Διαδηλώσεις στα Σκόπια: «Είμαστε «Μακεδόνες» και θα νικήσουμε!» (φωτό, βίντεο)

Στους δρόμους των Σκοπίων βγήκαν χιλιάδες διαδηλωτές κατά της αλλαγής της ονομασίας την στιγμή που οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό με την Αθήνα έχουν «μπλοκάρει».
Υποστηρικτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE διαδήλωσαν το Σάββατο, φώναξαν «όχι» στην αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ και απαίτησαν πρόωρες εκλογές, εξαιτίας της κακής κατάστασης της οικονομίας.

Με σημαίες της ΠΓΔΜ και του κόμματος και με πλακάτ με μηνύματα όπως «Το όνομά μας είναι Μακεδονία» και «Η Μακεδονία θα νικήσει», συγκεντρώθηκαν μπροστά από κυβερνητικό κτίριο στα Σκόπια.

«Είμαι απογοητευμένος που διαπραγματεύονται να αλλάξουν το όνομά μας», δήλωσε στο Reuters ο Κίριλ Στογιανόφσκι, ένας 41χρονος λογιστής. «Το όνομά μας δεν πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να ξέρουν ότι θα μπούμε στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ τα επόμενα 10-15 χρόνια, γιατί το κάνουν αυτό;», πρόσθεσε.

Ο ηγέτης του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μικόφσκι ζήτησε να γίνουν πρόωρες εκλογές, την επόμενη χρονιά. Είπε στο συγκεντρωμένο πλήθος ότι ο Ζάεφ θα κάνει ανεπανόρθωτη ζημιά, από την οποία δεν υπάρχει γυρισμός. Και τόνισε ότι είναι ξεκάθαρη η θέση του κόμματος σε ό,τι αφορά το ονοματολογικό.

«Είμαστε ενάντια στην όποια αναθεώρηση του συντάγματος με στόχο την αλλαγή του ονόματός μας», υπογράμμισε.

Χαρακτήρισε το συλλαλητήριο την αρχή του τέλους για την κυβέρνηση και ζήτησε να γίνουν πρόωρες εκλογές τον ερχόμενο Μάρτιο ή Απρίλιο. Ζήτησε ακόμη να αναλάβει το «τιμόνι» της χώρας κυβέρνηση τεχνοκρατών, μέχρι τις εκλογές.

Ο Νίκολα Γκρουέφσκι, πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης του κόμματος, δεν έδωσε το παρών στη συγκέντρωση, σύμφωνα με το AFP. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν έστειλε βίντεο συμπαράστασης, στο οποίο εξήρε τους «σοφούς και θαρραλέους ηγέτες του κόμματος, που δεν λυγίζουν υπό την πίεση των ξένων δυνάμεων».

Υπενθυμίζεται ό,τι και στην Ελλάδα γίνονται πυρετώδεις προετοιμασίες για συλλαλητήρια για το Σκοπιανό σε πάνω από 10 πόλεις, την Τετάρτη.

Χρόνο ζητάει ο Ζ. Ζάεφ λόγω εσωτερικών αντιδράσεων

Η τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Ζαεφ θα πραγματοποιηθεί ίσως και σήμερα. Όμως ο Ζάεφ είναι πιθανόν να ζητήσει πρόσθετο χρόνο

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής της Κυριακής η τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Ζάεφ θα πραγματοποιηθεί ίσως και σήμερα. Όμως ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είναι πιθανόν να ζητήσει πρόσθετο χρόνο, τοποθετώντας τυχόν συμφωνία στο τέλος του έτους, καθώς αυτή τη στιγμή οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας του είναι έντονες.

Η ελληνική πλευρά πάντως συζητεί μια αναβολή στις αποφάσεις, αλλά όχι πέραν του Σεπτεμβρίου.

Ακόμη και με άμεση υπογραφή συμφωνίας όμως, το θέμα θα συνεχίσει να απασχολεί έως το φθινόπωρο, οπότε θα πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα στη γείτονα.

Αισιόδοξος για συμφωνία στο ονοματολογικό εμφανίστηκε πάντως το Σάββατο ο Ζόραν Ζάεφ, επισημαίνοντας ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις για την επεξεργασία τεχνικών λεπτομερειών του πλαισίου συμφωνίας Κοτζιά – Ντιμιτρόφ.

O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ διευκρίνισε ότι δεν είχε την Παρασκευή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά είναι έτοιμος να επικοινωνήσει μαζί του.

loading...

6 thoughts on “Διαδηλώσεις στα Σκόπια: «Είμαστε «Μακεδόνες» και θα νικήσουμε!» (φωτό, βίντεο)

  1. ΕΙΣΑΣΤΕ ΤΑ ΑΡΧΙ@ΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟ@ΝΙ ΤΗΣ ΧΑΙΔΩΣ ΠΑΤΣΑΒΟΥΡΙΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΑΡΑΔΩΝ ΟΥΣΤ ΣΛΑΒΟΙ

  2. Pitsko sou maitsine ki taiamboum pou eiste makedones ilithioi skopianoi.

  3. Σκατα στα μουτρα σας ειστε κωλοσλαυοι αλητες

  4. ΑΙΣΧΡΟΙ,ΒΡΩΜΙΑΡΙΔΕΣ,ΚΛΕΦΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ,ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΔΟΞΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ.ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΟΥΝ ΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΡΟΣΥΜΜΟΡΙΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΜΜΟΡΙΤΟΠΟΛΕΜΟΥ.ΝΤΡΟΠΗ ΜΑΣ ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ……….

  5. ΒΑΛΤΕ ΔΥΟ ΤΑΝΚ 20 ΟΥΚ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ, ΙΣΟΠΕΔΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΥΣΤΗ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΛΟΜΟΥΜΙΑ ΤΗΝ Κα ΤΑΣΙΑ…

  6. ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΟ ΖΟΡΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΤΕ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΨΩΡΙΑΡΗΔΕΣ??????????????????
    ΑΣ ΣΚΟΥΖΟΥΝ ΚΑΙ ΑΣ ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΠΩΣ ΘΕΛΟΥΝ…….ΝΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ΓΑΜΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ. ΤΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΧΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ???????

Comments are closed.