Νίκη στις καθυστερήσεις για τη Βραζιλία – Με δύο γκολ στο 91′ και το 97′ πήρε 2-0 της Κόστα Ρίκα

Για 90′ λεπτά φαινόταν πώς η Σελεσάο θα υποχρεωνόταν σε δεύτερη ισοπαλία μετά την πρώτη με την Ελβετία. Ο κορυφαίος του γηπέδου, Φιλίπε Κουτίνιο, έδωσε τη λύση στς καθυστερήσεις, ο Νεϊμάρ έβαλε το κερασάκι και η Βραζιλία δείχνει να βελτιώνεται στη διάρκεια του τουρνουά.

Στο 78′ η Βραζιλία βρήκε χώρους και έπαιξε γρήγορα, ο Ζεζούς τσίμπησε για τον Νεϊμάρ στα αριστερά της περιοχής. Ο σταρ της Παρί καθυστέρησε, έφερε στο δεξί του πόδι και βρέθηκε στο έδαφος μετά από τράβηγμα του Γκονζάλες. Ο διαιτητής έδειξε πέναλτι και πριν την εκτέλεση ο VAR τον φώναξε για να ξαναδεί τη φάση.

Ο Κάιπερς είδε το βίντεο και έγινε ο πρώτος διαιτητής που πήρε πίσω πέναλτι. Μια απόφαση μάλλον σωστή, γιατί μπορεί το χέρι του Γκονζάλες να πήγε καθαρά στο σώμα του Νεϊμάρ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν ξεκάθαρο κάποιο παρατεταμένο τράβηγμα ή σπρώξιμο πάνω στον Βραζιλιάνο

Το πρόβλημα της Βραζιλίας να παράξει ευκαιρίες στο open-play το είδαμε και το συζητήσαμε και μετά την πρεμιέρα με την Ελβετία. Τότε η Σελεσάο μπορεί να βρήκε νωρίς το γκολ με μακρινό σουτ του Κουτίνιο, αλλά δεν έφτιαξε τις φάσεις που χρειάζονταν μετα την ισοφάριση. Ο,τι έφτιαξε ήταν από στημένες φάσεις.

Κόντρα στην μαζικά αμυνόμενη Κόστα Ρίκα, το έργο ήταν ίδιο. Το ημίχρονο τελείωσε χωρίς πραγματική ευκαιρία και οι έξι απ’τις επτά τελικές της Βραζιλίας ήταν μακρινά σουτ. Η εντός περιοχής τελική ήταν, καθόλου τυχαία, μια εντελώς ακίνδυνη κεφαλιά του Τιάγκο Σίλβα σε εκτέλεση φάουλ. Τα δε μακρινά σουτ ήταν όλα από κακές προϋποθέσεις, μακριά και πλάγια απ’την περιοχή (3′-30′ Κουτίνιο, 32 Γουϊλιαν) και μόνο αυτό του Μαρσέλο στο 41′ βρήκε εστία, καταλήγοντας χωρίς δύναμη στην αγκαλιά του Νάβας.

Το κάθετο παιχνίδι ήταν δύσκολο, ο Νεϊμάρ πάντα με παίκτες κοντά του και η Βραζιλία ήταν ακίνδυνη.

Στην πρεμιέρα ο Τίτε έκανε τρεις αλλαγές για να πάρει το ματς με την Ελβετία, αλλά τον Γουϊλιαν δεν τον έβγαλε, παρότι ο εξτρέμ της Τσέλσι δεν είχε προσφέρει παρά ελάχιστα. Αυτή τη φορά η πρώτη αλλαγή ήταν αυτός, με τον Ντούγκλας Κόστα να πατάει χορτάρι για πρώτη φορά στο Μουντιάλ.

Η Βραζιλία θέλησε αμέσως να εκμεταλλευτεί την παρουσία του και στο 49′ βρήκε διπλή ευκαιρία. Ο Κόστα έπαιξε τον Φάγκνερ και η σέντρα του τελευταίου βρήκε τον Ζεζούς. Η κεφαλιά του φορ της Σίτι βρήκε στο οριζόντιο, ο Παουλίνιο πήρε το ριμπάουντ, ελίχθηκε ωραία και έστρωσε στον Κουτίνιο, που είδε τον Γκαμπόα να απομακρύνει πάνω στη γραμμή.

Η Βραζιλία συνέχισε να πηγαίνει από δεξιά και να βρίσκει από εκεί φάσεις. Στο 56′ Ο Παουλίνιο έστρωσε στον Νείμάρ που εκτέλεσε εντός περιοχής για την απόκρουση του Νάβας και δύο λεπτά αργότερα συνεργασία Ντούγκλας Κόστα – Παουλίνιο έφερε κι άλλο σουτ απ’τον Κουτίνιο, που κι αυτό σταμάτησε ο Νάβας.

Με την προσθήκη του Ντούγκλας Κόστα στα δεξιά η Βραζιλία έφυγε απ’τον πόλο “Νεϊμάρ, Κουτίνιο, Μαρσέλο” στα αριστερά. Μ’αυτόν τον τρόπο βρήκε μέσα σε 15 λεπτά βρήκε τέσσερις καλές τελικές εντός περιοχής, ενώ στα πρώτα 45 δεν είχε ούτε μία.

Ο ρυθμός της όμως έπεσε, το ματς έγινε πολύ νευρικό και με μεγάλη ένταση.

Ο Νάβας ήταν παρών σε όλα τα σουτ των Βραζιλιάνων, μέχρι που φτάσαμε στο 91′, για να δικαιωθεί ο Τίτε και η διαχείριση που έκανε.

 Η περιοχή ήταν γεμάτη και η σέντρα του Μαρσέλο βρήκε τον Φιρμίνο στο 2ο δοκάρι, που με κεφαλιά γύρισε την μπάλα παράλληλα με την εστία. Ο Ζεζούς δεν έκανε το κοντρόλ, αλλά ο Κουτίνιο ήρθε από πίσω και με προβολή έκανε το 1-0.

Σκληρή εξέλιξη για την Κόστα Ρίκα, που έκανε τα πάντα για να πάρει τον βαθμό και να μείνει ζωντανή, αλλά δεν κατάφερε να αποφύγει τη δεύτερη ήττα και τον αποκλεισμό. Επιβράβευση για την επιμονή της Βραζιλίας, που βελτιώθηκε με την είσοδο του Κόστα και είχε τον Κουτίνιο ξανά σε εκπληκτική κατάσταση.  Είχε τις περισσότερες τελικές, είχε 35/41 πάσες στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου και έφτιαξε έξι ευκαιρίες.

Ο Κουτίνιο έκανε ξανά τα πάντα, πήρε τεράστιο βάρος απ’τους ώμους του Νεϊμάρ, ο οποίος είναι ηλίου φαεινότερο πως νιώθει πίεση και ανάγκη για εξιλέωση. Ο άσος της Παρί στο 97′ έκανε το τελικό 2-0 μετά από πάσα του Κόστα σε κενή εστία.

Το σφύριγμα της λήξης βρήκε τους Βραζιλιάνους να πανηγυρίζουν, όμως ο Νεϊμάρ ξέσπασε σε λυγμούς και πέρασε αρκετή ώρα να κλαίει μόνος του στο κέντρο του γηπέδου

Ε’ ΟΜΙΛΟΣ

H ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

1. Βραζιλία    4    3-1

2. Σερβία        3    1-0

3. Ελβετία    1    1-1

4. Κόστα Ρίκα    0    0-3

loading...