ του προέδρου της Βουλής κυρίως προς το ΚΙΝ.ΑΛ. αφορά προγραμματικές συγκλίσεις, όπως για παράδειγμα την από κοινού υπερψήφιση στη Βουλή σειράς προοδευτικών νομοθετημάτων που αφορούν ένα διευρυμένο επίπεδο ατομικών και κοινωνικών εγγυήσεων, δικαιωμάτων και ελευθεριών στη σύγχρονη εποχή και προσδιορίζουν μια ανοικτή κοινωνία ή με τη συγκρότηση ενός κοινωνικού μετώπου αντίστασης στις αντεργατικές πολιτικές που βρίσκονται στον πυρήνα της ρητορικής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Κυβερνητικοί κύκλοι πάντως επιχειρούν να υποβαθμίσουν τη σοβαρότητα τέτοιων τοποθετήσεων, σχολιάζοντας πως πάντα ήταν αρχή του ΣΥΡΙΖΑ οι συνεργασίες, ενώ φέρνοντας ως παράδειγμα τη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ πάνω σε συγκεκριμένο πρόγραμμα συμπληρώνουν πως με το Κίνημα Αλλαγής θα μπορούσαν να βρεθούν περισσότερα κοινά σημεία ειδικά στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και των ελευθεριών.

Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό πως στο Μέγαρο Μαξίμου δεν σκοπεύουν να αλλάξουν τακτική, παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα η Φώφη Γεννηματά έχει ανεβάσει τους τόνους ζητώντας ακόμα και εκλογές.

«Κάποιοι θεωρούν πως θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να αντλήσει τις δυνάμεις που θα χάσει στις επόμενες εκλογές από τη δεξαμενή της κεντροαριστεράς. Για αυτό και επιμένουν κυβερνητικά στελέχη με άνοιγμα στον άλλοτε χώρο του ΠΑΣΟΚ», καταλήγει ο συνομιλητής μας, ο οποίος αναμένει εσωκομματικές εξελίξεις άμεσα.

loading...