Χειρουργικές κινήσεις στην κόντρα Φαναρίου-Μόσχας: Οι αντίπαλοι ετοιμάζουν τους “στρατούς” τους –

Πως εμπλέκεται το Άγιο Όρος-Νέες προκλήσεις από τον Φιλάρετο


Του Μάνου Χατζηγιάννη
Χειρουργικές κινήσεις στο πεδίο της εκκλησιαστικής διπλωματίας λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την σκληρή κόντρα Φαναρίου-Μόσχας για το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα.

Χθες γράψαμε για το ραπόρτο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στον Βαρθολομαίο για τις συναντήσεις του με Ρώσους & Ουκρανούς.

Την ίδια στιγμή το Νο2 του ρωσικού Πατριαρχείου έχει πάρει…σβάρνα Πατριαρχεία και Αρχιεπισκοπές αναζητώντας την στήριξη των Ορθοδόξων Εκκλησιών για το θέμα της ενδεχόμενης αυτοκεφαλίας των Ουκρανών.

Αυτοκεφαλία που μπορεί να παραχωρηθεί από το Φανάρι μονάχα με την σύμφωνη γνώμη όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Συνεπώς ο Μητροπολίτης Βολοκολάσμκ Ιλαρίων κάνει….τουρνέ για να εξασφαλίσει πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.

Μετά τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου συναντήθηκε και με τους Πατριάρχες Ιεροσολύμων Θεόφιλο και Αντιοχείας Ιωάννη.

Το γράφαμε και σε προηγούμενο άρθρο πως το Πατριαρχείο Μόσχας κινείται προς πάσα κατεύθυνση αναζητώντας συμμάχους.

Πως εμπλέκεται το Άγιο Όρος

Στον υπόγειο αυτό πόλεμο Ρώσων και Φαναριωτών δυστυχώς δεν μπορούσε να μην υπάρξει εμπλοκή του Αγίου Όρους.

Αυτήν την στιγμή των τεταμένων σχέσεων επέλεξε ο ηγούμενος της ρωσικής αγιορείτικης μονής του Αγίου Παντελεήμονος Αρχιμανδρίτης Ευλόγιος να προσκαλέσει εκ νέου τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλο να επισκεφθεί το Άγιο Όρος και τη Μονή Αγίου Παντελεήμονος !

Η επίσημη πρόσκληση έχει παραδοθεί ήδη από τις 8 Μαΐου στον Πατριάρχη Μόσχας από τον ίδιο τον ηγούμενο που βρέθηκε στην ρωσική πρωτεύουσα.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης ο Πατριάρχης Κύριλλος μίλησε με θερμά λόγια για τον Αρχιμανδρίτη Ευλογιο και σημείωσε ότι θυμάται ιδαίτερα τα προσκυνήματα του στο Άγιον Όρος. Η τελευταία προσκυνηματική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2016 και αφιερώθηκε στη 1000ή επέτειο της παρουσίας του ρωσικού μοναχισμού στο Άγιον Όρος. Ήταν λίγες ημέρες μόνο πριν από την Σύνοδο του Κολυμπαρίου, όπου και τελικά οι Ρώσοι δεν κατέβηκαν…

Ο Αρχιμανδρίτης Ευλογιος από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Ρώσο Προκαθήμενο για τη συνεχή φροντίδα του μοναστηριού του Αγίου Παντελεήμονα. Σύμφωνα με τον ηγούμενο, όλη η αδελφότητα του μοναστηριού θυμάται την τελευταία επίσκεψη του Πατριάρχη και ζητά από εκείνον να ξαναεπισκεφθεί το Άγιο Όρος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πατριάρχης Κύριλλος και ο Αρχιμανδρίτης Ευλόγιος συζητησαν την περαιτέρω ανάπτυξη της ρωσικής Μονής του Αγίου Παντελεήμονα.

Υπενθυμίζεται πως το Άγιο Όρος τελεί πνευματικά υπό την ανώτατη εποπτεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, εξ ου και δεν επιτρέπεται η μνημόνευση άλλου Επισκόπου πλην του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Πάντως αναφορικά με το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα θέση υπέρ της ρωσικής πλευράς έχει λάβει πρόσφατα και ο Αρχιμανδρίτης της Μονής Βατοπαιδίου ηγούμενος Εφραίμ. Σε δηλώσεις του ο κ.Εφραίμ είχε καλέσει τους σχισματικούς του Κιέβου να επιστρέψουν στην κανονική Εκκλησία.

Επομένως θέλοντας και μη και το Άγιο Όρος εμπλέκεται εμμέσως ή αμέσως στην αντιαπράθεση που έχει φουντώσει εσχάτως μετάξυ των δύο ισχυρών πόλων της Ορθοδοξίας.

Στην Ουκρανία

Στο μεταξύ την 9η Μαΐου ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριος πήρε μέρος σε εκδηλώσεις εθνικής μνήμης της Ουκρανίας για το Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο μαζί με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Πόροσενκο και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος και η πολιτική σκηνή της χώρας στηρίζει το σχισματικό “Πατριαρχείο Κιέβου”.

Από την πλευρά του ο σχισματικός “Πατριάρχης Κιέβου” Φιλάρετος σε νέες δηλώσεις του εμφανίστηκε σίγουρος για την αυτοκεφαλία καθώς επίσης και για το γεγονός ο ίδιος θα ηγείται της νέας Εκκλησίας.

Συγκεκριμένα ο επικεφαλής του σχισματικού «Πατριαρχείου Κίεβου» δήλωσε ότι θα είναι ο επικεφαλής της ενωμένης αυτοκέφαλης ουκρανικής Εκκλησίας αφού κατά δήλωσιν του πιστεύει ότι ο Πατριαρχης Βαρθολομαίος θα δώσει το πράσινο φως,

Ο Φιλάρετος τόνισε ότι πρόκειται να διεκδικήσει τον θρόνο του Προκαθημένου της νέας ουκρανικής Εκκλησίας «επειδή είναι απαραίτητο να ολοκληρώσει το δύσκολο έργο της ενοποίησης της Εκκλησίας» και ότι «στο όνομα της ενότητας της Εκκλησίας», είναι έτοιμος να ξεχάσει τα πάντα «που έγιναν εναντίον του» και τι «έχει ειπωθεί γι ‘αυτόν στο Πατριαρχείο της Μόσχας».

Πιστεύει επίσης ότι καθώς οι αρχαίοι και άγιοι χώροι των σπηλαίων της Λαύρας του Κίεβου και της Λαύρας Pochaev ανήκουν επίσημα στο κράτος, θα πρέπει να μεταφερθούν στη δικαιοδοσία του.

Ο σχισματικός ιεράρχης έκανε επίσης την πρόβλεψη ότι η Ουκρανία θα κερδίσει τον «πόλεμο εναντίον της Ρωσίας» και θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ισχυρίζεται πως προφητεύθηκε από γέροντες του Αγίου Όρους, καθώς η Ουκρανία έρχεται να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στην παγκόσμια Ορθοδοξία.

Μιλώντας για τη Ρωσοφοβία και τα αντιρωσικά συναισθήματα που τροφοδοτούν την κίνηση για μια αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, ο Φιλάρετος συνέχισε: «Τίποτα τρομερό δεν θα γίνει . Ακόμα κι αν ο Πούτιν αποφασίσει να χρησιμοποιήσει κάπου πυρηνικά όπλα, να προχωρήσει στην επίθεση στη Donbass και ούτω καθεξής, δεν θα συμβεί τίποτα τρομερό «.

loading...

1 thought on “Χειρουργικές κινήσεις στην κόντρα Φαναρίου-Μόσχας: Οι αντίπαλοι ετοιμάζουν τους “στρατούς” τους –

  1. Oι Ρώσοι χρησιμοποιούν την Ορθοδοξία γιά τα γεωστρατηγικά τους σχέδια.
    Προωθούν τον πανσλαυισμό.

    Τα σχέδιά τους προβλέπουν
    αποδυνάμωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και αναβάθμιση του Πατριαρχείου Μόσχας.

    Γιά πετύχουν τα ανθελληνικά τους σχέδια συκοφαντούν το Πατριαρχείο μας.

    Δυστυχώς υπάρχουν και Έλληνες που από αφέλεια ή και ιδιοτέλεια συμπράττουν στον πανσλαυισμό των Ρώσων.

Comments are closed.