Το ΚΚΕ αποκαθιστά κομματικά τον Άρη Βελουχιώτη Η απόφαση του κόμματος 73 χρόνια μετά τον θάνατό του

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας αποφάσισε να αποκαταστήσει κομματικά τον Άρη Βελουχιώτη, 73 χρόνια μετά τον θάνατό του.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΚΚΕ στις 23 Ιουνίου 2018 πραγματοποιήθηκε Πανελλαδική Συνδιάσκεψη για το Δοκίμιο Ιστορίας του Κόμματος, περίοδος 1918-1949. Η αναμόρφωση του Α’ Τόμου του Δοκιμίου είχε αποφασιστεί στο 19ο Συνέδριο του Κόμματος (2013) και στο 20ό Συνέδριο (2017) αποφασίστηκε η διεξαγωγή Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης.

Η Συνδιάσκεψη ενέκρινε τη μεθοδολογία, τις κατευθύνσεις έρευνας των ιστορικών γεγονότων της ταξικής πάλης, τα ιδεολογικά – πολιτικά συμπεράσματα που καταγράφονται στα κείμενα, καθώς και την Εισήγηση της ΚΕ και Σχέδια Κομματικής Αποκατάστασης τριών στελεχών: Του Άρη Βελουχιώτη, του Γιώργου Γεωργιάδη και του Γιώργου Γιαννούλη.

Τις επόμενες μέρες θα δοθούν στη δημοσιότητα η εισήγηση της ΚΕ στη Συνδιάσκεψη και οι αποφάσεις κομματικών αποκαταστάσεων.

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σχετικά με την πραγματοποίηση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης για το Δοκίμιο Ιστορίας του Κόμματος 1918-1949, αναφέρει τα εξής:

Βάση συζήτησης της Συνδιάσκεψης αποτέλεσαν τα συμπεράσματα από τα εξής επτά (7) κεφάλαια:

Πρώτο κεφάλαιο: Η εδραίωση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Το εργατικό και το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. Εναρξη της εποχής περάσματος στο σοσιαλισμό.

Δεύτερο κεφάλαιο: Η ανάπτυξη του καπιταλισμού στην Ελλάδα (1821 – 1918). Το αστικό κράτος και το πολιτικό του σύστημα.

Τρίτο κεφάλαιο: Το σοσιαλιστικό και το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα πριν την ίδρυση του ΣΕΚΕ (ΚΚΕ).

Τέταρτο κεφάλαιο: Η διεθνής καπιταλιστική οικονομική κρίση. Η ελληνική οικονομία στον Μεσοπόλεμο.

Πέμπτο κεφάλαιο: Η ίδρυση του ΚΚΕ, τομή στην ελληνική κοινωνία. Η στρατηγική του, η ηρωική πάλη του στον Μεσοπόλεμο.

Έκτο κεφάλαιο: Το ΚΚΕ στον Β’ Παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό Πόλεμο 1939 – 1945.

Έβδομο κεφάλαιο: Η εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ).

Η εκ νέου μελέτη και συγγραφή της Ιστορίας του Κόμματος στηρίχτηκε:

Στην πρόσβαση στο οργανωμένο πλέον Αρχείο του Κόμματος και τη μελέτη πληθώρας ντοκουμέντων αυτής της περιόδου, σε νέο αρχειακό υλικό που ήρθε στην κατοχή του Κόμματος.
Στην πρόσβαση σε αρχειακό υλικό που αφορούσε τις σχέσεις του ΚΚΕ με το ΚΚΣΕ και τα ΚΚ των γειτονικών βαλκανικών κρατών.
Στην εκπόνηση σειράς μελετών για την ανάπτυξη και εξέλιξη του καπιταλισμού στην Ελλάδα, τη συμμετοχή της στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και ιδιαίτερα στον Β’ Παγκόσμιο, καθώς και την πρόσβαση και αξιοποίηση άλλων σχετικών μελετών που εκπονήθηκαν από πανεπιστήμια, την Τράπεζα της Ελλάδας, την Εθνική Τράπεζα κ.λπ.
Ο Άρης Βελουχιώτης, που το πραγματικό του όνομα ήταν Αθανάσιος Κλάρας, υπήρξε στέλεχος του ΚΚΕ και ηγετική φυσιογνωμία του ΕΛΑΣ κατά την περίοδο της Κατοχής.

Μετά την ήττα του ΕΛΑΣ στα Δεκεμβριανά και τη Συμφωνία της Βάρκιζας υπέγραψε διαταγή αφοπλισμού των ανδρών του, όμως λίγο καιρό μετά συγκρότησε ένοπλη ομάδα από πιστούς συντρόφους του. Διαγράφηκε και αποκηρύχτηκε από το κόμμα και διωκόμενος από κυβερνητικές δυνάμεις αυτοκτόνησε στις 15 Ιουνίου 1945 στη Μεσούντα Άρτας.

Το 2011 το ΚΚΕ απεκατέστησε πολιτικά τον Βελουχιώτη, χωρίς όμως να αποκαταστήσει την κομματική του ιδιότητα.

loading...

13 thoughts on “Το ΚΚΕ αποκαθιστά κομματικά τον Άρη Βελουχιώτη Η απόφαση του κόμματος 73 χρόνια μετά τον θάνατό του

  1. ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΟΙ ΔΥΝΤΡΟΦΟΙ ΤΟΥ ΤΟΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΩΡΑ ΠΟΥ Η ΦΟΥΣΤΙΑ ΠΗΡΕ ΑΞΙΑ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΕΛΕΩ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΣΤΑΔΤΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΡΧΙΔΟΛΟΦΟΝΟ ΚΛΑΡΑ.ΣΑΠΙΛΑ ΠΑΝΤΟΥ ,ΒΡΩΜΑ ΚΣΙ ΔΥΣΩΔΙΑ.

  2. ΛΟΓΩ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΚΑΙ Η ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΣΑΝ ΕΘΝΟΣ

  3. στα παπαρια μας τα δυο που μοιαζουν με καμπαναριο και χτυπανε σαν καμπανες
    και ξυπνανε οι πουτανες

  4. ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΠΑΙΝΕΜΕΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΩΛΑΘΡΑ ΑΝΟΙΓΜΕΝΗ……ΧΛΟΥΤΣΟΥ ΧΛΟΥΤΣΟΥ ΧΛΟΥΤΣΟΥ Ο ΜΗΤΡΟΣ Ο ΓΙΔΟΒΟΣΚΟΣ ΜΕ ΤΟ ΒΓΑΛΜΕΝΟ ΧΕΡΙ

  5. «…Ὁ κομμουνιστής εἶναι μέλος μιᾶς νέας φυλῆς, ἑνός νέου τύπου ἀνθρώπου, ὅπως ἀκριβῶς ἦταν οἱ ναζί. Η νέα αὐτή φυλή κατασκευάζεται σάν ἕνα εἶδος κουρελλᾶ, ἀπό τά ρετάλια ὅλων τῶν φυλῶν, ὅλων τῶν λαῶν, ὅλων τῶν ἐθνῶν. Ἡ δύναμις πού κινεῖ τήν σατανική μηχανή του εἶναι τό μῖσος. Ὁ κομμουνιστής, γιά νά προχωρήσῃ πρέπει νά μάθῃ νά μήν λυπᾶται τόν ἄνθρωπον. Γιά νά γίνῃ αὐτό, πρέπει νά πιστέψῃ πώς τό ἔγκλημα, ἡ ψευτιά, ἡ λεηλασία, ἡ ἐκπόρνευσις, ἡ κλεψιά, ὁ βιασμός, δέν εἶναι πιά κακουργήματα μόνον, εἶναι πρᾶξεις πολιτικές, πού ἐπιτρέπονται καί ἐπιβάλλονται γιά ἕναν πιστό τοῦ κόμματος.  Πώς ἡ ἐλευθερία τοῦ ἀτόμου εἶναι ἐφεύρεσις τῶν ἀστῶν, καί πώς ἡ δημοκρατία, πού ὡς τώρα σήμαινε τό πολιτικό σύστημα διακυβερνήσεως, σύμφωνα μέ τό ὁποῖον ἡ πλειοψηφία ἑνός λαοῦ καθόριζε τόν τρόπο τῆς ζωῆς τῆς ὁλότητος τῶν πολιτῶν, ἡ δημοκρατία αὐτή εἶναι μέθοδος τυραννίας. Ἡ ἀληθινή δημοκρατία εἶναι ἡ δικτατόρευση πάνω στήν ὁλότητα μιᾶς κομματικῆς μειονότητος συνωμοτικῆς, ὁπλισμένης, ἀποφασισμένης νά σφάξῃ ὅλους ὅσους ἔχουν ἀντίθετη γνώμη μέ τήν δική της… » 
    Στρατῆς Μυριβήλης, Ἡ Κομμουνιστική φυλή

  6. 73 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΣΑΝ ΣΥΜΒΟΛΟ. ΤΩΡΑ ΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΑΝ! Ε ΡΕ… ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ Ο ΑΡΗΣ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ!!! ΜΕ ΤΟ ΚΟΝΣΕΡΒΟΚΟΥΤΙ ΘΑ ΣΑΣ ΕΣΒΑΖΕ!!!

  7. Tα παπαρια σου τα δυο
    αποκλείεται να μοιάζουν με καμπαναριό
    σου τα έκοψε ο Αρης
    κι εσύ τρέχεις και δε φτάνεις.

  8. Προς Στρατή Μυριβήλη
    Α, ρε νιότη που έδειχνες πως άλλος θα γινόμουν.
    Αλλά εσύ προτίμησες τον ξεπεσμό και την Ακαδημία. Ο καθείς εφ' ώ ετάχθη Στρατή.Εγώ προτιμώ να διαβάζω τα έργα της νιότης σου. Τα έργα των γηρατειών σου τα αφήνω στους φασίστες και στους ναζί.

  9. Προς το παρόν "σφάζε" εσύ την ελληνική γλωσσα με το κονσερβοκούτι βεβαίως βεβαίως.

  10. Πανάθεμά σε βγάζουμε τα μάτια μας για να διαβάσουμε τα σχόλιά σου. Και γράφεις και πολλά σε κάθε ανάρτηση.

  11. Πούτ δε κοτ ντάουν μωρή , φώναξε ο Μπαρμπαρούσης.

    ΚΟΤΑ ΛΕΙΡΙ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ.

  12. Και πολύ καλα θα κάνει. Εντάξει, σωστός ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός, και βοήθησε το ΚΚΕ να αντέξει οργανωτικά στις δύσκολες στιγμές αλλά ο Αρης είχε δίκιο σε κείνη τη φάση. Δεν έπρεπε να παραδοθούν τα όπλα. Δεν έπρεπε να συνθηκολογήσει το ΕΑΜ με τους αστούς.Ευτυχώς το πάθημα έγινε μάθημα. Τέρμα η θεωρία των σταδίων.

  13. Ωωωω ρε τι ωραιο θεαμα ηταν το σκατοκεφαλο τησ σουλτανας και του μητρου του κοκινομαγουλου επιβητορα του κρεμασμενα στο φαναρι πολυ ωραιο θεαμα! γεια στα χερια αυτων που τα κοψανε και ξεβρωμισε η Ελλας…

Comments are closed.