Παράταση μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μόνο έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2018

Η συγκεκριμένη διάταξη έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις Τσίπρα ο οποίος ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες ότι «όσο διαρκεί η μεταναστευτική κρίση και όσο είμαι εγώ πρωθυπουργός δεν θα υπάρξει αύξηση ΦΠΑ στα νησιά» σημειώνοντας μάλιστα με νόημα πώς «από ό,τι φαίνεται και τα δύο θα διαρκέσουν πολύ»


Το μέτρο πρέπει να έχει μόνιμο χαρακτήρα, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας.

Είπε μάλιστα ότι η ΝΔ είχε προτείνει το μέτρο επιτακτικά αλλά η κυβέρνηση το απέρριπτε.

Για την αναγκαιότητα ύπαρξης του μειωμένου ΦΠΑ μίλησε στον ΣΚΑΪ και η περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου.

Όπως είπε, δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη όταν δεν διατηρείται ο μειωμένος ΦΠΑ, σημειώνοντας πως στην Ευρώπη υπάρχουν νησιά όπως τα Κανάρια που έχουν μηδενικό ΦΠΑ.

Η κα Καλογήρου τόνισε ότι τα νησιά, λόγω και του προσφυγικού, αντιμετωπίζουν δύσκολη συγκυρία και η επιβάρυνση των τοπικών κοινωνιών είναι μεγάλη.

Δήλωσε πως έχουν ζητήσει μειωμένο ΦΠΑ για όλα τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για προνόμιο, αλλά για μέτρο που εξισορροπεί ανισότητες.

Σημειώνεται ότι η ΠΝΠ (pdf) αφορά τα νησιά Λέρος, Λέσβος, Κως, Σάμος και Χίος.

Παρατίθεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ με αριθμό φύλλου A' 115/29.06.2018:

Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Έχοντας υπόψη:

1. Την παράγραφο 1 του άρθρου 44 του Συντάγματος.

2. Την έκτακτη περίπτωση της εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης αντιμετώπισης των συνεπειών του προσφυγικού σε νησιά του Αιγαίου με παράταση της προθεσμίας που προβλέπεται στην παρ. 4 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Α΄ 248), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 74 του ν. 4509/2017 (Α΄ 201).

3. Τη σχετική πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, αποφασίζουμε:

Άρθρο Πρώτο Η παρ. 4 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Α΄ 248), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 74 του ν. 4509/2017 (Α΄ 201), αντικαθίσταται ως εξής: «4. Μέχρι 31.12.2018 για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο, οι συντελεστές του φόρου μειώνονται κατά τριάντα τοις εκατό (30%), εφόσον πρόκειται για αγαθά τα οποία, κατά το χρόνο που ο φόρος γίνεται απαιτητός: α) βρίσκονται στα νησιά αυτά και παραδίδονται από υποκείμενο στο φόρο που είναι εγκατεστημένο στα νησιά αυτά, β) πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτά από υποκείμενο στο φόρο, εγκατεστημένο σε οποιοδήποτε μέρος του εσωτερικού της χώρας, προς αγοραστή υποκείμενο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο, εγκατεστημένο στα νησιά αυτά, γ) αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στο φόρο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο που είναι εγκατεστημένο στα νησιά αυτά, στα πλαίσια της ενδοκοινοτικής απόκτησης αγαθών, δ) εισάγονται στα νησιά αυτά. Η πιο πάνω μείωση των συντελεστών δεν ισχύει για τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα και τα μεταφορικά μέσα.».

Άρθρο Δεύτερο Η ισχύς της παρούσας, η οποία θα κυρωθεί νομοθετικά κατά το άρθρο 44 παράγραφος 1 του Συντάγματος, αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 29 Ιουνίου 2018

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ Β. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
 
Ο Πρωθυπουργός ΑΛΕΞΙΟΣ Π. ΤΣΙΠΡΑΣ

Τα Μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ, ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ, ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ, ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ, ΛΥΔΙΑ ΚΟΝΙΟΡΔΟΥ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΙΤΣΑΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ, ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ, ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΣΚΑΣ, ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗΣ, ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ, ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ


Γράψτε το Σχόλιο σας
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


Loading...