Τέλος ο μειωμένος ΦΠΑ στα τελευταία πέντε νησιά του Αιγαίου από 1η Ιουλίου

Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως και Λέρος βγαίνουν από το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ και πλέον θα επιβαρύνονται με τους κανονικούς συντελεστές εν μέσω της τουριστικής περιόδου. Έτσι από την 1η Ιουλίου ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ θα αυξηθεί στο 24% από 17% που ισχύει μέχρι σήμερα και ο μειωμένος συντελεστής από το 9% διαμορφώνεται σε 13%.

Στη θέση του μειωμένου ΦΠΑ καθιερώνεται το μεταφορικό ισοδύναμο, το οποίο θα ισχύσει για τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, τέσσερα νησιά των Κυκλάδων και τρία του Ιονίου.

Στο πιλοτικό πρόγραμμα που θα ισχύσει από Ιούλιο μέχρι Δεκέμβριο 2018 εντάσσονται:

Αγαθονήσι, Άγιος Ευστράτιος, Άγιος Μηνάς, Αλιμιά, Ανάφη, Αντίψαρα, Αρκιοί, Αρμάθια, Αστυπάλαια, Γυαλί, Δονούσα, Ερεικούσα, Ηρακλειά, Θύμαινα, Ικαρία, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κάσος, Καστελόριζο, Κίναρος, Κουφονήσια, Κως, Λέβιθα, Λειψοί, Λέρος, Λέσβος, Λήμνος, Μαθράκι, Μαράθι, Νίμος, Νίσυρος, Οθωνοί, Οινούσσες, Πάτμος, Σάμος, Σαμοθράκη, Σαρία, Στρογγύλη, Σύμη, Σύρνα, Σχοινούσα, Τέλενδος, Τήλος, Φαρμακονήσι, Φούρνοι, Χάλκη, Χίος, Ψαρά και Ψέριμος.

Η φιλοσοφία του μεταφορικού ισοδύναμου (που αφορά τους νησιώτες και τα εμπορεύματα από και προς τα νησιά), είναι οι κάτοικοι της νησιωτικής Ελλάδας να απολαμβάνουν τιμές σε προϊόντα και μεταφορές ίδιες με τους κατοίκους της ηπειρωτικής χώρας, μέσω της επιδότησης του κόστους.

Πηγή: enikonomia.gr

loading...

1 thought on “Τέλος ο μειωμένος ΦΠΑ στα τελευταία πέντε νησιά του Αιγαίου από 1η Ιουλίου

  1. ΑΓΑΠΗΤΟΊ ΝΗΣΙΩΤΕΣ ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΣΑΣ!!!

Comments are closed.