Οι απελάσεις των Ελλήνων από την Τουρκία το 1964

«Η λήθη του κακού είναι η άδεια για την επανάληψη του»
Επιτύμβια επιγραφή πάνω στην ελληνική στήλη του Μαουτχάουζεν

Το 2014, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 50 χρόνων από τις απελάσεις του Ελληνισμού από την
Κωνσταντινούπολη (1964-2014) το «Σωματείο Ελλήνων Υπηκόων Απελαθέντων εκ Τουρκίας», προχώρησε στην παραγωγή ενός συγκινητικού ντοκιμαντέρ με τίτλο «50 χρόνια από τις απελάσεις των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης», διάρκειας 22 λεπτών.

Για το ντοκιμαντέρ εργάστηκαν εθελοντικά, τιμώντας τις αλησμόνητες πατρίδες, όλοι ανεξαιρέτως οι συντελεστές του : Ο Γιώργος Κουρμούζας (σκηνοθεσία και τεχνική επεξεργασία), ο Λεωνίδας Κουμάκης (σενάριο), η Μάνια Ζούση (Αφήγηση), οι συνθέτες Ευανθία Ρεμπούτσικα και Νότης Μαυρουδής (πρόσφεραν αφιλοκερδώς μουσικές συνθέσεις τους για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ) αλλά και άλλοι Κωνσταντινουπολίτες που συνέβαλαν στην συγκέντρωση του αναγκαίου υλικού.

Το ντοκιμαντέρ εξηγεί το ιστορικό πλαίσιο της εποχής σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο, την ύπουλη μεθόδευση και την ψυχρή εφαρμογή της αιφνιδιαστικής εξόντωσης 40.000 Ελληνισμού από τις πατρογονικές του εστίες με «όπλο» τις απελάσεις – ένα απάνθρωπο και αποκρουστικό σχέδιο που έθεσε σε εφαρμογή η Τουρκική κυβέρνηση του Ισμέτ Ινονού τον Μάρτιο του 1964.

Μπορείτε τώρα να παρακολουθήσετε ελεύθερα ολόκληρο το ντοκιμαντέρ, διάρκειας 22 λεπτών

loading...

2 thoughts on “Οι απελάσεις των Ελλήνων από την Τουρκία το 1964

  1. ΟΙ ΜΗΤΡΕΣ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑΖΙΣΜΟΥ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ ,ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΤΕ ΘΑ ΞΑΤΣΕΙ ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΑ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟ 1955 ΕΩΣ ΤΟ 1980 ,ΜΟΝΟ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΟΥΣΝ ΠΡΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΟΥΣΛΟΥΜΑΝΟΥΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΛΕΙΠΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ,ΚΑΙΡΟΣ ΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΙΤ ΣΤΗΝ ΔΥΤ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ Η ΒΡΩΜΟΦΩΛΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΚΛΩΤΣΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  2. ΔΙΩΞΤΕ ΤΩΡΑ ΑΜΕΣΩΣ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΕΙΝΑ ΣΦΗΚΟΦΩΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ,ΔΙΩΞΤΕ ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΚΟΨΤΕ ΕΝΑ ΠΛΟΚΑΜΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΝΕΣΕΙ ΠΟΛΥ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ Η ΤΟΥΡΚΙΑ , Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΕΜΕΙΣ Η ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΝΥΠΑΡΞΟΥΜΕ ΩΣ ΓΕΙΤΩΝΕΣ ΠΟΤΕ

Comments are closed.