Άγκυρα για 2 Έλληνες αιχμαλώτους μετά το Κείμενο Συμπερασμάτων της ΕΕ: «Μην τρέφετε προσδοκίες για απελευθέρωση»

Έντονη ήταν η αντίδραση της Άγκυρας στο Κείμενο Συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, που κατακεραύνωνε την Τουρκία και συνέδεσε την τύχη των δύο αιχμαλώτων Ελλήνων στρατιωτικών του ανθυπολοχαγού Αγγελου Μητρετώδη και του λοχία (ΕΠΟΠ) Δημήτρη Κούκλατζη,  με αυτό το κείμενο!

Ο Ομέρ Τσελίκ, με διαδοχικές αναρτήσεις, επιτέθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συνδέοντας τόσο το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη, όσο και στις σχέσεις της Άγκυρας με την Αθήνα και το Κυπριακό.

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων χαρακτήρισε «ιστορικής φύσης» το κείμενο συμπερασμάτων, γιατί δείχνει τη σύγχυση της ΕΕ, ενώ σημείωσε ότι το κείμενο στερείται οράματος, δεν έχει σχέση με τα γεγονότα, είναι γεμάτο αντιθέσεις και δείχνει ότι η ΕΕ «είναι όμηρος μίας αντι-τουρκικής νοοτροπίας»

«Αυτά τα Συμπεράσματα, από τη μία υπογραμμίζουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και από την άλλη δίνουν απευθείας μηνύματα στο δικαστικό σώμα εκφράζοντας αρνητικές προσδοκίες για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και άλλους πολίτες της ΕΕ, των οποίων οι δικαστικές υποθέσεις είναι σε εξέλιξη», ανέφερε σε μία ανάρτησή του ο Τσελίκ.

«Δεν μπορούμε να πάρουμε σοβαρά τις θέσεις της ΕΕ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, που απέχουν πολύ από την αντικειμενικότητα, είναι μεροληπτικές και βασίζονται σε μία ξεπερασμένη αλληλεγγύη γειτονιάς, αντί για τη νομιμότητα», έγραψε ακόμη στον λογαριασμό του ο Τούρκος υπουργός.

Ακόμη, κατηγορεί την ΕΕ ότι δεν σέβεται τις δεσμεύσεις που είχε κάνει στις 18 Μαρτίου. «Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε αυτή την επιλεκτική σχέση στην οποία η ΕΕ θεωρεί την Τουρκία εταίρο-κλειδί σε ζητήματα όπως η μετανάστευση, η τρομοκρατία, οι μεταφορές και η ενέργεια, από τις οποίες επωφελείται η Ενωση, αλλά την ίδια ώρα αποφεύγει να τιμήσει τις δικές της υποσχέσεις και δεσμεύσεις», συμπλήρωσε.

«Είναι κωμικοτραγικό ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο- που είναι όμηρος μελών στα οποία κυβερνούν ακροδεξιοί- υποστηρίζει ότι η Τουρκία έχει απομακρυνθεί από την ΕΕ. Αυτό δεν μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπόψη», καταλήγει ο Τσελίκ.

«Θέλουμε να είμαστε μέλος μιας ΕΕ που αντιπροσωπεύει μια Ευρώπη αξιών. Μια ΕΕ στην οποία η ακροδεξιά είναι στην εξουσία και που απομακρύνεται από τις ίδιες τις ιδρυτικές αξίες της δεν θα καταφέρει να υποσχεθεί ένα μέλλον τόσο στα μέλη της όσο και στα υποψήφια μέλη».

loading...