Καταστροφή για τους έλληνες κτηνοτρόφους η παράνομη εισαγωγή γάλακτος και η μείωση των ήδη συμφωνημένων τιμών απο την πώληση αιγοπρόβειου γάλακτος και κρέατος

Mεγάλες απώλειες στο εισόδημα των ελλήνων κτηνοτρόφων προκάλεσαν διαδοχικά,  η δράση  κυκλώματος ελληνοποίησης αιγοπρόβειου γάλακτος από τις Βαλκανικές χώρες και η  μείωση των ήδη συμφωνημένων τιμών  κατά 10% από τις τυροκομικές επιχειρήσεις.

Το εισαγόμενο γάλα αυτό – σύμφωνα με το πληροφορίες – διανέμεται σε μεταποιητικές επιχειρήσεις για την παρασκευή φέτας και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων υπονομεύοντας και νοθεύοντας τον ανταγωνισμό με συνέπεια τη μείωση των τιμών παραγωγού.

Οι τυροκομικές επιχειρήσεις ήδη η μια μετά την άλλη έχουν γνωστοποιήσει στους  έλληνες παραγωγούς την μείωση των ήδη συμφωνημένων τιμών κατά 10%.
Η μείωση της τιμής στο γάλα οδηγεί στην σταδιακή καταστροφή ολόκληρου του κλάδου της κτηνοτροφίας και στην μετέπειτα ερήμωση των αγροτικών περιοχών που μέχρι σήμερα ζούσαν από την παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος.

Για να γίνει κατανοητή η μείωση του ήδη συρρικνωμένου εισοδήματος των κτηνοτρόφων ένας μικρομεσαίος παραγωγός με παραγωγή ημερησίως 200 κιλών αιγοπρόβειου γάλακτος μετά την πρόσφατη μείωση χάνει 600 ευρώ το μήνα που ουσιαστικά ήταν το κέρδος για να συντηρήσει την οικογένεια του.

Για τον κτηνοτρόφο αποτέλεσε την χαριστική βολή αφού έρχεται να προστεθεί σε διαδοχικές αρνητικές εξελίξεις. Το τελευταίο διάστημα οι  τροφές αυξήθηκαν, η φορολογία το ίδιο  και τα μοναδικά έσοδα απο την πώληση αιγοπρόβειου γάλακτος και κρέατος μειώθηκαν.       

Μάλιστα η  πλειοψηφία των κτηνοτροφών  είχαν προχωρήσει σε τραπεζικό δανεισμό για αγορά μηχανημάτων (Αρμεκτικές Εγκαταστάσεις)  για τον  εκσυγχρονισμό και την ποιοτική βελτίωση της παράγωγης.

Η τελευταία εξέλιξη θα απλώσει το δίχτυ της φτώχειας και της ανέχειας και στις αγροτικές περιοχές που μέχρι σήμερα είχαν συγκριτικά  μικρότερες επιπτώσεις από την παρατεταμένη ύφεση. 

loading...