Όταν ο Μπουρντέν μιλούσε για το θάνατο: «Έτσι θα ήθελα να με σκοτώσουν» (βίντεο)

Τον έχουν χαρακτηρίσει «ροκ σταρ» της γαστρονομίας, ενώ το CNN τον αποκαλούσε «The Elvis of bad boy chefs». Ο ‘Αντονι Μπουρντέν ο ασύγκριτος σεφ, ο διορατικός συγγραφέας, ο ένθερμος υποστηρικτής του κινήματος #MeToo
και ο παρουσιαστής της όμορφης ωδής στον κόσμο, της ταξιδιωτικής και γαστρονομικής εκπομπής «Parts Unknown», αυτοκτόνησε σε ηλικία 61 ετών, σκορπίζοντας τη θλίψη σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Ο Μπουρντέν ήταν μοναδικός, αναφέρεται σε άρθρο του «The Cut», στο οποίο παρατίθενται βαθυστόχαστες ρήσεις του.

Εισέβαλε στον κόσμο της γαστρονομίας και των μέσων μαζικής ενημέρωσης το 1999, χάρη στο θρυλικό δοκίμιο του New Yorker, «Μην φάτε προτού διαβάσετε αυτό» (που άνοιξε το δρόμο για το βιβλίο του, Confidential Kitchen). Από τότε, περάσαμε σχεδόν 20 χρόνια για να δούμε τον Μπουρντέν να ζει τη ζωή του με μια απαράμιλλη αίσθηση εντιμότητας και περιέργειας – την οποία επιδείκνυε και στην εκπομπή του CNN, καθώς προσπάθησε να μας διδάξει όλους για τον ανθρωπισμό και την ενσυναίσθηση μέσω του φαγητού.

Ο σεφ είχε μια μοναδική προθυμία να παραδέχεται τα ελαττώματά του, να επανεξετάζει συμπεριφορές του παρελθόντος και να μιλά με τρόπους που άλλοι απέρριπταν. Μίλησε και έγραψε με ένα βαθμό διορατικότητας που λίγοι έχουν ποτέ ή θα έχουν ποτέ τη δυνατότητα να φτάσουν.

Μία ματιά σε μερικές από τα βαθυστόχαστες ρήσεις του

Σχετικά με την καθυστερημένη επιτυχία στη ζωή:

«Θα μπορούσα να πεθάνω όταν ήμουν στα 20 μου. Έγινα επιτυχημένος στα 40 μου. Έχω γίνει μπαμπάς στα 50 μου. Νιώθω σαν να έχω κλέψει ένα αυτοκίνητο – ένα πολύ ωραίο αυτοκίνητο – και συνεχίζω να κοιτάζω στον καθρέφτη για φώτα που αναβοσβήνουν. Αλλά δεν υπάρχει ακόμα τίποτα».

Για την πρόκληση και την ομορφιά του ταξιδιού:

«Το ταξίδι δεν είναι πάντα όμορφο. Δεν είναι πάντα άνετο. Μερικές φορές προκαλεί πόνο, ή ραγίζει την καρδιά σου. Αλλά αυτό είναι εντάξει. Το ταξίδι σε αλλάζει, πρέπει να σε αλλάξει. Αφήνει σημάδια στη μνήμη σου, στη συνείδησή σου, στην καρδιά σου και στο σώμα σου. Παίρνεις κάτι μαζί σου. Ας ελπίσουμε ότι αφήνεις κάτι καλό πίσω».

Για τη ζωή:

«Η ζωή είναι περίπλοκη. Είναι γεμάτη εναλλαγές. Δεν είναι ικανοποιητική. … Αν πιστεύω σε κάτι, είναι η αμφιβολία. Η βασική αιτία όλων των προβλημάτων της ζωής είναι η αναζήτηση μιας απλής απάντησης».

Για την υποστήριξη του κινήματος #MeToo:

«Σε αυτές τις συνθήκες, πρέπει να επιλέξετε μια πλευρά. Είμαι χωρίς δισταγμό και ακλόνητα με τις γυναίκες. Όχι από ηθικότητα, ακεραιότητα ή ηθική ντροπή – όσο κι αν θα ήθελα να πω κάτι τέτοιο – αλλά επειδή αργά στη ζωή, συνάντησα μια εξαιρετική γυναίκα με μια ιδιαίτερα απαίσια ιστορία, που με σύστησε σε άλλες εξαιρετικές γυναίκες με εξίσου απαίσια ιστορίες».

Για την εργασία σε μια κουζίνα:

«Λατρεύω την απόλυτα παράξενη ζωή της κουζίνας: τους ονειροπόλους, τους εκκεντρικούς, τους πρόσφυγες και τους κοινωνιοπαθείς με τους οποίους συνεχίζω να δουλεύω. Τις μυρωδιές των κόκαλων που ψήνονται, των ψαριών των υγρών που σιγοβράζουν. Το θόρυβο και τον κρότο, το σφύριγμα και το ψέκασμα, τις φλόγες, τον καπνό και τον ατμό. Βεβαίως, είναι μια ζωή που σε εξουθενώνει. Οι περισσότεροι από εμάς που ζούμε και λειτουργούμε στον γαστρονομικό υπόκοσμο είμαστε κατά κάποιο τρόπο δυσλειτουργικοί. Όλοι έχουμε επιλέξει να γυρίσουμε τις πλάτες μας στο εννέα με πέντε, ή στο να έχουμε ένα βράδυ Παρασκευής η Σαββάτου ελεύθερο, στο να έχουμε μια φυσιολογική σχέση με έναν μη μάγειρα».

Για το χαρακτήρα:

«Οι δεξιότητες διδάσκονται. Τον χαρακτήρα τον έχετε ή δεν τον έχετε».

Εκτός από σεφ, συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής και μυθιστορημάτων, ο Μπουρντέν ήταν γνωστός για τις τηλεοπτικές περιπέτειές του μέσα από το σόου «Νο reservations» (2005-2012). Ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, δοκιμάζοντας νέες γεύσεις και γνωρίζοντας νέες κουλτούρες τις οποίες μοιραζόταν με το κοινό του.

Η εκπομπή αυτή έγινε μάλιστα παγκόσμια επιτυχία, χαρίζοντάς του δύο βραβεία Emmy, και πάνω από 10 υποψηφιότητες.

Στη δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής «Parts Unknown» μπορούσε να βρεθεί να πίνει μπίρα με τον Μπαράκ Ομπάμα στο Ανόι ή με τον Iggy Pop στο Μαϊάμι.

Με τον τελευταίο μάλιστα, πριν από ένα σχεδόν χρόνο είχαν παραχωρήσει μία ξεχωριστή συνέντευξη στο περιοδικό GQ, μιλώντας για το φαγητό, τη μουσική, ακόμα και για το θάνατο.

«Ήμουν φαν των Stooges από το ξεκίνημά τους και είχα μαγευτεί τόσο πολύ που μου πήρε τρεις μέρες να τον πλησιάσω και να του συστηθώ. Τότε τον καλέσαμε στην εκπομπή μου (σσ. Parts Unknown του CNN) και φάγαμε μαζί υγιεινό φαγητό. Καθόμασταν έξω στον ήλιο, είχε ζέστη και υγρασία και ήθελα διακαώς να βάλω τα πόδια μου στο νερό. “Είχαμε δει κάτι αλιγάτορες να κολυμπούν εδώ πριν κάποια χρόνια. Τέλος, πάντων, μήπως θέλεις μια μπύρα;”, μου είπε ο Iggy, διασκεδάζοντας την κατάσταση», ανέφερε.

«Είμαι όλο και πιο περίεργος με το θέμα της ευτυχίας. Κάνεις ακόμη περιοδείες, σωστά;», ρωτά ο Μπουρντέν τον Iggy.
«Ναι έχω άλλη μία αύριο», απαντά εκείνος.

Μπουρντέν: «Μόλις κυκλοφόρησε ένα από καλύτερα άλμπουμ της ζωής σου, και μου φαίνεται ότι θα μοιάζει πραγματικά ένας γύρος του θριάμβου και θα βγεις πάλι στο δρόμο. Έχεις πάντα όρεξη;»

Iggy Pop: (…) Το πρόβλημα ήταν ότι για πολλά χρόνια έδινα αγώνα να αποδείξω πρώτα ότι έχω κάποιο ταλέντο, στη συνέχεια να δημιουργήσω κάποιες ικανότητες και τελικά να εκπληρώσω το στόχο μου. Όμως όταν τελικά το κατάφερνα έλεγα, ΟΚ, το έκανα, όμως ήθελα να είμαι χαρούμενος. Και αυτό ήταν κάτι διαφορετικό. Ήταν σαν χορός, Το να είσαι ενεργός μοιάζει να βοηθά. Είμαι 70, και μερικές φορές η φωνή… φεύγει. Χαλάρωσε, απλά».

Σε άλλο σημείο της συζήτησής τους ο Μπουρντέν μιλά για το θάνατο και «εξυμνεί» την ιστορία του Μαρτσέλο Μαστρογιάννι, στην κηδεία του οποίου πήγαν όλες οι πρώην σύντροφοι και σύζυγοι.

«Εγώ ελπίζω πάντως σε μία μαφιόζικη εκτέλεση. Ή τρώγοντας κάπου πολύ ακριβό σούσι. Ξέρεις, τρώω σούσι στο Jiro στο Τόκιο και τότε κάποιος έρχεται και πυροβολεί. Θα ήμουν χαρούμενος με αυτό ως τελευταίο μου γεύμα. Σίγουρα δεν θα ήθελες να σε χτυπήσει ένα φορτηγάκι με παγωτά. Να μπεις κάτω από τις ρόδες του και να σε σέρνει στο δρόμο παίζοντας χαρούμενη μουσική. Αυτό με ανησυχεί», είχε εκμυστηρευτεί χαρακτηριστικά…

loading...

2 thoughts on “Όταν ο Μπουρντέν μιλούσε για το θάνατο: «Έτσι θα ήθελα να με σκοτώσουν» (βίντεο)

  1. κακο ψωφο ειχες σκατοεβραιε στο διαολο να πας

  2. γκουρλιου γκουρλιου γκουρλιου γκουρλιου γκουρλιου γκουρλιου γκουρλιου γκουρλιου γκουρλιου γκουρλιου γκουρλιου γκουρλιου γκουρλιου γκουρλιου γκουρλιου γκουρλιου γκουρλιου γκουρλιου γκουρλιου γκουρλιου γκουρλιου γκουρλιου γκουρλιου γκουρλιου

Comments are closed.