Παρέμβαση Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου για το Σκοπιανό: «Δεν δίνουμε πουθενά το όνομα της Μακεδονίας μας»

Με αφορμή τις συνεχείς διαπραγματεύσεις για την χρήση του όρου Μακεδονία για το όνομα των Σκοπίων ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος πραγματοποίησε δημόσια παρέμβαση στέλνοντας το μήνυμα ότι «δεν δίνουμε πουθενά το όνομά μας».

«Δεν γινόμαστε Έλληνες μόνο μία στιγμή ή μία ημέρα. Έλληνες είμαστε κάθε μέρα, κάθε ώρα. Η Εκκλησία πήρε θέση. Είπε ξεκάθαρα ότι δεν δίνουμε πουθενά το όνομά μας, αλλά δεν είναι έργο της Εκκλησίας» είπε ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας από τον Αυλώνα όπου βρέθηκε, για να παραστεί στα εγκαίνια της Λαογραφικής έκθεσης στο Πνευματικό Κέντρο.

Ο κ. Ιερώνυμος ξεκαθάρισε, επίσης, ότι για τις τελικές αποφάσεις υπεύθυνη θα είναι η Βουλή.

«Η Εκκλησία δεν κάνει συλλαλητήρια, οι πολίτες εξέλεξαν Βουλή και η Βουλή είναι υπεύθυνη για αυτά. Οι Έλληνες είναι υπεύθυνοι που ψηφίζουν και η Βουλή που διοικεί αυτόν τον τόπο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διαπραγματεύσεις θρίλερ για το Σκοπιανό

Και ενώ όλα φαίνονταν να κυλούν ομαλά στις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό το απόγευμα της Παρασκευής (01.06.2018) διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου «άναψαν φωτιές» καθώς έκαναν λόγο για απομάκρυνση από το ενδεχόμενο συμφωνίας στο ονοματολογικό! Η απάντηση των Σκοπίων… αιχμηρή.

«Αυτές τις στιγμές δεν πρέπει να υποκύπτουμε σε εικασίες» σχολίασαν πηγές από το γραφείο του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ.
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ακόμη ότι απαιτείται υπεύθυνη πολιτική στάση όλων των πολιτικών παραγόντων στις δύο χώρες.

«Αυτές τις στιγμές δεν πρέπει να υποκύπτουμε σε εικασίες. Η υπεύθυνη πολιτική στάση όλων των πολιτικών παραγόντων στις δύο χώρες είναι πολύ χρήσιμη και προς το συμφέρον της εξεύρεσης λύσης», ανέφεραν χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, η σκοπιανή πλευρά δεν είναι έτοιμη να αποδεχθεί το erga omnes και την συνταγματική αλλάγή:

Οι διαρροές της Αθήνας


«Η πλευρά της ΠΓΔΜ από ό,τι φαίνεται δεν είναι ακόμη έτοιμη να ανταποκριθεί στα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών. Συνεπώς, η πιθανότητα συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών φαίνεται πως απομακρύνεται. Πιθανότατα να απομακρύνεται και η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών», σημείωνε νωρίτερα, σήμερα, κυβερνητικός αξιωματούχος για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Κίνηση με νόημα του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου: Διέκοψε το «Χριστός Ανέστη» για τον Εθνικό Ύμνο

Αυτή η δήλωση του αρχιεπισκόπου έρχεται λίγους μήνες μετά την διακοπή του «Χριστός Ανέστη» για τον Εθνικό Ύμνο προς ένδειξη αλληλεγγύης στους Έλληνες αιχμάλωτους στρατιωτικούς στην Τουρκία.

Ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας αφού έψαλε το «Χριστός Ανέστη» μπροστά σε δεκάδες πιστούς που βρέθηκαν στο κέντρο της Αθήνας για τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης, σταμάτησε την ψαλμωδία και μαζί με το τιμητικό άγημα τραγούδησαν τον Εθνικό Ύμνο.

Πρόκειται για μια κίνηση που συνέβη για πρώτη φορά καθώς τα προηγούμενα χρόνια ο κ. Ιερώνυμος συνέχιζε κανονικά τη Θεία Λειτουργία ενώ στο «παρασκήνιο» ακουγόταν ο Εθνικός Ύμνος από το τιμητικό άγημα.

Η κίνηση αυτή του Αρχιεπισκόπου να σταματήσει ο ίδιος την ψαλμωδία και να τραγουδήσει τον Εθνικό Ύμνο από μικροφώνου με τη φωνή του να ξεχωρίζει, δεν μπορεί παρά να ερμηνευθεί ως μια κίνηση στήριξης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται από την 1η Μαρτίου στις φυλακές της Αδριανούπολης αφού αιχμαλωτίστηκαν στον Έβρο.

Στον ανθυπολοχαγό Μητρετώδη και τον λοχία Κούκλατζη αναφέρθηκε στο μήνυμά του και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος ευχήθηκε να επιστρέψουν σύντομα οι δύο στρατιωτικοί στις οικογένειές τους.

loading...

9 thoughts on “Παρέμβαση Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου για το Σκοπιανό: «Δεν δίνουμε πουθενά το όνομα της Μακεδονίας μας»

  1. αααααα καλα ναι μια χαρα δοξα τω Γιαχβε

  2. αααααα καλα ναι μια χαρα δοξα τω Σωρρε

  3. κοιτα τι θυμηθηκα αρχιεπισκοπε … αλλο Η Πιστη Στον ΧΡΙΣΤΟ ΜΑΣ
    αλλο εσυ … μας ειπες να μην δωθει το ονομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στα σκοπια
    αλλα δες τι ειχες πει μιαν αλλη φορα

    Η Εκκλησία δεν κάνει συλλαλητήρια… οι πολίτες εξέλεξαν Βουλή και η Βουλή είναι υπεύθυνη για αυτά. Οι Έλληνες είναι υπεύθυνοι που ψηφίζουν και η Βουλή που διοικεί αυτόν τον τόπο

    και ρωταω ποιο απο τα δυο πιστευεις … εκεινα που ειπες οταν ειχες συναντηθει με τον τσιπρα ή αυτα που λες τωρα ;

  4. ΧΕΣΕ ΜΑΣ ΡΕ ΦΙΛΕ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΣΩΡΡΑ.ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ.Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΗΚΕ ΜΕ ΤΙΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ.ΠΑΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕ.ΤΙ ΤΟΝ ΜΝΗΜΟΝΕΥΕΙΣ?

  5. Α,ΑΕΙ ΣΤΟ ΚΑΛΟ.ΞΥΠΝΗΣΕ Η ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΕΧΕΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ.ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΑ ΓΙΑ ΠΕΡΑ ΑΣΥΝΕΠΗΣ….

  6. ΣΩΣΤΟΣ Ο 5/53 ΠΑΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΣΩΡΡΑΣ ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΙΑ ΣΤΗ ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΤΟΥ, ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΕΝΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΛΟ ,ΟΥΤΕ ΟΙ ΚΟΥΚΟΙ ΔΕΝ ΛΑΛΟΥΝ ΠΙΑ ΕΚΕΙ,ΑΜΑΝ ΠΙΑ ΡΕ ΒΑΡΕΘΗΚΑΜΕ

  7. ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΚΛΕΙΣΕ

Comments are closed.