Ιταλική νίκη στο Μεταναστευτικό: Καταργούνε ουσιαστικά την συνθήκη του «Δουβλίνο ΙΙ»

Η Ιταλία είναι η μεγάλη κερδισμένη από την Σύνοδο Κορυφής για το Μεταναστευτικό, αφού πέτυχε να μην έχει καμία υποχρέωση ούτε για να υποδέχεται πρόσφυγες αλλά ούτε και να της επιστρέφονται από τις βόρειες χώρες που αναζητούν «θύματα» για να τους «αποθηκεύσουν»

Οι 28 αποφάσισαν να δώσουν χρήματα στην Τουρκία ώστε να αποφύγουν μια νέα ανθρωπιστική κρίση όπως αυτή του 2015,  συμφώνησαν  στη δημιουργία κοινών κέντρων υποδοχής αιτούντων άσυλο και επεξεργασίας των αιτήσεών τους, αλλά και να περιορίσουν την ελευθερία κίνησης των μεταναστών από τη μια χώρα στην άλλη.

«Όλα τα μέτρα στο πλαίσιο αυτών των ελεγχόμενων κέντρων, συμπεριλαμβανομένων των μετακινήσεων και των μετεγκαταστάσεων, θα λαμβάνονται σε εθελοντική βάση», αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου, που συμφωνήθηκε έπειτα από διαπραγματεύσεις διάρκειας εννέα και πλέον ωρών.

Εν ολίγοις η Ιταλία κατάφερε να μην δεσμευτεί για τίποτα, αντίθετα με την Ελλάδα η οποία εκ προοιμίου εθελοντικά δια στόματος Α.Τσίπρα αυτοδεσμεύεται να κάνει όλα τα χατίρια της Γερμανίας και να υποδέχεται επιστραφέντες πρόσφυγες και μετανάστες ως πρώτη χώρα υποδοχής.

Βασικά όσους θεωρεί η Γερμανία ότι της είναι περιττοί. Ότι οι δεξιότητές τους δεν είναι αναγκαίες για την γερμανική οικονομία στην παρούσα φάση.

Οι 28 συμφώνησαν να κάνουν αυστηρότερους τους ελέγχους των εξωτερικών συνόρων, καθώς και να αυξήσουν τη χρηματοδότηση που προσφέρουν στην Τουρκία, στο Μαρόκο και σε άλλες χώρες στη βόρεια Αφρική για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

Πάλι λοιπό η Τουρκία καταφέρνει να κερδίσει οικονομικά ανταλλάγματα απειλώντας την ΕΕ να την «βουλιάξει» με δύστυχους ανθρώπους. Πρέπει να το παραδεχτούμε. Οι Τούρκοι στα παζάρια είναι… μάστορες, έχουν εμπειρία αιώνων λόγω Υψηλής Πύλης και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αντίθετα με την Ελλάδα που έχει από μόνη της αποκηρύξει το αυτοκρατορικό της παρελθόν και έχοντας πολλούς αιώνες Τουρκοκρατίας έχει ξεχάσει πως παίζεται το διπλωματικό παιχνίδι.

«Οι ηγέτες των 28 χωρών-μελών της ΕΕ συμφώνησαν στα συμπεράσματα της συνόδου, συμπεριλαμβανομένων αυτών για τη μετανάστευση», ανακοίνωσε μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Ντόναλντ Τουσκ, περί τις 04:30 (05:30 ώρα Ελλάδας).

«Ήταν η ευρωπαϊκή συνεργασία αυτή που υπερίσχυσε», δήλωσε με ικανοποίηση ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και πρόσθεσε ότι επιδείχθηκε η «αλληλεγγύη» που οφειλόταν στις «χώρες πρώτης υποδοχής».

Κανείς δεν θα έδειχνε καμία αλληλεγγύη εάν δεν τους απειλούσε ο Τ.Κόντε με βέτο. Τόσο απλά

Ο Ιταλός πρωθυπουργός έδειξε και αυτός στην Αθήνα πως ασκείται η διπλωματία από ένα κράτος που σέβεται τον εαυτό του. Πήρε δεσμεύσεις, ανάγκασε την ΕΕ να φροντίσει να σταματάει τις μεταναστευτικές ροές στις χώρες εκτός ΕΕ και ουσιαστικά ο ίδιος ΔΕΝ δεσμέυτηκε για ΤΙΠΟΤΑ.

Όπως  θα έλεγε και ο μέγας Αλέφαντος «μάθε μπαλίτσα αγόρι μου… » απευθυνόμενος στο πολιτικό προσωπικό των Αθηνών.

Για έναν «πολύ καλό συμβιβασμό» έκανε λόγο ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.

«Η Ιταλία δεν είναι πλέον μόνη», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της κυβέρνησης συμμαχίας στην Ιταλία, ο Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος είχε εμποδίσει την έγκριση της πρώτης εκδοχής του κειμένου των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ χαιρέτισε τη συμφωνία, έκανε λόγο για μια θετική ένδειξη, τονίζοντας πως «έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε για να γεφυρώσουμε τις διαφορετικές απόψεις», αλλά προσθέτοντας πως «αισιοδοξεί ότι θα μπορέσουμε πράγματι να συνεχίσουμε τη δουλειά» για το ζήτημα του ενιαίου συστήματος ασύλου.

Σύμφωνα με τη Μέρκελ, θα υπάρχουν στο εξής αυστηρότεροι έλεγχοι στην κίνηση αιτούντων άσυλο εντός της ΕΕ, είναι σαφές πως όλοι θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες και ότι δεν θα επιτρέπεται στους αιτούντες άσυλο να διαλέγουν εκείνοι το σε ποια χώρα θα ζητούν διεθνή προστασία.

Συνοψίζοντας:

1. Στο ζήτημα των πρωτογενών ροών στην κεντρική Μεσόγειο έγινε εφικτό να προκριθεί μια απόφαση που θα ανέφερε ρητά τη δημιουργία κλειστών κέντρων στην Αφρική.

2. Αποφεύχθηκε η πρόκληση των δευτερογενών ροών να επιλυθεί με συνοριακούς ελέγχους και τη de facto δημιουργία ενός μικρού Σένγκεν.  Εν ολίγοις οι Γερμανοί και οι βόρειες χώρες ήθελαν να υπάρχουν τα «θύματα» που θα κάνουν τις χώρες τους «αποθήκες ανθρώπων» ενώ οι ίδιες θα προστάτευαν τις κοινωνίες τους και την ασφάλεια τους χωρίς να πάθουν το παραμικρό.

Επίσης, αποτράπηκε η μετάθεση στις καλένδες της προοπτικής αναθεώρησης του Δουβλίνου σε μια δίκαιη κατεύθυνση, όπως στην πραγματικότητα αποσκοπούσαν όσοι εισηγούνταν να πάει μετά τις ευρωεκλογές του 2019.

Μπροστά σ’ αυτούς τους κινδύνους η Ελλάδα τόνισε τις αξίες της αλληλεγγύης και της συνευθύνης, που αποτελούν, ή θα έπρεπε να αποτελούν, το θεμέλιο της Ευρώπης

3. Εξασφαλίστηκε η ευρωπαϊκή προσέγγιση στη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών ότι πρέπει να είναι ολοκληρωμένη, δηλαδή να αφορά και τις τρεις διαστάσεις του ζητήματος: την εξωτερική (σχέσεις με τρίτες χώρες), τη διαχείριση των συνόρων, και την εσωτερική διάσταση.

4. Τονίστηκε η σημασία της «αποτελεσματικής συνεργασίας με την Τουρκία», στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ -Τουρκίας. Παράλληλα συμφωνήθηκε η χορήγηση της δεύτερης δόσης της χρηματοδοτικής διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες στην Τουρκία που φιλοξενεί 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες. Καθώς επίσης και η ανάγκη η Τουρκία να εφαρμόσει τη διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα, την οποία έχει αναστείλει και τη συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ -Τουρκίας.

5. Στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τονίζεται ότι ο κανονισμός του Δουβλίνου πρέπει να αναθεωρηθεί στη βάση της αλληλεγγύης και της συνευθύνης και αυτό ΔΕΝ θα γίνονταν χωρίς την ιταλική αντίδραση.

Είδατε πώς όλοι είναι ευχαριστημένοι μετά την απειλή για βέτο του Κόντε; Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο…

loading...

1 thought on “Ιταλική νίκη στο Μεταναστευτικό: Καταργούνε ουσιαστικά την συνθήκη του «Δουβλίνο ΙΙ»

  1. Σε μία εποχή που η λαθρομετανάστευση αποτελεί και θέμα αλλά και πρόβλημα στην ταλαιπωρούμενη από πολλά προβλήματα Ελλάδα, πιστεύω ότι είναι χρήσιμο να μάθουμε τη θέση του Μαρξ περί του συγκεκριμένου θέματος:

    Σκοπός της εισαγωγής ξένων εργατών είναι η διατήρηση της δουλείας και η ακύρωση όλων των διεκδικήσεων των ντόπιων εργατών για μισθούς και συνθήκες εργασίας.
    Ο μετανάστης ανταγωνίζεται τον ντόπιο εργάτη και σιγά σιγά αναγάγει το μεροκάματο στο δικό του επίπεδο. Είναι το πιο αποτελεσματικό όπλο του κεφαλαίου.ΝΕΟ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟ !!! Αντι να κανουν ΝΕΕΣ αποικιες …κανουν μεταναστευσεις με 'στημενους' πολεμους !!!
    Αλλα …..αυτη την φορα θα γεννουν σαν τα κουνελια και θα μας πνιξουν !!!
    Η μετανάστευση διαιρεί την εργατική τάξη της χώρας υποδοχής σε τόσα εχθρικά στρατόπεδα όσες και οι εθνοφυλετικές ομάδες διότι η κάθε μία καταλαβαίνει μόνο τον εαυτό της. Έτσι αναστέλλεται η εργατική επανάσταση και διαιωνίζεται η καπιταλιστική κυριαρχία
    Η λαθρομετανάστευση χρησιμοποιείται αφ’ ενός ως απεργοσπαστικός μηχανισμός αφ’ ετέρου με τον εργατικό υπερπληθυσμό – πλεόνασμα που δημιουργεί ρίχνει το επίπεδο ζωής σε κατάσταση δουλοπάροικου.
    Η Α’ Διεθνής Ένωση Εργατών έβαλε πρακτικά τέλος στις μεθοδεύσεις των βιομηχάνων και υποχρέωνε τα συνδικάτα να διώχνουν τους ξένους εργάτες πίσω στις χώρες τους με το πρώτο καράβι.
    Οι μεταναστευτικοί νόμοι είναι τα μανιφέστα των εργοστασιαρχών.
    Ερώτηση..

    Πως γινεται να φευγουν οι Ελληνες , και να ερχονται οι λαθρομογγολοι στην θεση των Ελληνων….κ.χωρις Τσιπα;
    Πως γινεται οι Ελληνες να ΜΗΝ εχουν συνταξη ικανη να ζησουν ,(πολλες φορες και τρια ατομα με την ιδια)… και οι …πιθικοι που μαζευεις παλιοτομαρο, να εχουν 400ευρω ανα κεφαλι;
    Πως γινεται να εδωσαν το αιμα τους για την Μακεδονια μας χιλιαδες Ελληνες…και ΕΣΕΙΣ Κοτζια, αΤσιπε και λοιπη συμμορια , ΝΑ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΑΚΡΑΙΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΙΜΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ…ΠΟΥ ΦΑΣΤΙΚΑ ΠΡΟΔΙΔΕΤΕ ;….Πως;

Comments are closed.