Μουντιάλ: Βέλγιο – Παναμάς 3-0

Το Βέλγιο χάρη σε δύο γκολ του Λουκάκου κι ένα… ποίημα του Μέρτενς έκανε επίδειξη δύναμης κόντρα στον, πρωτάρη σε Μουντιάλ, Παναμά (3-0) και ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο τις υποχρεώσεις του στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Πριν από αυτό υπάρχουν η Βραζιλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Αργεντινή- επομένως, δεν είναι το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Μπορεί, ωστόσο, να ξεκινάει με τα μαύρα στην σκακιέρα, όμως το Βέλγιο είναι το ισχυρότατο αουτσάιντερ για να πάει μέχρι το τέλος του δρόμου.

Αυτό φάνηκε και από την πρεμιέρα του στο Μουντιάλ, στην οποία σκόρπισε στους τρεις ποδοσφαιρικούς ανέμους τον… άμαθο Παναμά και ξεκίνησε με ιδεατό τρόπο την «περιπέτειά» του στη Ρωσία.

Εν αρχή ην ο (μονό)λογος

Ήταν, μπορεί να πει κανείς, απολύτως αναμενόμενο: από τη μία οι σούπερ ταλαντούχοι «Κόκκινοι Διάβολοι», από την άλλη ο τίμιος μεν, αγωνιστικά φτωχός δε (και πρωτάρης σε Παγκόσμιο Κύπελλο) Παναμάς.

Επομένως, το να ξεκινήσει το Βέλγιο με το πόδι κολλημένο στο αγωνιστικό γκάζι ήταν κάτι παραπάνω από λογικό- όπερ και εγένετο: μόλις στο 7ο λεπτό ο Μέρτενς απείλησε, όμως ο Πενέδο έδιωξε εντυπωσιακά. Τέσσερα λεπτά αργότερα οι τυπικά γηπεδούχοι έφτασαν και πάλι κοντά στο γκολ, όμως ο Αζάρ μετά το λάθος του Τόρες δεν πλάσαρε καλά από πλάγια θέση και η μπάλα πήγε λίγο άουτ.

Η ομάδα του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ συνέχισε να πιέζει και στο 21΄ ο Τόρες πρόλαβε το τελείωμα του Λουκάκου κι έδιωξε πριν περάσει η μπάλα την γραμμή και διατήρησε το 0-0. Στην τελευταία μεγάλη ευκαιρία του πρώτου ημιχρόνου ο Μέρτενς με μονοκόμματο σουτ θέλησε να σκοράρει, όμως έμεινε στη θέληση καθώς δεν βρήκε στόχο.

Ο Παναμάς το μόνο που είχε ν’ αντιπαρατάξει ήταν ένα χλιαρό σουτ του Κούπερ στο 42΄ που έκανε τον Κουρτουά να ξυπνήσει από τον αγωνιστικό του… λήθαργο.

Κονσέρτο για βελγικά «πολυβόλα»

Στο δεύτερο 45λεπτο επικράτησε η στοιχειώδης ποδοσφαιρική λογική και το Βέλγιο κατάφερε να «ξεκλειδώσει», επιτέλους, την άμυνα του Παναμά: μόλις στο 47΄ ο Μέρτενς μ’ εξωπραγματικό βολέ νίκησε, επιτέλους, τον Πενέδο, «έγραψε» το 1-0 κι έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής της χώρας του που σκοράρει σε δύο διαφορετικά Μουντιάλ μετά τον Μαρκ Βίλμοτς (1998 και 2002).

Το σύνολο του Ερνάν Ντάριο Γκομεζ σπατάλησε τη μοναδική πραγματικά καλή του ευκαιρία να ισοφαρίσει 54΄, όμως ο Κουρτουά ύψωσε ανθρώπινο ανάστημα και σταμάτησε τον Μουρίγιο.

Από κει κι έπειτα, το γήπεδο… έγειρε επικίνδυνα και οι «Κόκκινοι Διάβολοι» εφάρμοσαν τακτική «ψεκάστε- σκουπίστε- τελειώσατε με στυλ»: επική σέντρα με το εξωτερικό από τον Ντε Μπρόινε, κεφαλιά από κοντά ο Λουκάκου και 2-0 στο 69΄.

Έξι λεπτά αργότερα έφτασε η στιγμή για να μπει το κερασάκι στην ήδη υπάρχουσα τούρτα: τρομερή κάθετη του Αζάρ στον Λουκάκου και ο επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με σπουδαίο «τσίμπημα» της μπάλας διαμόρφωσε το τελικό 3-0, φτάνοντας τα 5 γκολ σε μεγάλες διοργανώσεις με τη φανέλα της εθνικής (Μουντιάλ και Euro).

loading...